Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
  • Åsikter

    45 blogg poster in this category

      Artikel 13 - återigen står girighet mot frihet och EU väljer att döda Internet

      Artikel 13 som grundtanke är att skydda upphovsrättsinnehavare på Internet. Som vanligt när det gäller EU så tar man i från tårna och det är tydligt att det helt saknas förståelse för hur Internet fungerar. När lagen färdigställs kommer Internet som vi känner den att förändras radikalt.
      Artikel 13 i dess nuvarande form lamslår all form av innehållsdelning. Det är för att lagförslaget ålägger den som äger plattformen för uppladdningen att vara juridiskt ansvarig för det som läggs upp. Rimligt kan tyckas, men effekten blir att alla gemenskaper effektivt stängs ner för alla i EU.
      Det betyder att Facebook, Youtube, Reddit, Pinterest och Snapchat skulle bli tvungna att blockera alla i EU från att dela med sig av innehåll. Även om det är fullt legitimt innehåll. Det är dock inte det enda problemet.
      Alla webbplatser skulle bli tvungna att blockera all form av innehåll som eventuellt kan bestridas. Det betyder att alla bilder som avatarer och memes skulle blockeras. Citat och artiklar blir också föremål för blockering liksom all form av musik och videos så klart.
      Precis som andra lagar från EU så ifrågasätter jag vems rättigheter det är som ska skyddas och till vilket pris? Det senaste årtiondet har vi holkat ut rätt mycket av den frihet som en gång fanns i vad jag ser som ren desperation av film och musikbranschen då de inte mäktade med att göra de anpassningar som krävdes när tekniken förändrade deras monopol.
      Jag är för att kreatörer ska kunna värna om sina verk, men det finns andra sätt att göra det på. Artikel 13 känns mer som att man inte mäktar med att hantera situationen. Dels för att internet är stort och dels för att vi saknar resurser och kompetens för att hantera de anmälningarna som kommer in. Idag är det i stort sett riskfritt att vara cyberkriminell tyvärr.
      Jag är starkt emot artikel 13 men välkomnar ett bättre utformat lagstöd. Vi behöver inte döda Internet för att branscher som musikindustrin, bokindustrin och filmindustrin lägger mer kraft på att  att lagstadga oss tillbaka till 80-talet där de tjänade mer pengar än att möte kundernas nya behov.
      Artikel 13 är just nu framröstat och genomgår en revision innan den ska drivas igen som en lag för alla medlemsländerna i EU. Det betyder att det fortfarande finns tid att stoppa den nuvarande formen och få en lag som skyddar både kreatörer och Internet som helhet. Så det här är mitt bidrag till #SaveYourInternet och jag hoppas att du inte står på sidolinjen i den här frågan?
      Gör gemensam sak med European Digital Rights  och Internet Archive, företag som Reddit, Patreon, Wordpress, och Medium, Internets ursprungliga arkitekter och pionjärer, som Sir Tim Berners Lee, och FN: s särskilda rapportör för yttrandefrihet. Kreatörer på Internet står upp för sin rätt att skapa och uttrycka sig, bland annat
      , , och . 
       
       

      Altered Carbon - en riktigt bra serie

      Jag är en storkonsument när det gäller sci-fi och fantasy filmer och serier och senast i raden är en serie från Netflix som heter Altered Carbon som jag avslutade i helgen. Det är en bra serie som jag hoppas kommer i en säsong två framöver.
       
      Serien, som just nu går på Netflix, är baserad på en novell skriven av Richard K. Morgan 2002 där vi får följa huvudpersonen Takeshi Kovacs när han vaknar upp i en futuristisk värld. En värld där liv lagras digitalt på så kallade "stacks" inopererade i kroppar som kallas för "sleeves". En värld där den fysiska kroppen är näst intil värdelös och där de som har råd med kloner och digitala backuper av sig själva lever för evigt.
       
      Det är en mörk serie med en hel del naket vars syfte är att förtydliga hur den fysiska kroppen reducerats till något utbytbart och trivialt. Den fysiska kroppens livslängd kan jämställas med hur vi ser på bilar idag. Det är något som vi helst uppgraderar och skaffar nyare, bättre modeller av.
       
      Actionscenerna är blodiga och våldsamma med en slags likgiltighet där man särskiljer mellan "sleeve death" och "true death" beroende på om personens digitala implantat skadas eller inte. Vid kroppslig död så är det knappt så någon ens rycker på ögonbrynet medans digital död likställs med mord.
       
      Storyn i serien är intressant och bitvis lite komplicerad, precis som jag gillar det. Det är en del pusslande och med tanke på att olika individer byter kroppar lite då och då så blir det aldrig tråkigt. Serien byter skepnad och inriktning allt eftersom storyn utvecklas så om du förväntar dig en serie som du kan klura ut efter första avsnittet så kommer du att få tänka om.
       
