Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Gutenberg och Wordpress 5.0 | jimiwikman.se

  Gutenberg och Wordpress 5.0

  Posted , 278 views, 5 comments

  Om bara några veckor kan Wordpress 5 dyka upp och med den uppdateringen kommer den nya editorn Gutenberg. Det är en stor förändring för många, men efter att ha testat Gutenberg här så känns det faktiskt väldigt bra.

  Gutenberg är den nya editorn som rör sig i gränslandet mellan editor och fullfjädrat byggverktyg. För mig som använt mig av byggverktyg som WPBakery och DIVI så kändes Gutenberg väldigt begränsad och jag var lite orolig för hur det skulle fungera.

  Nu när jag har testat så känns det dock väldigt bra. Gutenberg är en härlig uppdatering till den gamla föråldrade editorn och den fungerar fint tillsammans med WPBakery som jag använder här.

  Gutenberg är lätt att jobba med, det ger en skön känsla vid skrivande och du kan lätt jobba med de gamla byggverktygen samtidigt som du använder Gutenberg.

  När Wordpress 5.0 kommer med Gutenberg så kommer det att vara med ett begränsat utbud av block. Det är förväntat och det var samma sak med de etablerade byggverktygen. Över tid så kommer Gutenberg att få betydligt fler bygg block, både i Core och genom plugins.

  Personligen tycker jag Gutenberg är en av de bättre förbättringarna som Wordpress kommit med på ganska länge. Detta trots att Wordpress verkligen skapat mycket bra de senaste åren.

  Vad tycker du om Gutenberg och ser du fram emot Wordpress 5.0?

  User Feedback

  Recommended Comments

  Guest Linnar Carlsson

  Posted

  Den "gamla" editorn är fullständigt överlägsen Gutenberg. Det största problemet jag upplever med Gutenberg är att de gömt allt. Man ser inga funktioner förrän man för muspekaren över osv. Varför?

  När jag försökte skriva ett inlägg med flera stycken och överskrifter tog det 3-4 gånger längre tid än med Classic. Vad är bra med det?

  Link to comment
  Share on other sites

  Jag tror att om du skriver texter primärt så är det enklare och snabbare att skriva med den gamla editorn fortfarande. Det är när du vill blanda lite andra block som gallerier, video osv som det blir snabbare och enklare.

   

   

  För mig går det ganska fort efter att jag konfigurerat om Gutenberg lite. Ibland vill jag ah editorn inline och ibland vill jag ha den statiskt i toppen.

   

   

  Ju mer man använder Gutenberg desto snabbare går det att hitta funktionerna man är van vid, men det är en inlärningskurva helt klart.

  Link to comment
  Share on other sites

  Guest Linnar Carlsson

  Posted

  Jo, men det är ett misstag att byta till en editor bara några få procent har nytta av. De absolut flesta med Wordpress använder den nästan som en dagbok. Alltså lite text men ofta. Jag ger ut en nättidning och använder Wordpress. Jag sätter ett värde i snabbhet och enkelhet. Dvs allt skall synas så att man slipper leta efter det man behöver. I Gutenberg är det mesta gömt bakom ett plus osv. Jag har ingen som helst nytta av Gutenberg så vad jag skall göra efter år 2022 när man inte längre kan byta ut Gutenberg vet jag inte.

  Link to comment
  Share on other sites

  Nu tror jag att utvecklingen av Gutenberg kommer att gå ganska fort och det kommer att bli bättre ganska snart. Oavsett tror jag att det kommer att finnas kvar någon variant av den gamla editorn även efter 2022 för du är inte ensam om att vilja ha den gamla editorn kvar.

   

   

  Jag ser flera tjänster på Mac tex där man har ett förenklat UI som tex Blogo som jag har använt tidigare: https://www.getblogo.com/

   

   

  Så jag skulle inte vara så orolig för framtiden. Fortsätt använda den gamla editorn ett tag till och håll lite koll på vad som händer med Gutenberg så du ser när den börjar bli intressant för dig så du kan testa lite. Ge mycket feedback till utvecklarna också så de ser vart det gör ont designmässigt.

   

   

  Då kommer vi se ett lite bättre flöde framöver ska du se :)

  Link to comment
  Share on other sites

  Guest Linnar Carlsson

  Posted

  Jo, jag hoppas du har rätt. Jag har föreslagit ett fliksystem. I den ena fliken ligger Gutenberg i den andra Classic.

  Jag skrev till utvecklarna när Gutenberg kom att de inte skall låta inmatningsrutor vara osynliga som de var i början. Jobbigt att klicka sig runt för att hitta var man skall skriva. Nu när jag testade igen så är de synliga. Vet att fler klagat på det.

  Jag är programmerare i C och vet att det är ett nytt programmeringsmode att göra allt mycket ljust eller osynligt. Jag ser det i min nya mobiltelefon också. Alla synliga knappar är borta, nu får man gissa sig till var de finns och väckarklockans inställningar är så ljusa att jag måste tända upp och sätta på mig glasögonen för att kunna sätta den på ringning. Jag kallar det för ingenjörsmässig klåfingrighet.

   

  Den tydligaste, snyggaste och bästa formgivningen av knappar osv gjordes när Windows 3.x kom. Då var knappar och reglage riktiga knappar osv. Inmatningsrutor var designade tydligt med 3D-grafik. Allt det är borta nu, nu är det slätt, ljust och gömt. Det är det designmodet som smugit sig in till Wordpress utvecklare.

  Link to comment
  Share on other sites  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Who's Online   0 Members, 0 Anonymous, 6 Guests (See full list)

  There are no registered users currently online

×
×
 • Create New...