Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Träning

  36 blogg poster in this category

   Tillbaka till träningen - så här långt går det bra.

   Idag var det tredje dagen jag klev in på nya gymmet och idag blev det ben. Bortsett från några mindre olägenheter och lite konstigheter med själva gymmet så känns det riktigt bra med träningen så här långt.
   Om jag bortser från saker som att bänkpressen är särskild från viktrummet så den ligger på en annan våning. Eller faktumet att spray deo används som standard i omklädningsrummet så jag får vänta ut de värsta spraynissarna. Så är gymmet riktigt, riktigt bra.
   Utrustningen är varierad och jag har gott om alternativ för olika övningar. Även när det är ganska mycket folk så känns det inte trångt och det är ganska god ordning på utrustningen. Det är ett ganska bra gym med andra ord.
   Jag kör just nu lätt och försöker ta mig igenom de första passen utan allt för stor belastning på kropp muskler och nervsystem. Jag känner att jag är svag och det är vad jag förväntat mig också efter nästan 3 års uppehåll. Jag skyndar långsamt och kör fler repetitioner med lägre vikt. Det är för att jag ska kunna vänja kroppen vid belastning igen och för att få in teknik så jag inte gör illa mig.
   Tre pass i veckan var ambitionen, men jag funderar på om det kanske kan bli mer än så. Kommer att testa att kasta in ett lunch pass också för att prova lite mer konditionsträning. Testade simning förra helgen också och ska nog försöka köra det en dag i veckan också tror jag. Det är öppet för motionssim 8-12 på helgerna så det passar ganska bra.
   Så än så länge känns det kul och skönt att vara tillbaka i träningen igen. Nu gäller det bara att hålla i och hitta rätt rutiner igen.

   Träning och lite ändrat mindset redan innan nyår

   Träning har varit mer än lovligt trögt de senaste 3 åren. Med ganska långa avstånd till gymmen och för att jag är ganska kräsen så har alla försök misslyckats. Det är dags för en förändring av mindset och lite spännande experiment!
   När jag flyttade till Stockholm så blev jag otroligt irriterad på att alla gick långsamt och var i vägen när jag skulle gå någonstans. Jag kunde antingen fortsätta att vara irriterad och stressad, eller så kunde jag ändra mindset. Idag är det inga problem och jag upprepar mitt mantra "all rör sig i sin takt utifrån sina förutsättningar" och låtsas att jag kör rally mellan de jag möter. Det blir liksom lite roligare så och jag påminner mig själv att alla har olika förutsättningar och att det är helt ok.
   Nu tror jag att jag får köra samma tankesätt på gymmet. Tidigare har det varit väldigt fokuserat där jag vet exakt vad jag ska göra med både supersets och tripplesets. Det kräver att utrustningen finns tillgänglig när jag behöver den och det fungerar ganska dåligt när man tränar med alla Instagram modellerna som sitter och småfjuttar med vikterna eller tyngdlyftarna som står i samma maskin i 2 timmar.
   Det får bli lite flexibelt med en huvudplan och sedan några sidospår om utrustningen är upptagen. Kanske kör en tung bas för det är sällan några som kör det på gymmet och sedan kan jag lägga på pump på det vid behov. Det viktigaste är att försöka hitta något sätt att kunna uthärda att det är mycket folk på gymmet och kunna vara flexibel med övningarna.
    