      Skådespelarna med Joel Kinnaman i spetsen gör ett lysande jobb även om jag tycker att manusförfattarna haltar i vissa scener. Martha Higareda som spelar polisen Kristen Ortega lyckas man inte riktigt passa in i min mening utan man fastnar mellan en arg och frustrerad kvinna och en stenhård actionhjälte där kontrasterna blir lite för stora för att det ska kännas helt naturligt.
       
      Joel Kinnaman lider lite av ett Ivanhoe-syndrom där han långsamt falnar från en stenhård mördarmaskin till en mjuk krambjörn. Det är lite väl tydligt att man använder hans moraliska kompass som en slags motpol till andra karaktärers upplevda ondska.
       
      Mest imponerad är jag förmodligen av Dichen Lachman som jag brukar tycka haft ganska tunna roller tidigare. I Altered Carbon blommar hon ut ordentligt och hon har flera scener där hon får visa upp både sina kampsportsfärdigheter och att hon kan agera på ett brett spektrum. En betydligt mer faceterad roll än vad hon vanligtvis har med andra ord.
       
      Det faktum att serien bygger mycket på att den fysiska formen är betydelselös så betyder det också att alla karaktärer i serien är utbytbara. Detta ger en bra förutsättning för seriens fortlevnad om man väljer att ta den vidare efter säsong ett. Redan i den här säsongen så har det funnits flera välkända skådespelare som klivit in och sedan försvunnit. Med kloner och ett digitalt medvetande som kan flyttas mellan kroppar och världar så kan man mixa skådespelare lite som man vill. På både gott och ont så klart.
       
      Jag gillade den här serien även om det var lite mycket naket ibland och man visade upp en framtid som bitvis känns lite väl dekadent. Om jag får önska så hade det inte varit fel om det blev lite mer cyberpunk, men Altered Carbon faller inte riktigt in i den genren.
       
      Altered Carbon är ingen Bladerunner eller Johnny Mnemonic utan en mer traditionell sci fi som Total Recall eller Elysium. Om du är gammal nog kan du förmodligen le lite åt referenserna som dyker upp ibland, som underbart galne Matt Frewer från Max Hedroom eller vattenscenen från Ghost in the shell.
       
       
       
      https://www.youtube.com/watch?v=dhFM8akm9a4

      Loopia och supersupporten som försvann

      Loopia ha alltid haft fantastisk support och jag har alltid varit bekväm med att rekommendera dem just på grund av deras support. Deras webbtjänst i övrigt är inte speciellt användarvänlig med en kontrollpanel som är så minimal så det knappt förtjänar kallas kontrollpanel, men kundtjänsten har varit super. Idag känns den dock inte så super.
       
      Som bekant så lägger jag ner mitt webbhotell och har senaste tiden hjälp de få kunderna jag har kvar att hitta till nya hem. Ett av dessa nya hem är Loopia och jag har ju haft lite si och så där med hjälpen senaste veckan.
       
      Idag skulle jag be dem hjälpa mig flytta en kunds konto då jag fortfarande inte kan logga in i deras databassystem av någon anledning och jag fick följande svar:


      Tack för ditt meddelande.
       
      Vi tar ut en avgift för denna typ av flyttar på 1000 kr per påbörjad
      timme inklusive moms och vi reserverar oss att göra detta i mån av tid,
      normalt sett inom 2 -3 arbetsdagar.
       
      Godkänner du detta?
      Jag vet inte vad man ska säga om detta...
       
      Supersupporten man hänvisar till på hemsidan gäller uppenbarligen inte för nya kunder som behöver hjälp att börja använda Loopias tjänster. Istället hänvisar man till en sida för flytt av konto från annan leverantör, dvs total migrering och uppsättning, när allt jag bad om var att ladda upp filerna och importera databasen. Detta eftersom jag inte kan använda deras verktyg för att hantera databaser då jag inte kan logga in på den tjänsten.
       
      Det är ett tydligt tecken för mig att ett webbhotell INTE bryr sig om sina kunder om man tar betalt för att hjälpa en kund med flytten till deras servrar. Tar man dessutom ut 1000:- per påbörjad timme, dvs nästan en årskostnad för hosting, då har man noll intresse av kunden. Då handlar det om ren girighet eller brist på personal.
       
      Nej, Loopia föll hårt idag från att varit ett företag som alltid funnits där och get helt otroligt bra support genom åren till ett företag där kunden bara är en inkomst källa. Tydligen så gäller den kvaliteten och omtanken bara för deras domäntjänst och deras hosting är inget mer än en lagringsplats dit du får ta dig bäst fan du vill.
       
