Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Hälsorapporter baserade på BMI bör förkastas | jimiwikman.se

  Hälsorapporter baserade på BMI bör förkastas

  Posted , 135 views, 0 comments

  BMI, eller Body Mass Index, används flitigt för att mäta allmänt hälsotillstånd i olika rapporter som presenteras som sanningar i media bland annat. Hur många gånger har du inte hört att vi blir allt fetare i olika delar av världen? Frågan är hur mycket sanning ligger det egentligen i dessa påståenden?

   

  BMI är en måttstock som används av ett enda skäl: det är enkelt att använda och data om vikt och längd har god tillgänglighet. Problemet är att värdet i sig är värdelöst för någon form av vetenskaplig mätning. Det spelar ingen roll om du vill mäta din egen BMI eller sammanställa en rapport om allmänna hälsotillstånd.

   

  Personen på bilden heter Ronnie Coleman. Han är en berömd bodybuilder som enligt BMI anses lida av fetma nivå 3. Faktum är att alla bodybuilders och många av de mer muskulösa fitnessmodellerna anses lida av fetma. Många atleter generellt anses vara överviktiga enligt BMI, som Zlatan exempelvis. Samtidigt så kan överviktiga personer som har en smal kroppstyp och liten muskelmassa få beskedet att de är normala, eller till och med underviktiga.

   

  Så BMI i sig har absolut ingenting med sammansättningen på en persons fysiska massa att göra, punkt. I en vetenskaplig ansats så betyder det med andra ord att det är en typ av data som kan ge indikationer, men som i övrigt inte har någon vetenskaplig vikt. Trots detta så publiceras oräkneliga hälsorapporter baserat på just det värdelösa värdet BMI...

   

  Ok, men är inte BMI en bra indikator på att vi blir allt fetare då om medelvärdet ökar? Nej, inte ett dugg för utan riktig data så går det inte att säga vad det är som får medelvärdet att öka. Det kan lika gärna vara så att ökningen beror på en förändring i hur mycket vätska våra kroppar binder, att vi faktiskt blir mer aktiva och därmed ökar vår muskelmassa eller till och med en förändring i matsmältning, vätskeintag eller vilka födoämnen vi konsumerar. För att nämna några faktorer.

   

  Så kan vi bara enas om att BMI som mätvärde för vår hälsa är helt värdelöst och att alla skrämselrapporter som baseras på BMI kan förkastas till papperskorgen där de hör hemma?

  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Who's Online   0 Members, 0 Anonymous, 7 Guests (See full list)

  There are no registered users currently online

×
×
 • Create New...