   Jag måste också kika lite på när och vart jag ska träna. Även vad jag ska träna är lite uppe i luften också eftersom jag vill testa en liten teori. Träna på lunchen eller direkt efter jobbet är det ingen idé att ens titta på. Det är så sjukt mycket folk så det är inte ens kul att tänka på. Eventuellt kan jag köra en lång lunch och hoppa ner vid 10 och sedan antingen börja tidigare eller sluta senare. Jag ska nog testa det, men då behöver jag ett gym som är väldigt nära.
   Jag har en teori att om du har en svag buk så går du naturligt upp i vikt. Med mer utrymme för tarmarna så får det plats mer skit, bokstavligen. Så genom att stärka upp buken och minska utrymmet för buken så går du även ner i vikt. Jag avskyr att träna magen för det går inte riktigt att köra tungt. Jag älskar dock att "spränga" muskler så jag ska försöka att tänka lite annorlunda med magen också. Istället för att försöka köra tungt och sedan vila så kör jag 3-4 olika övningar och pumpar in så mycket blod jag kan.
   Med min rygg som är lite som den är och med en allt stelare kropp så rör jag mig långsamt mot problem. Jag behöver öka på flexibiliteten och rörligheten och med tanke på att jag vill stärka upp min buk så vore det på sin plats att komma igång med kampsport igen. Tae Kwon Do har alltid varit min favorit så jag ska se om jag hittar en klubb att besöka. Alternativet är Yoga eller kanske Kick/Thai/Boxning. Jag ska börja med lite stretchövningar hemma direkt och sedan får vi se hur det går.
   Nu ska jag göra en inventering av träningskläder och skor så jag vet vad jag behöver köpa. Jag ska också kolla om jag kan provträna på Gymmet som ligger bredvid jobbet och alternativ för kampsport när det blir aktuellt.
   Varför vänta till nyår liksom?
    
    
    

   Badminton med sonen ger mersmak (och träningsvärk)

   Igår så följde jag med övriga familjen och spelade badminton. Det var några år sedan sist jag spelade badminton, men oj så kul det var! Min son är dessutom nästan proffs nu så jag fick verkligen röra på fläsket.
   Min son och min fru har spelat badminton ett tag nu, men jag har ofta svårt att kunna komma med på grund av arbetstider och pendlingstid. Igår så hann jag dock med att följa med, även om jag var ganska sliten efter två workshops.
   Jag är lite ringrostig kan man säga med en eller två tillfällen på typ 20 år. Min son är dessutom riktigt, riktigt duktig så det bäddade för en lång och hård timme. Något som jag inte tror någon av oss räknade med var att vi skulle ha en timmes lång skrattattack så käkarna och magen värkte.
   Vi beslutade tidigt att skippa poängräkning och bara ha lite kul. Istället spelade vi lite som vi kände och gjorde något kul av alla kantbollar och konstiga slag som vi lyckades få till. Jag hade en riktigt trevlig timme även om jag är lite otränad och min son är proffs på stoppbollar...
   Idag värker det lite överallt av ovana rörelser som att spring åt två håll samtidigt och slå på en boll bakom ryggen på mig själv. Det värker dock på ett bra sätt och jag ser fram emot nästa pass redan!
    

   Workout motivation - Onsdagspepp

   Onsdag och halvvägs genom arbetsveckan. Slutet på Januari och inspirationen från nyårslöftet börjar falna lite. Nu är det dags att bit ihop och sålla agnarna från vetet. Dags att bita ihop och kämpa för att hålla glöden uppe även när det börjar kännas lite jobbigt. All in!
    

   Livet ska inte vara bekvämt eller säkert

   Det har gått en lång tid nu sedan jag var iväg och tränade och det börjar märkas. Kroppen blir degig, hjärnan trött och det blir alldeles för enkelt att slarva med mat och motion. Det är dags för en förändring igen. Det är dags att sluta se problemen och hitta sätt att överkomma dem istället.
    
   Det är bättre att göra någonting än ingenting så istället för att bli irriterad över att jag inte kan göra det jag vill på gymmet så får jag göra det som går att göra istället. Jag har aldrig varit bra på löpning på grund av att jag har fel löpstil så jag får ont i smalbenen och min trattbröstkorg som gör att jag har en ganska dålig lungvolym, men vi gör 2018 till ett år då vi utvecklas.
    
   Ni som känner mig vet att jag inte är den typen som kör två månader efter nyår för att kunna lägga upp lite bilder på Instagram och känna mig duktig. Jag är typen som går upp fyra på morgonen och sliter av den enkla anledningen till att jag gillar när det gör ont och är jobbigt fysiskt.
    
   Det är dags att bli obekväm igen. Dags att utmana kroppens och hjärnans begränsningar. Dags att frysa och svettas. Dags att vakna med en kropp som skriker om nåd, bara för att ge den en omgång igen. Det är dags att sätta upp barriärer och förvägra hjärnan utvägar.
    