      Nu ska jag inte svartmåla den kundtjänstmedarbetare som tog emot detta för han har gjort allt han kan för att lösa situationen, men han är låst av den policy som Loopia verkar ha bestämt är i linje med hur nya kunder ska bemötas.
       
      Jag är djupt besviken Loopia.
       
       

      MasterChef Australia och en attityd av respekt

      Jag brukar inte titta mycket på TV, men förra veckan började jag och min fru titta på ett matprogram. Programmet heter Master Chef Australia och trots att jag normalt inte gillar tvserier med tävlingar och matlagning så fastnade jag framför den här fantastiska serien.
       
      Tävlingar på tv och framför allt matlagningstävlingar är något som jag ogillar. Inte för att matlagningen inte är fantastisk utan för att jag ogillar attityden av att vinna till varje pris och den ovänliga kritiken som jag upplever som förnedrande.
       
      Det som utmärker MasterChef Australia är att stämningen är så bra. Trots att det är en tävling så uppmuntrar de tävlande varandra och programledarna lyfter de tävlande till och med när de ger kritik. Efter kritiken så kommer alltid någonting positivt och hela serien ger en positiv och varm känsla.
       
      Om du inte har kikat på Master Chef Australia, så ge det en chans. Det är ett riktigt trevligt program som verkligen lyckats skapa en serie där alla deltagare får chansen att bli upplyfta och sedda, speciellt när de misslyckas. Hela serien utstrålar respekt och omtanke och jag gillar det väldigt mycket.
       
      Har du sett MasterChef Australia och håller du i så fall med mig?

      Prata sist och lyssna på andra först

      Precis som så många andra konsulter så är vi så otroligt fokuserade på att lösa problem, men ibland så är det inte det som behövs. Ibland behöver vi vänta och lyssna så vi kan förstå inte bara vad problemet är utan vart det kommer ifrån och vad det betyder.
       
      Hur många gånger har du inte formulerat lösningar direkt när du hör ett problem? Hur ofta går inte din hjärna på högvarv och börjar formulera lösningsförslag så fort någon berättar om en utmaning eller hinder som de upplever? Hur många gånger har du glömt att ställa frågor för att förstå dessa utmaningar, vart de kommer ifrån och vad de betyder?
       
      Som professionella problemlösare så blir vi ibland blinda för saker bortom problemet. Vi missar ibland att lyfta huvudet och se helheten. Ibland springer vi så fort att vi missar att personen vi pratar med kanske inte ens vill ha en lösning. Bara någon som lyssnar och förstår.
       
      Jag behöver bli bättre på detta, både personligen och i mitt yrke. Att vara lyhörd och förstå, inte bara problemet utan det som ligger bakom gör att jag kan bli en bättre make, pappa och vän. Jag blir även en bättre konsult, rådgivare och framförallt ledare.
       
      Simon Sanek anser att vi ska träna på att prata sist. Att låta andra komma till tals först så de får bli hörda och känna att de kan bidra. Att lyssna först och ställa frågor för att få bättre insikt i problemets bakomliggande aspekter innan du formulerar din åsikt.
       
      https://www.youtube.com/watch?v=NdNdPJDsgXg
       
      De flesta av oss är födda med två ögon, två öron och bara en mun. Det borde vara tydligt nog för oss att förstå att vi bör lyssna och observera mer än vi talar. Om vi gör det kan vi bli bättre på att förstå världen runt omkring oss och kanske, bara kanske, kan vi påverka världen runt oss till det bättre också.

      Hur var det med UX och test SF Bio?

      I veckan skulle jag ta mig iväg på bio igen för det är alltid trevligt. Valet föll på SF Biografen Sergel och jag gjorde som jag alltid brukar göra, dvs bokade plats på datorn hemma. Det var då det gick lite snett...
       
      På väg genom checkouten så skulle jag fylla i mitt kundklubbsnummer, precis som vanligt. Det tog 3-4 försök innan jag gav upp för trots att jag fyllde i alla uppgifter så gick det inte. Det kom upp en fin varning att jag måste logga in, vilket verkade märkligt när jag aldrig behövt göra det tidigare.
       
      Till slut suckade jag högt och klickade på att logga in. Inga konstigheter, jag har gjort det tusen gånger förut men så kom jag fram till steget att sätta ett lösenord och där tog det stopp. Läste informationen flera gånger och försökte få till det, men icke!
       
      Helt allvarligt är det inte direkt hjärnkirurgi med lösenord, men läs beskrivningen en gång extra...


      Lösenordet måste bestå av 8-16 tecken och innehålla minst tre av följande alternativ: Stor eller liten bokstav (A-z), siffra eller specialtecken.

       
      Tre av följande...och sedan två set av val. Så jag ska ha tre stora eller små bokstäver, tre siffror eller specialtecken eller är det tre av de olika alternativen små/stora bokstäver, siffror OCH specialtecken?
       
