Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Den mobila revolutionen och appar dödar webben? | jimiwikman.se

  Den mobila revolutionen och appar dödar webben?

  Posted , 115 views, 0 comments

  Det pratas en del om att den mobila revolutionen och appar skulle påverka det vanliga användandet av Internet och då utgår man från olika artiklar som daterar 2010 då Internets användning dalade, men stämmer den tesen verkligen?

   

  2010 fick vi se en minskning av vanlig Internettrafik till fördel för Mobil, surfplattor och trafik genom appar och många drog då slutsatsen att webben skulle få mindre betydelse och appar sågs som den naturliga framtiden. Antalet nedladdade appar imponerar och det skapas allt fler appar, vilket kan sägas styrka det teorin, men som alltid när vi tittar på statistik så är det inte sanningen vi ser, bara svallvågorna runt ett beteende.

   

  Bara Apple har lyckats få folk att ladda ner 25 miljarder appar, vilket så klart är imponerande och jag har sett siffror på att en genomsnittlig iPad användare laddar hem ca 60 appar. Android ligger ganska nära de också och vi vet ju att den mobila revolutionen är i full fart nu, så då borde väl teorin stämma att den vanliga webben är döende...eller?

   

  Mitt svar är nej. Den vanliga webben mår precis lika bra som alltid och tanken att vi ska använda appar istället för att använda webben är i mina ögon en grov förvrängning av vad som sker just nu och som har skett de senaste åren. Anledningen är att det inte går att dra några slutsatser från antalet nedladdade appar, lika lite som att dra slutsatser från antalet nedladdningar av program. Det är för att nedladdningen i sig ger ingen indikation av hur det som laddats ner används. Själv har jag laddat ner betydligt fler än 60 appar till min iPad och iPhone, men jag använder knappt en handful och även dem använder jag sparsamt. Däremot använder jag webben i all större utsträckning genom mina mobila medier.

   

  Vi ser också att många e-handlare börjar förstå att det är mer fördelaktigt med en webbaserad mobilsajt snarare än en app och ungefär som spelsituationen på Facebook i början när 100% av det som skedde på Facebook var spelrelaterat så ser vi att apparna byter form och blir små program snarare än ersättare för webben. Den första vågen av nyhetens behag har klingat av och om 2-3 år så kommer apparna att ha bytt skepnad än mer och vara betydligt mer fokuserade multiprogram än isolerade funktioner.

   

  Vi ser också hur de mobila sajterna allt mer flyter ihop med den vanliga webben med responsive design och liknande tekniker och ju bättre vi blir på att designa mobila sajter desto mindre behov kommer det att finnas för appar eftersom en mobil webbversion kommer att kunna göra precis samma saker utan att användaren blir låst till en app i taget.

   

  Just att apparna är väldigt fokuserade är både deras styrka och deras svaghet. Precis som vanlig programvaror så finns det funktioner som vi vill ska vara fokuserade och andra som vi vill ska vara multifunktionella och idag finns det få appar som är multifunktionella som jag ser det. Hur mobila enheter hanterar listningar av appar påverkar också antalet appar som vi installerar och ännu mer hur vi använder dem. Precis om vanlig programvara så är det ett fåtal program som vi använder dagligen och sedan har vi ett antal program som tillhör kategorin nice to have. Dessa program är program som vi inte använder dagligen, men som vi ser som användbara lite då och då. Slutligen har vi program som mest ligger och skräpar som vi använder ett fåtal gånger per månad eller kanske per år.

   

  På en mobil enhet så blir antalet appar ett problem, även om vi idag kan bunta ihop dem i olika grupperingar. Det gör att vi kommer att ladda ner och ta bort appar i betydligt högre frekvens än för vanliga program så vi kommer alltid att se en hög frekvens av nedladdande av appar, men låg användarfrekvens för majoriteten av dessa appar. En mobil enhet med sin begränsade yta upplevs som rörig och jobbig redan när vi börjar närma oss tre skärmar fyllda med appar och har vi dessutom grupperat appar så upplevs situationen ännu mer oorganiserad.

   

  Så i en situation där jag kan välja att ladda ner ytterligare fem appar för mina fem favorit webbplatser eller använda webbläsaren så kommer vi att föredra webbläsaren så länge vi kan få samma anpassade upplevelse som genom appen. Samma sak om jag kan få en app som kan slå ihop alla funktionerna för Facebook, Twitter och andra sociala medier som jag kan välja själv, då är det att föredra över såväl enskilda appar och att besöka de olika sociala medierna genom webbläsaren. Även där så föredrar vi att använda webbläsaren över en app om vi får samma funktionalitet i båda.

   

  Så, precis som den digitala revolutionen INTE blev det papperslösas samhället även om det tillfälligt påverkade pappersanvändandet så kommer inte den mobila revolutionen att ta död på webben till fördel för appar. Appar kommer fortfarande att vara en viktig del av vår framtid, men webben kommer att vara betydligt viktigare. Webben är här för att stanna.

  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Who's Online   0 Members, 0 Anonymous, 9 Guests (See full list)

  There are no registered users currently online

×
×
 • Create New...