   Det är dags att vakna.
    

   Träning börjar kännas lite väl tröstlöst nu.

   Det planerade gymmet i Vallentuna ser ut att vara framflyttat 6 månader av någon anledning, så då är jag tillbaka på ruta ett igen minst ett halvår till. Det är otroligt märkligt att det inte finns träningsutbud häromkring med möjlighet till morgonträning...
    
   Efter flytten från Märsta har det varit mer eller mindre omöjligt att träna på det sätt jag vill. Antingen är gymmet flera mil bort eller så är öppettiderna lagda så det är omöjligt att träna innan jag ska till jobbet. Det känns som att det inte finns någon som faktiskt tränar på den här delen av Stockholm utan det är "motion" som gäller med tuggumigym och endast efter arbetstid eller på lunchen.
    
   Vi har ett gym väldigt nära, eller ja...gym är väl att ta i när man på hemsidan skriver att man tagit bort bänkpress för skaderisken (!!) och det jag sett därinne är maskiner för rehabilitering och konditionsträning. Lite längre bort har vi Friskis och Svettis, men de öppnar 06.30. Med tanke på att jag börjar 08.30 och har 90 minuters restid till jobbet så går inte den ekvationen ihop med 45 minuters promenad hem också.
    
   Jag kan ju också ta mig till SATS i Täby som öppnar 06.00, men då är 16 kilometers promenad vilket känns lite väl långt. Eller ta mig till närmaste Fitness 24/7 som ligger i Sollentuna som då också tar tre timmar att promenera. Jag kan också åka till Stockholm Centrum på morgonen och sedan bära runt på en gymväska och datorväska resten av dagen. En timmes restid gör dock inga underverk med träningsmotivationen kan man säga.
    
   Träning på lunchtid är inget allternativ liksom direkt efter jobbet för det är så förbannat mycket folk på gymmet så jag blir bara förbannad på att inte kunna träna för att det inte finns några vikter eller bänkar lediga. Träning efter arbetstid betyder också att jag kommer hem efter 9 på kvällen så då kan jag ju lika gärna flytta till stan och hälsa på familjen på helgen eftersom jag ändå inte hinner träffa dem.
    
   Så just nu känns det rätt tröstlöst och jag funderar på allvar om jag måste bygga ett eget gym för att det ska bli ordning på träningen. Alternativt får jag skaffa körkort och klämma ut 750+ mil per år bara för att kunna ta mig till ett gym för att kunna träna 3 gånger i veckan.
    
   Så, vi börjar 2017 med lite utmaningar på träningsfronten för jag måste verkligen komma igång med träningen igen. Jag känner hur frustrationen växer och jag blir lättirriterad och stingslig av att känna mig låst över något så löjligt som vart jag bor i en stor stad som Stockholm. På andra sidan E4 finns det Fitness 24/7 i nästan varje by (Märsta har 2 plus ett Sats!), men på den här sidan så är det tydligen SATS och liknande som gäller.
    
   Jag kan inte för mitt liv begripa varför det inte finns fler byggargym i Stockholm? Är allt Crossfit och träningspass i grupp eller med PT? Eller är alla de riktiga gymmen gömda som ädelstenar i sanden som man bara kan bli inbjuden till? Det borde fasen inte vara svårt att få till en gymkedja med fokuserad träning för byggare. Öppet 24/7 med egen kod och begränsat antal medlemmar som får betala bra för att kunna träna som de vill.
    
   Jag går gärna upp 03.30 för att ta mig till gymmet och jag betalar lätt 10.000 per år bara jag får träna på mina villkor, när jag vill, utan trängsel. Så tills dess att jag hittar något så får jag väl klura ut något annat så länge. Jag börjar med att kolla in Friskis och Svettis och i värsta fall får jag väl erbjuda mig att bli medlemsvärd 3 gånger i veckan så jag kan öppna gymmet vid 4 på morgonen och lämna över till någon vid 6.30... typ.
    