      Om du verkligen ska tvinga användarna att sätta ett komplext lösenord, vilket inte på något sätt garanterar en högre säkerhet för systemet och som är riktigt dålig UX, då kan det vara lämpligt att iallafall skriva ut reglerna utan tvetydighet?
       
      Efter en hel del svordomar så struntade jag i instruktionerna och satte ett vanligt lösenord och vips så fungerade det. Nu skulle det väl ändå fungera att få koppla ihop min film och njuta av en härlig stund på bio? Nix.
       
      Jag fick glatt ignorera det faktum att jag på något sätt kan få poäng trots att jag är inloggad eller att jag ska kunna lägga in mitt biokort manuellt. Inte heller kunde jag utnyttja någon bonus som att jag såg en film före klockan 17 på en vardag. Smidigt som en fisk på fjället med andra ord.
       
      Väl på plats gick jag för att hämta ut biljetterna som vanligt, men det gick inte längre. Ingenting på skärmen förklarade varför, men efter lite trixande lyckades jag få ut biljetterna. Nu stod det visserligen i mailet, men jag kikade inte så noga eftersom jag var lite småirriterad redan innan...
       
      När man lanserar en ny tjänst som SF Bio har gjort, och det är faktiskt ingen dålig tjänst, så är det viktigt att man testar UX INNAN man går live. Att ha struntfel som otydliga instruktioner eller att inte öra en enkel anpassning i checkoutflödet så jag får information om ändringen och koppla biokortet direkt till min profil så jag kan enkelt logga in i flödet utan att behöva byta vy är bara dålig.
       
      Automaten för att hämta ut biljetten kan enkelt visa ett litet meddelande som hjälper besökarna att förstå att ingen biljett behöver skrivas ut och ärligt talat så förstår jag inte varför jag ska ha appen när mailet ska ha samma funktion också.
       
      Slarvigt SF att inte lansera en ny bra tjänst ordentligt utan hafsa ut den och därmed skapa lite dålig stämning i onödan. Se till att testa ordentligt nästa gång och gör er UX läxa. Jag hjälper gärna till om ni behöver hjälp för biografupplevelsen är någonting som vi behöver ta vara på för vem vet hur länge vi har förmånen att ha våra biografer kvar?
       
      Kan meddela att filmbesöket i övrigt var av högsta klass med fantastisk personal och Sergels fina biografatmosfär. Som alltid.

      Släpp alla måsten och må bra!

      Träning och kost för att blir smal, perfekta superkalas, städning till förbannelse, event hit, ut och grilla med vänner dit. Kraven vissa sätter på sig själva är många och av någon anledning så verkar det vara ok att ha åsikter om andra som inte vill göra detsamma. varför?

      Du har säkert också släkt och vänner som lever som om världen går under vilken sekund som helst. Städfanatiker som lever varje vaken sekund som om att någon påhittad städkommitté ska storma in och kritisera dig offentligt för damm på skåpens ovansida.

      Personer där det måste hända något varje vaken sekund och att ligga på sofflocket är en dödssynd. Personer som inte bara gör det för egen del, utan som högt måste beklaga sig över att andra inte följer samma vansinnga tempo.

      Som om man var en lägre stående varelse för att man inte tränar som Gunde Svan eller äter senaste hälsomaten medans man håller fest för 200 personer man knappt känner. Eller för att man inte dammsuger varje timme eller spenderar de få timmar man inte är ute och ”har kul" inom hemets väggar med skurhink och diskborste.


      Magnus Bråth skriver om detta med anledning av en artikel i Sundsvalls tidning där Lina Norberg Juuso skriver hur trött hon är. Jag känner att jag vill ta upp detta också för det är för mig ett sjukt beteende som många mår dåligt av.

      Missförstå mig rätt. Det finns många som får energi av att flänga runt på events och vara social. Det är ett helt naturligt sätt att leva för personer som har den dispositionen. Det som däremot INTE är ok är att påtvinga andra detta beteende för det är lika många som finner detta oerhört betungande.

      Jag till exempel har en dubbel disposition där jag mår bra av att vara social, men bara till en viss gräns. När den gränsen är nådd så tillför den sociala kontakten ingenting till mitt välbefinnande utan det kostar energi så jag blir trött. När detta sker så vill jag vara lite ensam och gå in i mig själv.

      Jag tillbringar 50-60 timmar i veckan med måsten i mitt jobb. Det är saker som måste göras, ofta under tidspress och kaotiska förutsättningar. Jag byter kontext konstant och hoppar mellan problemlösning av olika ämnen och att producera alla möjliga saker till olika personer samtidigt som jag ska koordinera aktiviteter mellan flera olika team, ofta i flera länder, samtidigt. När jag kommer hem behöver jag vila och vill inte ha en massa måsten.

