Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Mobile First är rätt, men användaren först är mer rätt! | jimiwikman.se

  Mobile First är rätt, men användaren först är mer rätt!

  Posted , 143 views, 1 comment

  Mobile First har under 2012 varit ett kamprop för alla designers som lyriskt anammat Responsive design som det nya mantrat nu när HTML5 har tagit bort det eviga "det ska vara XHTML strikt!", men det är för mig ett bakvänt tänkande när det egentligen borde vara Användaren Först.

   

  Mobile First är poppis nu när den mobila revolutionen slagit igenom med buller och brak. Konceptet är att vi ska designa med mobilen som utgångspunkt istället för stor skärm, vilket är ungefär lika logiskt som att designa bilar och lastbilar med en motorcykel som utgångspunkt. En design anpassad för en mobil fungerar väldigt dåligt på stor skärm och det är lika bakvänt att designa på det viset som åt andra hållet.

   

  Mobil och stor skärm är två helt olika upplevelser och bör därför designas med det i åtanke, precis som motorcykel, bil och lastbil alla designas utifrån den användning som förväntas av dem.

   

  Tanken med Mobile First är dock inte helt värdelös för nu när det står utan all tvivel att mobilen kommer att bli det naturliga sättet att använda Internet på så bör Mobilen vara det första man designar för. Det är logiskt att lägga fokus på det användningsområde som är störst, precis som det tidigare varit med design för stor skärm först. En mobil design bör dock inte användas på stor skärm sedan utan där ska en separat design skapas som är anpassad för det större, och på många sätt mer begränsade formatet.

   

  Det som Mobile First anhängarna helt verkar missa är att det är irrelevant vilken del av designen man börjar med utan det är ANVÄNDAREN som ska komma absolut först i ett designperspektiv. Tanken att en person som sitter på en fullstor skärm med 1920, eller högre upplösning, ska finna en design anpassad för en mobil användbar är rent löjeväckande, nästan lika löjeväckande som att en design anpassad för fullformat ska kännas användbar för någon som använder mobilen.

   

  Fokusera på att förstå användaren först, sedan kan du bestämma dig hur din strategi ska se ut för ditt designprojekt. Börja med den mobila designen, men kasta den sedan och börja om från början när du bygger fullskärmsdesignen med de förväntningar och behov som användaren har för den upplevelsen. Tänk på att om designen ska vara responsiv så går det inte att tänka Mobile First för då måste alla skärmupplösningar designas samtidigt för att undvika informationsspill.

   

  Du bör också ha i åtanke att bara för att den mobila användningen är det vanligaste sättet att använda Internet idag så betyder det inte att användningen är densamma för mobilwebb och fullskärmswebb. Det är viktigt att du förstår hur användaren kommer att använda webbplatsen som du ska designa för det kan mycket väl vara helt skilda behov mellan de olika enheterna och därmed ska designen anpassas på olika sätt också.

   

  Så börja nu inte med mantrat Mobile First som om det vore en lag som ska följas slaviskt utan använd hellre Användaren Först, eller User First om du absolut måste använda utländska hippa fraser. Ännu bättre är om du släpper tanken helt och istället fokuserar på att göra snygga, användbara kreationer, oavsett vilket medium du jobbar med.

  User Feedback

  Recommended Comments

  Guest Andreas Johansson

  Posted

  Jag vet inte om anhängarna i så fall har missat målet med mobile first totalt.

   

  Att utgå från mobile first, som det ska vara, är som du förklarar ett sätt att sätta relevans på sidan utifrån uppgiften som ska lösas. Vad är det viktiga? Vad har sidan för uppgift som användaren vill lösa? Vilket behov är det viktigaste att lyfta?

   

  Grundsyftet med mobile first är att skala bort det som inte hjälper användaren att få sitt behov tillfredsställt. Att tvinga in sig i en mindre ram för att servera det relevanta ur bruset som lätt blir när man jobbar med fullgod storlek.

  Link to comment
  Share on other sites  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Who's Online   0 Members, 0 Anonymous, 8 Guests (See full list)

  There are no registered users currently online

×
×
 • Create New...