Den första delen av min hälsoresa är avklarad

80

Idag var jag på Capsaicinprovokation på Sofiahemmet, vilket är det sista testet på första delen av min hälsoresa. Tillsammans med en utökad testning på Feelgood så har jag nu en sorts baslinje för hur jag faktiskt mår hälsomässigt.

Under Januari och Februari har jag varit hos läkare och företagshälsovården Feelgood för att se över min hälsa. Inte för att jag känner mig dålig, utan för att göra en grundlig koll hur min status ser ut. Bortsett från de vanliga testerna med vikt och längd, blodtryck och sänka så tog jag även Apolipoproteiner A & B (blodfetter), kalcium, järn, kreatinin, albumin, ASAT, ALAT, GT (njur-och leverprover), CRP (infektionsmarkör) och TSH (sköldkörtelprov).

Samtliga prover var väl godkända även om jag hade ett något högt levervärde som jag ska kolla igen om 3 månader ungefär. Det är bara för att säkerställa så det inte går upp då det är helt normalt med ett något högre värde. Som förväntat så var syresättningen av blodet lite lägre än önskvärt eftersom jag inte har tränat på 3 år (mer eller mindre).

Hos läkaren gick jag igenom de besvär jag har haft i stort sett hela livet med överkänslighet mot dofter. Resultatet blev en remiss till att genomföra ett test som kallas Capsaicinprovokation. Det är ett andningstest där man utsätts för olika koncentrationer av den aktiva ingrediensen i chili för att provocera fram en reaktion.

Idag träffade jag läkare på Sofiahemmet där jag fick göra både spirometri och Capsaicinprovokation. Det var inte jätteobehagligt, men inte heller jättekul om man säger så. Det blev lite rethosta, ont i lungorna och lättare huvudvärk som sitter i fortfarande 9 timmar senare. Med det så väntar jag på resultatet och första delen av min hälsoresa är avklarad.

Min nästa del blir att gå till tandläkaren för en genomgång och sedan att växla upp träningen med löpning. Idag tränar jag 3-4 gånger i veckan på SATS och försöker simma en gång på helgen. Med lite varmare väder är planen att även komma igång med löpningen också.

Så, så här långt går allt enligt plan 🙂

Comments