      Tanken på att låta någon annan diktera vad jag borde göra med min tid är rent av löjeväckande för mig. Jag skiter högaktningsfullt i om någon tycker jag är tråkig för att jag behöver ligga i sängen och skriva eller se på film på helgen. Jag skiter i om någon har åsikter om vad jag äter eller hur mycket jag tränar av den enkla anledningen att jag bestämmer själv hur jag ska leva mitt liv för att må så bra som möjligt.

      Jag vet många som lever under andras måsten och som mår otroligt dåligt av detta. Vissa så dåligt att de fundera på att ta sina liv för att komma undan från alla måsten som begraver dem i ett till synes ändlöst mörker av att aldrig vara tillräckliga. Oftast handlar det om människor som är introverta eller vars liv är svåra nog som de är utan en massa måsten.

      Så jag vill säga till alla er som känner stressen från omgivningens krav på perfektion att du är perfekt precis som du är. Så du orkar inte gå på den där festen och ligger istället i sängen och kikar på en komedi samtidigt som du äter ostbågar med mysbrallorna på dig? Du är inte usel för det, faktum är att hälften av alla på den där festen önskar förmodligen att de kunde byta plats med dig.

      Så du orkar inte träna 5 dagar i veckan för du jobbar heltid, har barn som kräver all uppmärksamhet, du ska handla, laga mat, tvätta och städa innan du somnar framför tvn? Om träningen inte gör dig glad utan bara gör dig stressad, skit i den då. Du är inte usel för det.

      Orkar du inte fixa en lyxmiddag med de senaste hälsomaten eller baka den där perfekta glutenfria, laktosfria, äggfria, sockerfria, nötfria tårtan till kalaset? Men skit i det då. Makaroner och korv eller en burk ravioli funkar lika bra och vad är så förbaskat fel med knykalas egentligen?

      Låt aldrig någon lägga krav på dig. Någonsin. Om något får dig att må dåligt så gör det inte. Livet är för kort för att leva det som någon annan tror att de vill att du ska leva. Ta hand om dig själv och lär dig vad som får dig att le varje dag.

      Om träning eller gå på fest får dig att må bra så gör det. Om ligga hemma och läsa får dig att må bra så gör det. Alla har olika sätt att ladda batterierna och bara du vet vad som fungerar för dig.

      Om någon har problem med det så är det deras problem, inte ditt. De som faktiskt bryr som om dig förstår dig och accepterar dig som du är. Alla andra stjäl bara energi från dig.

      Släpp alla måsten och må bra.

      När blev skolan till en sådan mardröm?

      De senaste åren har varit en lång plåga för oss där vi gång på gång kallats till skolan för att någonting har hänt. Vi har gått kurser hos BUP och gjort allt i vår makt att hjälpa skolan då det numera endast är i skolan som det är problem. Trots detta så fungerar det inte och alla inblandade mår dåligt. När blev det så illa att skolan inte kan sköta sitt uppdrag längre?
       
      Jag tror att alla som har barn i skolan ser problemen. Barnen som inte kan sköta sig, som är arga och slåss eller som tysta gråter ensamma på toaletterna eller i ett mörkt hörn någonstans. Lärare som ringer in elevernas föräldrar så fort något händer och varje incident ska polisanmälas och hanteras som om någon mördats. Barn som mobbas och barn som inte klarar skolgången hur mycket de än försöker.
       
      Min son är en av dem som hela tiden hamnar i problem och det är otroligt jobbigt för honom för det är inte den typen av person han faktiskt är. Efter flera år hos BUP där vi bland annat deltagit i en forskningsansats som kallas Coping Power så har vi ett näst intill harmoniskt tillstånd hemma, men i skolan går det fortfarande åt skogen ibland, trots att vi ger den information som skolan behöver för att det inte ska hända.
       
      Vår son genomlider just nu en utredning på BUP för att se om han kan ha någon form av ADHD. Detta är jobbigt för hela familjen, men samtidigt så känner vi att vi behöver gå absolut så långt vi kan för vår sons skull. Av det vi vet om vår son så är han mer känslig för stress och krav och han svarar på andras känslor med motsvarande känsla tillbaka. Han har också klaustrofobiska tendenser så att bli fasthållen ger honom panik.
       
      Jag läste en artikel om problemskapande beteende där man tittar på en generell syn på barn med funktionsnedsättningar som till exempel ADHD, autism, Aspergers syndrom, nonverbal learning disorder (NLD), Tourettes syndrom och liknande tillstånd. Benjamin stämmer ganska bra in på vissa delar det, även om det inte är alla delar som stämmer, men tillräckligt många för att det ska vara intressant.
       