   Sedan om ett halvår kanske det ordnar upp sig med Vallentuna då, men det är fortfarande 10km promenad varje morgon för att ta mig dit. Ibland saknar jag Märsta ordentligt...

   Bygg upp dina axlar och slipp smärta när du kör pressövningar

   Trasiga axlar och smärta vid pressövningar är vanliga "klagomål", men sanningen är att den största anledningen till varför smärtan uppstår är stela och oproportionerligt tränade muskler.
    
   I den här videon går Alan Thrall igenom tips på hur du kan bygga upp dina axlar utan att behöva göra avkall på din träning i övrigt. Enkla övningar som du kan lägga in i din träning och som inte bara tar bort smärtan du kanske upplever, utan även ökar din kapacitet i pressövningar och ger en bättre, mer hälsosam kroppshållning.
    
   [embed]
   [/embed] 
   Följ Alan Thrall på hans Youtube kanal här: https://www.youtube.com/user/athrall7

   Nytt träningsår - på SATS den här gången

   2015 går inte till världshistorien som det bästa träningsåret direkt, men nu tar vi nya tag på nytt gym. Det blir SATS denna gång som får bli mitt nya hemma gym och det passar extra bra nu när jag ändå ska byta kontor ett tag.
    
   Så 2015 är förmodligen det sämsta träningsåret sedan 2012 för mig. Flytten ställde till det rejält för mig och jag har jobbat dag och natt i de senaste två projekten, så det har funnits för många "orsaker" till varför träningen inte blivit bättre än den blivit.
    
   Innan jul så slog jag till och skaffade två gymkort, ett på SATS och ett på FreshFitness. Tanken var att utvärdera vart det funkar bäst och resultatet blev att det är enklare att ta sig till SATS inne i stan än till FreshFitness i Täby. Så det kändes lite typiskt att teamet som jag leder kommer att flytta till ett annat kontor i Januari, men nu när jag kikar så ser jag att det faktiskt blir ännu bättre!
    
   Eftersom jag kommer att kliva av vid Rådmansgatan ett tag framöver så såg jag att SATS Sveavägen ligger väldigt bra till tvärs över vägen från tunnelbanenedgången. Så nu blir det till att försöka hitta rutinerna för att träna inne i stan och vi får se hur det går. Jag ska testa lite olika varianter och se vad som passar mig bäst. Det vore ju ganska skönt om det gick att köra dubbla pass morgon och lunch, men vi får se om det ens fungerar med arbetstempot.
    
   När jag väl är inskolad så är det dags att sätta lite mål för 2016 och då är det bänk, squat och marklyft som jag vill öka på framförallt, men löpning ligger högt på listan över saker som jag vill bättra på. I övrigt så är det core och ben som gäller under 2016 med ett litet extra fokus på axlarna som jag har problem med. Det blir ett litet fokus på stretchning också, så vem vet...jag kanske testar Anti-Gravity Yoga till och med!
    
   Jag är iallafall laddad till tusen och ser fram emot utmaningen nästa år!

   Hälsorapporter baserade på BMI bör förkastas

   BMI, eller Body Mass Index, används flitigt för att mäta allmänt hälsotillstånd i olika rapporter som presenteras som sanningar i media bland annat. Hur många gånger har du inte hört att vi blir allt fetare i olika delar av världen? Frågan är hur mycket sanning ligger det egentligen i dessa påståenden?
    
   BMI är en måttstock som används av ett enda skäl: det är enkelt att använda och data om vikt och längd har god tillgänglighet. Problemet är att värdet i sig är värdelöst för någon form av vetenskaplig mätning. Det spelar ingen roll om du vill mäta din egen BMI eller sammanställa en rapport om allmänna hälsotillstånd.
    
   Personen på bilden heter Ronnie Coleman. Han är en berömd bodybuilder som enligt BMI anses lida av fetma nivå 3. Faktum är att alla bodybuilders och många av de mer muskulösa fitnessmodellerna anses lida av fetma. Många atleter generellt anses vara överviktiga enligt BMI, som Zlatan exempelvis. Samtidigt så kan överviktiga personer som har en smal kroppstyp och liten muskelmassa få beskedet att de är normala, eller till och med underviktiga.
    
