Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Kvinnor har så svårt att visa sin kompetens så de måste kvoteras in? | jimiwikman.se

  Kvinnor har så svårt att visa sin kompetens så de måste kvoteras in?

  Posted , 307 views, 7 comments

  I ett märkligt försök att få fler kvinnor in i paneler och debatter så kommer nu ett initiativ som kallar sig själva #tackanej. Syftet sägs vara att män ska tacka nej till att deltaga i paneler som saknar kvinnor och genom detta ska panelerna bli könskvoterade...

   

  Jag måste erkänna att jag blir lite förbannad när jag ser såna här initiativ, eller dumheter som jag vill kalla det. Inte för att jag inte tycker att kvinnor bör finnas med i alla sammanhang på lika villkor som männen, utan för att initiativet nedvärderar kvinnor och faktiskt ger signaler att kvinnor är så dåliga att de inte kan ta sig in i en panel på egen hand.

   

  Jag tycker också att hela tanken med kvotering, av alla slag, helt går emot tanken om jämlikhet och även om jag förstår tanken bakom så blir det i mitt huvud bara pannkaka. Jag ser kvinnor överallt i mitt arbetsliv. Jag ser dem på jobbet som högt värderade kollegor, på evenemang som fantastiska talare och inspiratörer och jag ser dem i styrelserummen och ledningsmöten. Dessa kvinnor behöver ingen hjälp att ta sig en plats i en debattpanel, de är helt enkelt inte intresserade, eller har inte tid.

   

  Jag undrar hur kvinnorna som blir tillfrågade på grund av #tackanej känner sig när de sitter i panelen och vet att de sitter där för att någon annan medvetet tackat nej för att ge plats till henne, inte för hennes kompetens utan för hennes kön. Personligen hade jag hellre tackat nej själv än förnedrat mig till att bli tillfrågad för något annat än min kompetens.

   

  Jag ser att Niclas Deeped Strandh försöker använda motiveringen att skillnaderna som existerar mellan könen till en slags acceptans för att inte bara acceptera kvotering, utan till och med ser det som något nödvändigt. Även om jag delar åsikten att skillnaderna mellan män och kvinnor gör att vi tjänar mest på att få båda synsätten belysa en fråga så ställer jag mig lite undrande till att könet skulle ha något med kompetens att göra. En person blir inte mer eller mindre kompetent för att man tillhör ett specifikt kön och därmed ser på saken på ett något annorlunda sätt. Däremot berikar det panelen och eventuella lyssnare att höra personer med olika synsätt, oavsett kön.

   

  Jag gläder mig åt att se en hel del kvinnor reagera på liknande sätt, som Annelie Näs som fräser till ordentligt, Cissi Wallin som hövligt tackar nej till #tackanej eller Sanna Rayman som inte ser det som något positivt att bli inbjuden som "ställföreträdande underliv".

   

  annelie-näs

   

   

   

  Precis som Annelie uttrycker det så tycker jag att kvinnor är helt jävla amazing och ni ska fan inte acceptera att några män ska se ner på er och klappa er snällt på huvudet medan de säger "nej, men den här gången kan väl du som kvinna få vara med också, det är ju så synd om dig som aldrig få vara med". Ni är så mycket bättre än så.

   

  Så kommer det någon självgod gubbe och erbjuder er en kvoteringsplats för ditt kön, så #tackanej och be dem fara och flyga. Kvinnor är verkligen inte svaga offer som måste hjälpas in i strålkastarljuset som något mähä, iallafall i min värld. Istället bör vi kanske ta Niclas tänkvärda åsikt om att det finns mycket att tjäna på att både män och kvinnor får ge sin syn på saker och ting i en panel och få gammelgubbarna att inse att det ger dålig kvalitet på en panel med en ensidig syn på det som ska diskuteras.

   

  Så, jag kommer inte att #tackanej för jag har för mycket respekt för de kompetenta kvinnorna som finns därute. Däremot så kommer utan tvivel att hänvisa till intressanta och inspirerande människor och på så sätt väcka uppmärksamhet till personer jag anser bör få mer uppmärksamhet. Sen om de är kvinnor, män eller androgyna struntar jag högaktningsfullt i.

  User Feedback

  Recommended Comments  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...