      Då jag har anmält min sons skola, eller snarare dess rektor som gjort sig skyldig till både det ena och det andra, så har jag fått ta del av de rapporter skolan skrivit. Dessa är nästan identiska där man kan utläsa att en lärare provocerat fram en stressfull situation och när min son sedan blir arg så tar de tag i honom och utlöser en explosion av ilska och panikfylld rädsla. Detta tillstånd blir sedan värre och värre när han bemöts med ilska och stress från sin omgivning. Han blir med andra ord satt i en situation där han är dömd att misslyckas.
       
      Detta är tyvärr inget som är unikt för min son utan vi kan se att detta händer hundratals barn vare dag bara i Sverige. Det blir så lätt att man skyller på dåliga lärare i sådana situationer, men detta beror i min mening inte på att lärarna är dåliga utan att även deras förutsättningar bäddar för misslyckanden. Det som jag däremot kan kritisera är det faktum att dagens pedagogik saknar tänk för exempelvis lågaffektivt bemötande, något som är mycket effektivt inte bara på barn med en autistisk läggning, utan alla barn svarar bra på denna typ av bemötande.
       
      I såväl svensk lagstiftning (Skollagen kap 3:3) som FN's allmänna förklaring om de mänskliga rättigheter (artikel 26:2) så står det att varje barn har rätt till utbildning som ska anpassas för dennes förutsättningar. Detta åläggande har lagts på Sveriges skolor och det ska regleras av kommunerna. Trots detta så ser vi gång på gång att skolorna inte klarar detta åtagande och även helt fantastiska skolor med helt fantastiska lärare, som den skola min son går i just nu, erkänner öppet att de inte kan hantera situationen.
       
      Så någonstans så har Sveriges skolor fastnat i en situation som inte bara orsakar väldigt mycket lidande hos eleverna och deras föräldrar, det orsakar mycket lidande hos de lärare som gör så gott de kan med de verktyg de har. Frågan är vad som måste göras och hur vi kan få en skolmiljö som inte bara får våra barn att gå till skolan med glädje utan också ge en arbetsmiljö som inte får lärare att bränna ut sig själva i ett fruktlöst försök att göra sitt bästa under näst intill omöjliga förhållanden?

      Plejmo - en nygammal videobutik som inte imponerar

      Film2Home köper upp konkurrenten Headweb och passar på att byta namn till Plejmo samtidigt som man lovar att utöka utbudet till 20.000 titlar. Prislappen för att hyra en film eller tv-avsnitt ligger mellan 19 och 49 kronor, vilket i sig är ganska ok pris...för en videobutik. I övrigt så imponerar Plejmo föga, tyvärr.
       
      Plejmo som affärsmodell känns som det har potential för att slå stort...2005. Missförstå mig rätt, det finns fortfarande en marknad för videobutiker, även om de finns på nätet och därmed inte har godislagret som dragplåster. Marknaden är dock ganska liten och tanken att Plejmo på något sätt ska kunna konkurrera med illegala alternativ är tyvärr ytterst naivt.
       
      Även med den mycket ambitiösa ambitionen att kunna erbjuda storfilmer direkt efter biofönstret, dvs 4 månader efter lansering, så kan det inte på något sätt konkurrera med dagens illegala alternativ som erbjuder HD alternativ långt innan biofönstret stängts. Inte heller barnfamiljerna bör tillfredsställas när de sätts inför 19:- per avsnitt av det mycket begränsade barnutbudet. Att sätta det i förhållande till Netflix hyfsat stora utbud för 79:- per månad så tror jag Plejmo får riktigt svårt att motivera kostnaden för barnfamiljer. Så frågan är vilka det är som är målgruppen för Plejmo och sedan hur de kan möta den målgruppens behov.
       
      För mig som ändå jobbade ett antal år i videobutik så känns konceptet väl igen och jag har mycket svårt att se hur Plejmo ska kunna överleva någon längre tid. Om de ska ha någon som helst chans att slåss mot streamingtjänsterna som HBO och Netflix, för jag ser ingen som helst chans att de ska kunna konkurrera med illegala alternativ, så måste de komma ut på alla plattformar inom 3-6 månader efter lansering.
       
      Jag hoppas att jag ska ha fel, men ser man till hur andra videobutiker, både online och offline, kämpar för sin existens så är jag tyvärr pessimistisk.

      Igår kallade jag Foujan Rouzbeh idiot, det var fel av mig...

      När jag såg Foujan Rouzbehs tweet om att skända den svenska flaggan igår så kallade jag henne för idiot på Facebook, men det var fel av mig. Foujan är ingen idiot, däremot är hon otroligt naiv i sin tro att någon ska förstå hennes referens till Carl-Johan De Geers verk "Skända flaggan"...på Twitter.
       
