Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Kan rem bli mer populärt när responsive design blir mer uppmärksammat? | jimiwikman.se

  Kan rem bli mer populärt när responsive design blir mer uppmärksammat?

  Posted , 109 views, 0 comments

  De senaste 15+ åren så har px och em varit de två valen för frontendkodare och då em kan ge den mest härdade designern hjärnröta så har px varit standard. Nu med responsive design på tapeten så är px inte längre intressant utan det krävs flexiblare lösningar och plötsligt så verkar rem som ett ypperligt alternativ!

   

  Em...bara tanken på att sitta och räkna ut em värden och försöka buggsöka em värden som gått bärsärk ger mig huvudvärk. Em har alltid varit ett jobbigt system just för att det är så lätt att man flyttar eller tar bort något och då måste alla underliggande em värden korrigeras. Px däremot har alltid varit lätt att jobba med då det är enkelt att förstå värdet och för att det inte påverkas av ändringar i designen. Problemet är bara att för att kunna använda responsive design så går det inte att använda px för designen kan inte vara statisk utan måste vara flexibel.

   

  Då är vi alltså tillbaka till em och plågsamt ylande designers som just upptäckt att det ligger en nästlad div djupt inne i designen som gör att alla andra element måste räknas om. Eller måste vi verkligen plåga oss själva på det viset? Möt rem, em's kusin som kombinerar em's flexibilitet med px's enkla logik.

   

  Rem ger möjligheten att använda em's flexibilitet men istället för att hela tiden utgå från elementet ovanför i hierarkin så utgår vi från dokumentets body! Nu blir det plötsligt en fröjd att arbete med relativa värden, även om vi fortfarande får räkna en hel del. Genom att sätta body till en viss storlek kan vi dock ganska enkelt sätta upp en tabell för de värden vi vill ha så det går snabbt att lägga in och vi slipper huvudvärken med att lägga in 62.5% metoden och andra jobbiga "fixar".

   

  Rem stöds av Firefox 3.6+, Chrome, Safari 5 och IE9 vilket betyder att det än så länge inte är en browsersäker metod, men det går att sätta upp hybrider där rem inkompatibla webbläsare presenteras en pixelbaserad layout istället.

   

  Vad tror du, kommer rem att bli standarden i framtiden eller är vi för inkörda på em så vi vägrar testa något nytt och betydligt enklare?

  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Who's Online   0 Members, 0 Anonymous, 10 Guests (See full list)

  There are no registered users currently online

×
×
 • Create New...