Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
  • Wordpress

    29 blogg poster in this category

      Wordpress 5.0 är ute, men du bör vänta med att uppgradera

      Wordpress 5.0 är släppt och du kan uppgradera redan idag om du vill. Många, inklusive jag, avråder dock från att uppgradera. Det är för att Wordpress 5.0 ännu inte håller den kvalitet som vi borde kunna förvänta oss från en mogen produkt som Wordpress.
      Även om Matt Mullenveg skriver varmhjärtat om Wordpress 5.0 och framförallt om den nya editorn Gutenberg, så kvarstår faktum att Wordpress 5.0 inte är en stabil produkt än. Det finns gott om buggar kvar och det kommer att ta flera månader innan de flesta har åtgärdats.
      Utvecklarna som jobbat på Wordpress 5.0 har gjort ett riktigt bra jobb och de har jobbat hårt. Trots detta har många högt protesterat mot att släppa Wordpress 5.0 nu. Istället har man argumenterat för att hålla den tidslinje som man tidigare satt. Där skulle Wordpress 5.0 släppas i Januari om de första datumen inte verkade vara realistiska. Av någon anledning valde Matt Mullenveg att inte följa den strategin, något som väcks en hel del kritik.
       
       
      Yoast som är en av de stora utvecklarna av plugins som jobbat på Wordpress 5.0 och han är långt ifrån ensam om att vara missnöjd med hur arbetet med Wordpress 5.0 har skötts.  Droppen kom när beskedet om att Wordpress 5.0 skulle släppas bara 2 dagar senare, vilket är inte bara oprofessionellt utan rent av ohyfsat.
      Flera har ifrågasatt vad dramat är eftersom man inte MÅSTE uppgradera bara för att en ny version kommer ut. Det är personer som verkar missförstå vad en produktionsrelease faktisk är och som är fast i någon agil utopi där man itererar även produktionskod. Det är ett helt galet tänk som jag hoppas inte ska sprida sig. Är det något som kan döda Wordpress dominans så är det en tradition av ofärdiga releaser som får folk att söka sig till stabilare system.
      Jag har självklart uppgraderat till Wordpress 5.0 eftersom jag har en liten sajt och jag riskerar väldigt lite. Mitt intryck är att Wordpress 5.0 är betydligt sämre med betydligt fler buggar än när jag körde 4.9.8 med Gutenberg pluginet. Flera plugins fungerar dåligt och layouten i admin är inte alls stabil.
      Mitt råd är att avvakta med att uppgradera. Jag skulle absolut inte uppgradera en produktionssajt i dagsläget utan vänta på 5.0.1 och 5.0.2. Minst. Wordpress 5.0 är den minst stabila releasen jag har sett sedan jag började använda Wordpress för drygt 10-12 år sedan...
       
       
       

      Wordpress väljer Figma som design verktyg

      Wordpress utvecklas av många olika personer och det är viktigt att verktyget stöder samarbete. Därför har Wordpress valt Figma över Sketch som man tidigare använt. Figma tar därmed en viktig position i kampen mot Sketch om marknadsandelar på marknaden.
       
      Den stora skillnaden mellan Figma och Sketch är just samarbetet som är inbyggt i Figma. I en arbetssituation som hos Wordpress med arbetsteam som är utspridda över hela världen så behövs det ett verktyg som fokuserar på just samarbete.
      Jag tror det är ett bra samarbete som gynnar både Figma och Wordpress.Det verkar också uppskattas av design teamet om man får tolka diskussionerna på deras Slack. Det ska bli spännande att se hur det kommer att utvecklas i framtiden.
       
       
       

      Snabbare Wordpress med några enkla justeringar

      Att din webbplats laddar snabbt är en faktor i hur bra din sida rankar. Wordpress har en hel del hjälpmedel och genom att göra några enkla justeringar så lyckades jag få en betydligt snabbare sida.
      Nya Pagespeed Insights, GTMetrix och PingdomTools var de tre testverktygen jag provade. Resultatet var ganska nedslående där till exempel PageSpeed Insights visade ett värde på 1 för mobil och 38 för desktop. PingdomTools visade 43. Min startsida visste jag var tung, men även mina blogginlägg rankade lågt.
      Jag installerade W3Cache och lyckades få en hyfsat hastighet, men när jag rensade cachen så blev sidan helt vit. Så det fick bli ett nytt experiment. WP Supercache fick ersätta och det gav bra resultat. Provade att lägga på Autoptimize också och det blev ännu bättre.
      Efter lite testande så körda jag in WP Youtube Lyte och konstigt nog även WP Performance Score Booster. Nu såg mina sidor betydligt bättre ut även om jag har stora bilder fortfarande. 
      Startsidan:
      PageSpeed Insight: Mobil: 55%, Desktop 99%
      GTMetrix: 96%/83%
      PingdomTools: 87%
       