      Jag ska ärligen erkänna att jag inte vet vem Foujan Rouzbeh är annat än vad jag kan läsa på nätet, men av det jag kan utläsa så verkar hon otroligt naiv i sin tro att nationalstaten kan avskaffas och hon verkar helt världsfrånvänd när hon uppmanar till att skända den svenska flaggan dagen innan Sveriges nationaldag!
       
      Jag vet inte vilket som förbluffar mig mest: att Foujan Rouzbeh tror att någon ska förstå referensen till ett konstverk som uppmanar till att skända svenska flaggan, att hon väljer att krysta ut budskapet på det otroligt begränsade utrymmet på Twitter eller hennes naivitet över budskapet att bryta ner gränser och sudda ut nationer på något sätt skulle skapa en bättre värld?!
       
      Visst i en idealisk värld där kärlek och omtanke för våra medmänniskor råder absolut och där vi lyft mänskligheten till moraliska höjder där vi suddat ut de tio dödssynderna fullständigt och en slags kommunistisk utopi har uppnåtts så, där kanske det finns utrymme för den typen av blåögdhet. Vi är dock långt, långt ifrån en i närheten av en ett uns av den utopin och skulle vi bryta ner gränser och sudda ut nationerna så skulle vi få en maktbas som skulle korrumpera de som styr till en regim av grymhet och kontroll. Vi ser det runt om i världen där stora nationer som USA, Ryssland och Kina står för grymhet och moraliskt förfall. I historien har finns inga stora nationer som inte har fallit ner i ett moraliskt lågmärke innan det fallit, det kanske kan vara en indikation också hur enfaldigt Foujan Rouzbehs vision är?
       
      Att tänka sig en framtid där all världens folk skulle samsas utan gränser eller områden av tillhörighet är inte bara naivt utifrån ett antropologiskt perspektiv, det är dessutom rent skrämmande utifrån ett politiskt perspektiv då det tyder på en fullständig okunskap om den politiska komplexitet som råder exempelvis inom EU. Det är ingen bra signal inför riksdagsvalet i höst i min mening...
       
      Att kasta ur sig en sådan sak dagen innan Sveriges nationaldag är antingen urbota korkat eller ruskigt smart beroende på hur man ser på det. Var syftet att få uppmärksamhet så är det ett säkert kort att förolämpa större delen av Sveriges befolkning om syftet var att väcka debatt så var det stenkorkat för frågan är nu idiotförklarat och stendöd i de flestas ögon.  Vi svenskar är toleranta och även om jantelagen regerar för det mesta så finns det en anledning till varför större delen av Europa bad till gudarna att beskydda dem från nordamännens raseri. Det är dumt att slå på getingboet och osaka svallvågor av raseri i ett redan frustrerat svenskt folk på vår nationaldag...
       
      Det förvånar mig inte att det kom hot i olika former från Foujan Rouzbehs klumpiga tweet av just den anledningen. Det finns många i vårt avlånga land som letar efter något eller någon att fokusera sin raseri mot och detta var ett så uppenbart mål för dessa frustrerade individer. Hot är dock aldrig ok och oavsett hur tokig och opassande jag än tycker att Foujan Rouzbehs uttalande var så försvarar jag hennes rätt att uttrycka  den utan att behöva utsättas för hot. Att någon väljer att uttrycka sin frustration på det viset är fegt och ovärdigt vårt land.
       
      Även om jag inte ser Foujan Rouzbeh som en lämplig politisk kandidat för mig i höst så stödjer jag hennes engagemang i asyl och flyktig frågor och jag ser gärna en debatt om öppnare gränser, om än med en mer verklighetsförankring....
       
       
       
       

      Det blåser hårda vindar inför valet och fascismen växer sig starkare

      Runt om i Europa så tar sig främlingsfientliga attityder allt högre toner samtidigt som kommuniststaterna i världen blir allt mer aggressiva. Det är en hård vind som blåser just nu och det är svårt att inte se skrämmande paralleller till ett Europa strax innan andra världskriget...
       
      I Sverige så står Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet för de två ytterligheterna och ju starkare SD blir desto våldsammare verkar de aggressiva inslagen i VP bli. Trots envist motstånd, både ideologiskt och på många sätt odemokratiskt i mina ögon, mot SD så växer partiet för varje dag som går. Frågan är varför SD hela tiden växer sig starkare, tillsammans med andra, liknande partier runt omkring i Europa?
       
      Jag tror att det är av samma anledning som för 100 år sedan: missnöje, okunskap och rädsla. Att se sig om i samhället idag är på många sätt väldigt annorlunda än för bara 20 år sedan. Idag rapporteras dagligen om våld, mord, drogmissbruk, barnmisshandel och andra fruktansvärda handlingar samtidigt som Polisen har det lägsta förtroendet jag någonsin upplevt. Våra skolor kämpar i uppförsbacke och verkar mer förvirrad än vad den någonsin varit och trots heroiska insatser från många lärare så verkar det som att skolan inte når alla eleverna och kunskapsnivåerna sjunker stadigt i takt med att världen förändras allt snabbare. Arbetslösheten fortsätter att skapa problem och där jobben väl finns saknas bostäder och i svallvågorna från de senaste 8 årens regering så har klyftorna mellan de som har mycket och de som har minst ökat markant.
       