   Så BMI i sig har absolut ingenting med sammansättningen på en persons fysiska massa att göra, punkt. I en vetenskaplig ansats så betyder det med andra ord att det är en typ av data som kan ge indikationer, men som i övrigt inte har någon vetenskaplig vikt. Trots detta så publiceras oräkneliga hälsorapporter baserat på just det värdelösa värdet BMI...
    
   Ok, men är inte BMI en bra indikator på att vi blir allt fetare då om medelvärdet ökar? Nej, inte ett dugg för utan riktig data så går det inte att säga vad det är som får medelvärdet att öka. Det kan lika gärna vara så att ökningen beror på en förändring i hur mycket vätska våra kroppar binder, att vi faktiskt blir mer aktiva och därmed ökar vår muskelmassa eller till och med en förändring i matsmältning, vätskeintag eller vilka födoämnen vi konsumerar. För att nämna några faktorer.
    
   Så kan vi bara enas om att BMI som mätvärde för vår hälsa är helt värdelöst och att alla skrämselrapporter som baseras på BMI kan förkastas till papperskorgen där de hör hemma?

   Tappat träningsrutinen - back to basics

   Sedan i Februari så har det varit lite stiltje i träningen och efter två förkylningar och en pollenchock i Mars så har det varit lite tungt att hitta tillbaka till träningen igen. Då är det viktigt att ta ett steg tillbaka och gå tillbaka till basics.
    
   Att träna har varit vardag ett par år nu, men senaste året eller så har det blivit lite svårare att komma iväg. Det finns mängder av orsaker, men kanske viktigast av allt är att det har varit svårt att få till rutiner när min fru byter schema lika ofta som en artikel om rasism publiceras i Aftonbladet.
    
   Min fru jobbar halvtid så det är underförstått att då blir det en hel del tid som hoppar fram och tillbaka när hon tar extra pass, men av någon anledning så verkar hennes arbetsplats har nya scheman hela tiden utöver det. Det gör att jag alltid har en liten osäkerhet om min fru jobbar eller inte, speciellt som hon är ganska slarvig på/har annat för sig än att uppdatera sin kalender.
    
   Så ett tag så har jag pusslat lite och provat kvällar, vilket fungerar ibland, men inte alltid nu när jag jobbar som jag gör. Det har också blivit märkligt svårt att komma upp på morgonen och jag vaknar ofta utan att vara utsövd med ett tungt huvud och förkylningssymptom. Förmodligen på grund av pollen.
    
   Detta har gjort att jag fastnat lite i en ond cirkel där jag får ångest över att inte komma iväg till gymmet som tidigare och när man får det så blir det ännu svårare att komma iväg!  Som grädde på moset hade jag en lite jobbig början på året och jobbet är otroligt kul, men också krävande på gamla knoppen. Så något behöver göras för att bryta cirkeln...
    
   Så istället för att gå och sparka på mig själv och sätta press på att ta mig till gymmet så släpper jag det helt. Istället fokuserar jag på det som fick mig att börja för lite drygt tre år sedan: ljus, positiv energi och natur. Det betyder att jag sätter igång med mina promenader igen så jag kan komma ut och får tömma hjärnan en stund. Sol och frisk luft ger en positiv effekt och höjer serotoninhalterna samtidigt som musklerna får jobba lite och smörja stela leder och spola ur muskelfiber.
    
   Idag var det blött och mulet, men en snabb promenad gör ändå underverk. Sedan får vi se om det blir en tripp till gymmet på eftermiddagen om lusten infinner sig. Gör den inte det så är det ändå ok, då tar jag bara en promenad till. Det viktigaste är att hitta glädjen till träningen igen så jag inte tappar den helt.
    
   Det kliar, halsen är svullen och näsan rinner fortfarande, men vad gör det? Kroppen orkar inte lika tunga vikter just nu, men vikten har aldrig varit det viktigaste iallafall. Det enda som betyder något är att komma på sig själv när man sitter och ler åt att livet är ganska härligt ändå...
    
    
×
×
 • Create New...