      Blogginlägg med video:
      PageSpeed Insight: Mobil: 65%, Desktop 100%
      GTMetrix: 96%/84%
      PingdomTools: 88%
      Jag är ganska nöjd med de siffrorna just nu. Vi får se om jag försöker öka på ytterligare när jag har mer tid att leka med inställningarna...
       
       
       

      Wordpress 5.0 får senare release datum

      Releasedatumet för Wordpress 5.0 har flyttats fram en vecka till 27:e November. Detta efter att flera framstående Wordpress utvecklare och företagsledare ifrågasatt tidsplanen.
      Beskedet kom igår från Wordpress teamet att man beslutat att skjuta på releasen av Wordpress 5.0. Detta efter att ha diskuterat de många öppna defekterna och de frågorna som dykt upp gällande tillgänglighetsfrågor för Gutenberg.
       
      Många tycker att det är helt rätt att skjuta fram releasedatumet, men flera undrar om det räcker med bara en vecka. Utifrån det jag ser och hör så misstänker jag att Wordpress 5.0 kommer att lanseras 22:a Januari istället, vilket är nästa release period utifall den första förlängningen inte håller.
      Personligen tycker jag det är bättre att vänta och se till att få ut en stabil release än att skjuta ut en sådan stor förändring som Wordpress 5.0 ändå är. Mottagandet kommer till stor del att bero på just upplevelsen och stabiliteten vid release.
       

      Gutenberg och Wordpress 5.0

      Om bara några veckor kan Wordpress 5 dyka upp och med den uppdateringen kommer den nya editorn Gutenberg. Det är en stor förändring för många, men efter att ha testat Gutenberg här så känns det faktiskt väldigt bra.
      Gutenberg är den nya editorn som rör sig i gränslandet mellan editor och fullfjädrat byggverktyg. För mig som använt mig av byggverktyg som WPBakery och DIVI så kändes Gutenberg väldigt begränsad och jag var lite orolig för hur det skulle fungera.
      Nu när jag har testat så känns det dock väldigt bra. Gutenberg är en härlig uppdatering till den gamla föråldrade editorn och den fungerar fint tillsammans med WPBakery som jag använder här.
      Gutenberg är lätt att jobba med, det ger en skön känsla vid skrivande och du kan lätt jobba med de gamla byggverktygen samtidigt som du använder Gutenberg.
      När Wordpress 5.0 kommer med Gutenberg så kommer det att vara med ett begränsat utbud av block. Det är förväntat och det var samma sak med de etablerade byggverktygen. Över tid så kommer Gutenberg att få betydligt fler bygg block, både i Core och genom plugins.
      Personligen tycker jag Gutenberg är en av de bättre förbättringarna som Wordpress kommit med på ganska länge. Detta trots att Wordpress verkligen skapat mycket bra de senaste åren.
      Vad tycker du om Gutenberg och ser du fram emot Wordpress 5.0?

      Bli mer organiserad med PublishPress för Wordpress

      Igår installerade jag PublishPress för Wordpress för att få lite bättre ordning på mina inlägg. Jag har tidigare kört med ett annat plugin, men PublishPress är i en klass för sig. Visserligen är det byggt för team, men även för en ensam stackare som mig så fungerar det urmärkt.
       
      PublishPress har framförallt 3 mycket viktiga funktioner för mina behov, men det finns så klart många fler. PublishPress finns även i två versioner och de är lite luriga på sin hemsida så det ser ut som att PublishPress kostar pengar. Du kan dock ladda ner PublishPress gratis och du får basfunktionaliteten med möjligheten att köpa till add-ons.
       
      Den viktigaste funktionen för mig är kalandervyn. Där kan jag direkt skapa place holders för artiklar med till exempel en länk eller en kort paragraf över vad jag vill skriva. Jag kan sedan flytta runt dessa som jag vill och planera mina inlägg över tid.
       

       
      Så här ser till exempel min kalender ut just nu. Som du ser så har olika poster olika färger och det är för att PublishPress kommer med stöd för egna statusar. Dessa statusar har olika färger och ikoner som du kan sätta själv.
       
