Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Nu går webben åt fanders...igen. | jimiwikman.se

  Nu går webben åt fanders...igen.

  Posted , 110 views, 0 comments

  Varje dag som går är en dag närmare ett slarvigare och mer oorganiserat Internet, samtidigt som den semantiska webben är på frammarsch.

   

  Med HTML5 så överger vi, i mångt och mycket, den organiserade webben som XHTML tvingade fram. HTML5 är som HTML4 ganska förlåtande när det gäller konstruktionen av markup. Det betyder att vi kan skriva en hel uppsjö av olika markups i samma dokument och det ska ändå fungera. Öppna och stängda taggar kommer att mixas med stora och små bokstäver som kan få en epileptiker att hamna i koma. Jag vet, jag har sett det förut och det var inte vackert.

   

  XHTML strict var när det kom ett av dom mest irriterande fenomenen i webbdesignvärldens historia (animerade giffar tar fortfarande priset), inte för att vi då blev tvungna att skriva kod ordentligt och organiserat, utan för alla jäkla skriptkiddies som tog XHTML strict som en religion. Det gick inte ens att påbörja en diskussion innan man hörde "Du kör inte XHTML strict", även om det gällde designen! Det positiva med XHTML strict eran är att det lärde nya stjärnskott att skriva ordentlig kod och inte blanda markup. Logiken gjorde sitt intåg i HTML.

   

  Nu med återgången till HTML5 så är vi tillbaka i HTML motsvarigheten till hippe tiden och det blir återigen fritt fram att skriva markup lite som man vill och sen hålla tummarna att alla webbläsare ska tolka det på samma sätt. Det kommer ju att gå lysande med tanke på att webbläsarna idag inte ens kan samsas om hur kod ska presenteras när det skrivs på ett organiserat sätt. Om vi har problem att få webbläsarna att fungera idag så kan du gissa hur kul det kommer att bli i framtiden.

   

  Jag har ett tag haft hoppet att validering ändå ska vara användbart och något som webbdesigners använder i framtiden, men nu går Google ut och trumpetar ut att skit i att validera, vi fattar vad din sida handlar om ändå. Tack så mycket Google, där dog mitt hopp om att validering skulle kunna rädda oss från webbens motsvarighet till en bokstavssoppa...

   

   

  Jag ser fram emot HTML5, det är mycket skojigt som framtidens webbdesigners kommer att leka med, speciellt tillsammans med CSS3, men varför i hela friden är man tvungen att släppa på kravet att markup ska skrivas korrekt? Skriv på samma slappa sätt i PHP, Javascript, Flash eller något annat programmeringsspråk så skriker editorn ut error, men i HTML går det fint?

   

  Jag tycker det är tragiskt och jag förutspår en jobbig framtid när dagens hobbydesigners kastar ut sina alster på nätet, precis som under slutet på -90 talet och början på 2000. Det värsta är att jag skulle inte bli förvånad om vi får se canvas återuppväcka alla förbaskade javaapplets effekter från samma tidsperiod...

   

  Nu går webben åt fanders...igen.

  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...