Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Dåliga chefer och psykopater - liknelserna är skrämmande lika | jimiwikman.se

  Dåliga chefer och psykopater - liknelserna är skrämmande lika

  Posted , 159 views, 0 comments

  Jag har under mina år träffat på både bra och dåliga chefer och när jag läser Linus Jonkmans bloggpost om dåliga chefer, då nickar jag igenkännande.

  “A boss creates fear, a leader confidence. A boss fixes blame, a leader corrects mistakes. A boss knows all, a leader asks questions. A boss makes work drudgery, a leader makes it interesting.”

  -Russel Ewing

  Jämförelsen mellan en dålig chef och en psykopat är för mig inte alls fel, den stämmer ofta väl överens med det beteende som en dålig chef uppvisar. I min erfarenhet är det vanligt att personer som rekryteras till chefspositioner ganska ofta saknar de kvaliteter som gör en bra chef, nämligen förmågan att kommunicera, inspirera och delegera.  De flesta dåliga chefer som jag har mött kommer från en bakgrund som inte alls är lämpad för en chefsposition och det är allt från försäljning och som tidigare anställd. Det som jag har sett som en gemensam nämnare är att dessa personer kommer från en bakgrund där det inte ingår att kommunicera och där personen har minst sagt bristfällig kunskap om hur man leder.

  En dålig chef fokuserar på kontroll och bestraffning. Grundinställningen är att människan är lat och behöver regleras/manipuleras/duperas genom externa medel som belöningar och hot. Symptomatiskt är en traditionell men omodern filosofi där denne chef likställer en arbetsinsats med den tid som investerats på arbetsplatsen snarare än att den kan se resultatet som ändamålet. I linje med denna tanke är medarbetaren en beläggningsgrad snarare än en människa av kött och blod. Micromanagement är ett naturligt koncept för denna typ av chef och därmed tvingas anställda att kontinuerligt besöka chefens kontor för att få nya uppgifter när de föregående är utförda. En dålig chef har ett fokus på sig själv, sin status och på sin karriärutveckling. - Linus Jonkman

  Att hitta bra chefer är svårt, mycket svårt, och hitta fantastiska chefer är snudd på omöjligt. Därför känns det så fantastiskt att jag hittade två fantastiska chefer på samma gång och har ett helt gäng med arbetskamrater som i sina roller som projektledare också är helt fantastiska som ledare och skulle bli utmärkta chefer. Att jobba på Brightstep med Karl Moberg och Mattias Pihlström som chefer är som att vinna på lotto för en fantastiskt bra chef är svårt att hitta och två på samma gång är teoretiskt omöjligt.

  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Who's Online   0 Members, 0 Anonymous, 3 Guests (See full list)

  There are no registered users currently online

×
×
 • Create New...