      Varje inlägg har också något som heter editorial comments. Det är anpassat för en privat kommunikation mellan skribenter och editors, men för mig är det perfekt att skriva ner lite tankar och noteringar också.
       
      För bloggar med flera skribenter så kan du sätta schema över notifieringar och du kan även se en översikt över alla dina inlägg. För den som vill betala så finns plugins för checklistor, Slack integration, arbetsflöden och att kunna visa flera skribenter för varje inlägg.
       
      Läs mer på https://publishpress.com/ eller ladda ner direkt på Wordpress.org.
       

      Wordpress Gutenberg utvecklarkurs med Zac Gordon

      Wordpress jobbar vidare på sin nya editor Gutenberg som förväntas släppas tillsammans med Wordpress 5.0 i vår. Zac Gordon, en teknologisk utbildare, har släppt sin Gutenberg Development kurs som riktar sig till utvecklare som vill uppdatera sina teman, plugins, kortnummer etc. för att arbeta med Gutenberg och utnyttja dess nya funktionalitet.
       
      Trots att Gutenberg fortfarande är pågående så anser Zac Gordon att dess API är tillräckligt stabilt för att kunna utbilda på. Kursen kommer att anpassas beroende på hur Gutenberg utvecklas de närmaste månaderna, men det kan även bli så att en andra version dyker upp närmare lansering av Gutenberg och Wordpress 5.
       
      Innehållet är som sagt fokuserat på utvecklare med fokus på att bygga egna block, eller anpassa sina plugins för att passa den ny editorn Gutenberg.



      "Det finns också lite innehåll som jag lägger till för tematutvecklare, men det är inte så mycket att säga det," sa Gordon. "Jag tror att plugin-utvecklare kommer att fylla mycket av tematillverkarnas behov och hjälpa till att förhindra att de behöver bygga för många anpassade block.

      "Enligt min mening hör block också i plugins, så kanske vissa temaprojektorer kommer att migrera till plugin-utveckling genom att arbeta med block."

      Kursen innehåller mer än 30 videor, ett dussin exempelblock, tillgång till supportforum och community-run Slack channel. Den täcker hur Gutenberg fungerar, hur man utökar och anpassar det, och använder en modern JavaScript-utvecklingsmetod.
       
      Gordon säger att han lärde sig en hel del saker om Gutenberg när han skapade kursen.


      "Specifikt lärde jag mig Gutenberg är verkligen bara React under the hood, och sedan den mer traditionella WordPress PHP under det."

      "Att gräva djupare in i källkodssystemet som Gutenberg måste hålla reda på dynamiska data var intressant. Det finns också mycket fler möjligheter med serverns kod som hakar i block än jag trodde i förväg. Jag ansåg också att jag Jag är inte säker på varför någon skulle bygga ett block i något annat än React, så jag är intresserad av att se vilka vanliga metoder som utvecklas. "

      Att skapa kursen har gjort det möjligt för Gordon att dyka djupt in i Gutenberg. Så tycker han att det är en lämplig ersättare för den nuvarande editorn?



      "Jag tror att de flesta användare kommer att känna Gutenberg är en förbättring av redigeringsupplevelsen," svarade han. "Vi går definitivt i rätt riktning."

      Även om kursen inte har några uttalade krav på kunskap i JavaScript så är det tydligt att ju mer du kan, desto enklare blir det att följa kursen. Då Gutenberg är byggd på React så är det en tydlig rekommendation att lära dig mer om det.
       
      Ska du jobba med Gutenberg så börjar det bli ont om tid att lära sig och det är hög tid att få skaer på plats innan Gutenberg släpps om några månader. ES+, JSX/React med Webpack och Babel mm bör vara saker du redan kan, annars är det hög tid att sätta sig ner och börja lära sig det nu.

      Kursen kostar $79 men är tillgänglig för $49 med hjälp av kupongkoden earlyadopter.

       

      Flyttat över gamla bloggposter så nu är det lite stökigt

      Igår jobbade jag med data på sajten och flyttade över gamla bloggposter. Totalt har jag lagt över nästan 600 poster fram till 2013 ungefär och nu måste jag ordna lite med datakvalitet.
       
      Det är från mina gamla sajter som jag bytt plattform flera gånger som jag nu flyttat över de gamla inläggen som legat på en IPB plattform. Tidigare tänkte jag bara klippa och klistra, men med 600+ inlägg kvar så kändes det inte riktigt så kul längre.
       
