Jump to content
 • Jimi Wikman
  Jimi Wikman

  WordPress 5.0 är ute, men du bör vänta med att uppgradera

  WordPress 5.0 är släppt och du kan uppgradera redan idag om du vill. Många, inklusive jag, avråder dock från att uppgradera. Det är för att WordPress 5.0 ännu inte håller den kvalitet som vi borde kunna förvänta oss från en mogen produkt som WordPress.

  Även om Matt Mullenveg skriver varmhjärtat om WordPress 5.0 och framförallt om den nya editorn Gutenberg, så kvarstår faktum att WordPress 5.0 inte är en stabil produkt än. Det finns gott om buggar kvar och det kommer att ta flera månader innan de flesta har åtgärdats.

  Utvecklarna som jobbat på WordPress 5.0 har gjort ett riktigt bra jobb och de har jobbat hårt. Trots detta har många högt protesterat mot att släppa WordPress 5.0 nu. Istället har man argumenterat för att hålla den tidslinje som man tidigare satt. Där skulle WordPress 5.0 släppas i Januari om de första datumen inte verkade vara realistiska. Av någon anledning valde Matt Mullenveg att inte följa den strategin, något som väcks en hel del kritik.

   

  Quote

   

  We vehemently disagree with the decision to release WordPress 5.0 on December 6th, and think it’s irresponsible and disrespectful towards the community. However, we’re now going to try and support the community as well as possible and we hope to show everyone that Gutenberg is indeed a huge step forward.

  – Yoast

   

  Yoast som är en av de stora utvecklarna av plugins som jobbat på WordPress 5.0 och han är långt ifrån ensam om att vara missnöjd med hur arbetet med WordPress 5.0 har skötts.  Droppen kom när beskedet om att WordPress 5.0 skulle släppas bara 2 dagar senare, vilket är inte bara oprofessionellt utan rent av ohyfsat.

  Flera har ifrågasatt vad dramat är eftersom man inte MÅSTE uppgradera bara för att en ny version kommer ut. Det är personer som verkar missförstå vad en produktionsrelease faktisk är och som är fast i någon agil utopi där man itererar även produktionskod. Det är ett helt galet tänk som jag hoppas inte ska sprida sig. Är det något som kan döda WordPress dominans så är det en tradition av ofärdiga releaser som får folk att söka sig till stabilare system.

  Jag har självklart uppgraderat till WordPress 5.0 eftersom jag har en liten sajt och jag riskerar väldigt lite. Mitt intryck är att WordPress 5.0 är betydligt sämre med betydligt fler buggar än när jag körde 4.9.8 med Gutenberg pluginet. Flera plugins fungerar dåligt och layouten i admin är inte alls stabil.

  Mitt råd är att avvakta med att uppgradera. Jag skulle absolut inte uppgradera en produktionssajt i dagsläget utan vänta på 5.0.1 och 5.0.2. Minst. WordPress 5.0 är den minst stabila releasen jag har sett sedan jag började använda WordPress för drygt 10-12 år sedan…  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Similar Content

  • By ©Jimi Wikman
   lease meet PhpStorm 2019.3 — a major update for the #PHP IDE!
   See top 20 features of this release in action.
   Download: https://www.jetbrains.com/phpstorm/wh...
   0:11 - PHP 7.4 Support 0:19 - Arrow Functions 0:36 - Numeric Literal Separator 0:48 - Covariant Returns and Contravariant Parameters 1:06 - Nested Ternary Operator 1:26 - Deprecations 1:39 - PSR-12 2:21 - HTTP Client 2:29 - HTTP Client: Editor Toolbar 2:35 - HTTP Client: Run All Requests in File 2:49 - HTTP Client: Folding Requests 3:00 - HTTP Client: Host Completion 3:09 - HTTP Client: Dynamic Variables 3:31 - WSL Support 4:20 - PHPDoc Improvements 4:40 - Context actions for if-else conditions 5:12 - PHP interpreter for run configurations 5:32 - Injectable PHP – highlighting for PHP in Markdown files and Strings 5:58 - Customize $this 6:29 - Sort lines alphabetically 6:46 - Search in selection 7:08 - Other features  
   Get the full story at https://www.jetbrains.com/phpstorm/wh... and try #PhpStorm 2019.3 for 30 days – free!
  • By ©Jimi Wikman
   En av anledningarna till att det går lite segt här är för att jag inte riktigt gillar ändringarna efter senaste WordPress uppdateringen. Inte med WordPress utan för hur mitt tema har reagerat med det.
   Små saker som att textblocken är fetstilta fast de inte är det och för att det är lite väl många plugins och liknande just nu har fått mig att vilja ändra lite på saker och ting. Jag kikar på ett nytt tema som heter ”The Gem” som jag gillar, men vi får se vad det blir till slut.
   Jag är på en lite annorlunda plats i livet just nu känns det som så det känns som en bra tidpunkt att skriva lite igen. Fast då vill jag göra om lite på sidan och strukturera om saker lite.
  • By ©Jimi Wikman
   Om bara några veckor kan WordPress 5 dyka upp och med den uppdateringen kommer den nya editorn Gutenberg. Det är en stor förändring för många, men efter att ha testat Gutenberg här så känns det faktiskt väldigt bra.
   Gutenberg är den nya editorn som rör sig i gränslandet mellan editor och fullfjädrat byggverktyg. För mig som använt mig av byggverktyg som WPBakery och DIVI så kändes Gutenberg väldigt begränsad och jag var lite orolig för hur det skulle fungera.
   Nu när jag har testat så känns det dock väldigt bra. Gutenberg är en härlig uppdatering till den gamla föråldrade editorn och den fungerar fint tillsammans med WPBakery som jag använder här.
    
   Gutenberg är lätt att jobba med, det ger en skön känsla vid skrivande och du kan lätt jobba med de gamla byggverktygen samtidigt som du använder Gutenberg.
   När WordPress 5.0 kommer med Gutenberg så kommer det att vara med ett begränsat utbud av block. Det är förväntat och det var samma sak med de etablerade byggverktygen. Över tid så kommer Gutenberg att få betydligt fler bygg block, både i Core och genom plugins.
   Personligen tycker jag Gutenberg är en av de bättre förbättringarna som WordPress kommit med på ganska länge. Detta trots att WordPress verkligen skapat mycket bra de senaste åren.
   Vad tycker du om Gutenberg och ser du fram emot WordPress 5.0?
    
 • Who's Online   0 Members, 0 Anonymous, 6 Guests (See full list)

  There are no registered users currently online

×
×
 • Create New...