      Det är med andra ord en grogrund för fascism och aggressiva utbrott av frustration.
       
      1982 visades en film om ett experiment som gjordes i Cubberley High School i Palo Alto, Kalifornien 1967. Experimentet gick ut på att visa eleverna att inget samhälle är immun mot fascism och som ett sätt att förklara hur Nazismen kunde få ett så starkt fotfäste under andra världskriget. Filmen heter "The Wave" och det är en av de mest skrämmande filmerna som någonsin gjorts för den visar att med rätt stimuli och ledning finns en ondska inom oss alla. Filmen har sedan spelats in igen 2008 under namnet "Die Welle".
       
       
       

       
       
       
      Jag är ingen politiker, men i min mening så kan vi bara bryta den trend som vi ser i Europa idag genom att bryta den negativa spiralen av okunskap, rädsla och missnöje.  Vi behöver med andra ord lägga vårt krut på att lyfta skolan och modernisera den så den passar den tid som vi lever i nu. Vi behöver bryta okunskapen som finns gällande Islam och andra kulturer. Vi behöver mångdubbla antalet poliser och se till att de syns och finns i allas sinnen. Inte som negativt laddade, besvärliga, stressade soldater utan som uppskattade och hjälpsamma auktoritärer. Vi måste även se till att polisen, och vår lagstiftning tar steget in i 2000-talet för idag är både lagar och polisens kompetens/befogenheter otillräckliga. Vi måste ta hand om alla de som idag går och mår dåligt, oavsett om det är fysiska eller mentala problem och vi måste våga lyfta frågan om invandring.
       
      Idag står SD och många andra Europeiska partier på invandringsfrågan och andra partier sticker huvudet i sanden för att tiga ihjäl ett problem som uppenbarligen berör väldigt många, oavsett på vilken sida av frågan man står. Personligen tycker jag att en politiker som vägrar prata om ett ämne som en stor del av befolkningen har åsikter om är en jävla fegis och det spelar bara SD i händerna. Det är helt sant att när frågan om invandring lyfts så kommer det att bli en skitstorm utan like för många har åsikter om invandring och invandrare. Majoriteten av dessa åsikter är dock baserade på rena vanföreställningar och okunskap så precis som när man drar av ett plåster så kommer det att göra ont, men det måste göras så att hunden under får luft och kan läkas ordentligt.
       
      Vi ska också vara medveten om att när vi lyfter frågan om invandring och asyl så kommer frågan om mentalvård att explodera för det finns många, många därute som skadats svårt av världens ondska. Personer som vi idag tar emot med öppna armar och sedan överger. Jag har sett dem varje dag de senaste två åren, modern som sliter för att sätta mat på bordet åt sina barn på dagen och gråter sig till sömns varje natt av oro för familjen som just nu kanske torteras eller mördas i hemlandet. Barn vars ögon är hårda och fyllda av fruktan för de mardrömmar som ska hemsöka dem när de sluter ögonen. Brutna män vars själar långsamt dör på arbeten de hatar och vars ögon brinner av skam för att de inte kan ta hand om sin familj på det sätt som de förtjänar. Idag lämnas dessa trasiga själar att vandra utan något egentligt stöd och allt de möter är ett hinder samtidigt som omgivningens okunnighet bara spär på deras smärta.
       
      Jag anser att alla civiliserade och upplysta människor bör hjälpa andra som har det sämre ställt, men vi måste också se att sättet vi gör det idag lämnar en del att önska och att vi måste fullfölja våra åtaganden mot dessa människor. Vi har ett ansvar att se till att de personer vi bjuder in till att bli en del av vår familj får all den hjälp de behöver för att kunna göra det och bli välmående och lyckliga individer.
       
      Det blåser hårda vindar i Europa och världen och det är med tungt hjärta jag fruktar för min sons framtid när våra politiska ledares kortsynthet lett Europa till ytterligare ett världskrig där miljoner kommer att dö. De personer som får min röst inför de närmaste 4 åren bör därför vara säkra på att de förstår allvaret i den situation vi befinner oss i nu. Jag ber av samma anledning att du tänker dig för både en och två gånger innan du lägger din röst och jag ber dig att rösta för framtiden och inte för en kortsiktig lösning eller av missnöje. Din familj, liksom min, kommer att få leva resten av deras liv baserat på ditt val.
       
      Tänk dig för och rösta långsiktigt med ditt hjärta.
×
×
  • Create New...