      Så istället testade jag några plugins för att mappa in CSV filer i Wordpress med lite blandat resultat. Lite utmaningar med olika datatyper, men med Excel så går det ganska bra att tex konvertera UNIX timestamps till faktiska datum och göra find and replace för lite å,ä,ö missar.
       
      Nu har jag ett gediget arbete framför mig att gå igenom och städa upp alla inläggen där jag tex har en hel mängd med nya kategorier som ska tas bort. Så det är lite stökigt just nu, men jag jobbar på det!

      Custom post types med Pods Framework är underbart

      En av de mer irriterande aspekterna av Wordpress är att du är begränsad när det gäller typ av innehåll. Bara jobba med poster eller sidor blir lätt klaustrofobiskt och det brukar bli plugins av olika slag som får utöka detta. Med Pods Framework däremot så kan du enkelt bygga dina egna post typer och taxonomier själv, precis som du vill ha det!
       
      Skapa nya post typer och taxonomier är väldigt enkelt, även utan plugins, men om du inte är så van att jobba med kod i functions filen så kan jag varmt rekommendera Pods Framework. Pluginet är väldigt enkelt att jobba med och du kan snabbt sätta upp flera olika post typer. Du kan till och med utöka befintliga post typer och pages med nya attribut om du vill!
       

       
      Det är lite extra trevligt att jag kan utöka funktionaliteten i mitt tema med nya post types och taxonomies för den funktionen är inbyggt. Det jag måste kika på just nu är bara hur jag utökar funktionaliteten med kategorier/taxonomier så jag kan få samma utmärkning som vanliga poster får.
       
      Jag undersöker också om jag kan ändra utseendet på arkivsidorna för nu får alla post typer samma utseende vilket inte är helt optimalt. För kategorierna och posterna i sig är det inga problem, de kan jag styra som jag vill genom temats inbyggda inställningar.
       
      Just nu känns det väldigt trevligt att jobba med sajten om man säger så! Jag ska testa lite mer med Pods Framework innan jag ger ett slutgiltigt utlåtande. Jag kikar även på några andra, liknande, plugins för att skapa och hantera custom post types och taxonomier, så jag ska skriva om det i framtiden.

      Facebook reaction plugin for Wordpress

      Facebook reactions have been a huge success and it did not take long before the plugins for Wordpress started to pour in. A lot of them are pretty abysmal however, but one of them really look pretty nice: Mona Reaction.
       
      The Mona reaction plugin is a paid plugin that you can find on Code Canyon costing $16. It's pretty basic and it works almost exactly like the Facebook reactions, but you can add as many reactions as you like! I have this plugin active here on my blog, so feel free to test it and if you like it, go buy it at Code Canyon (affiliate link).
       
       

      Feature:


       5 seconds to install
       Super easy setting
       6 default reactions just like Facebook
       More and customiziable
       Very funny experiences for your fans
       8 Pokemon Reactions and we will make more for you.

       

       

      Future update


      Allow to create more than 1 reaction collection
      Can select what collection used for each post.
      Posts sort by reaction, order by: most vote, lower vote.
      Different type of display couting vote
      More funny reactions design



       
      See it in action!


       
      [embed]https://0.s3.envato.com/h264-video-previews/2cf97de4-bbff-4b38-b362-c63d5f87a9aa/1038995.mp4[/embed]
       


      Automattic köper WooCommerce

      Automattic som står bakom skapandet av Wordpress.com och flera populära, officiella, plugins har köpt upp ett av världens mest populära e-handelsmoduler: WooCommerce. Faktum är att de köpt hela företaget bakom WooCommerce, nämligen WooThemes.
       
      WooCommerce är ett av världens mest populära e-handelslösningar med 20-24 procent enligt analysföretagen BuiltWith och W3Tech. Automattic som står bakom wordpress.com har därmed tagit ett viktigt steg mot att inkludera en kraftfull och framförallt billig e-handelslösning till sina kunder. Vad som händer med WooCommerce sedan blir intressant att se med tanke på modulens populäritet på gratisvarianten av Wordpress och ett förmodat vinstintresse från Automattic.
       
      WooThemes co-founders, Mark och Magnus och Matt Mullenweg CEO från Automatik skriver i sina bloggposter, liksom den officiella annonseringen på WooThemes, att allt kommer att bli som förut fast bättre. Vi får se om det kommer att bli den framtid vi ser för WooCommerce, men jag känner mig iallafall optimistisk.
×
×
  • Create New...