Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Att överge Facebook till förmån för att träffas på riktigt | jimiwikman.se

  Att överge Facebook till förmån för att träffas på riktigt

  Posted , 163 views, 2 comments

  Under de senaste 2-3 åren har det blivit allt mer vanligt att se personer avsäga sig sitt Facebook konto,  eller andra sociala medier, med motiveringen att det tar för mycket tid och/eller för att det upplevs som att mer social aktivitet sker online än offline. Frågan är varför man väljer att göra något så drastiskt och vilka konsekvenser får det i framtiden?

   

  Jag har en hel del vänner på Facebook. Vänner som jag aldrig trodde skulle uppskatta det som ett socialt medium har att erbjuda. Personer som är jordnära och sällan eller aldrig handskas med datorer eller smartphones. Dessa personer är inte de mest aktiva personerna i mitt nätverk, men ändå betydligt mer aktiva än vad jag kunde tänka mig för bara några år sedan. Ett fåtal av dem har nu börjat fundera på säga tack och adjö till Facebook med just motiveringen att det tar för mycket tid från att umgås "på riktigt".

   

  För mig är det ganska intressant att personer som har ett stort socialt nätverk utanför Facebook upplever det som jobbigt att lägga så mycket tid på att vara social även där. Jag funderar på om det kan bero på ett behov av att hålla sig informerad som gör att dessa personer känner sig stressade på Facebook och att det leder till ett behov att logga in på Facebook i större utsträckning än andra? Eller kan det vara så att dessa jordnära personer är sämre utrustad för att kunna hantera det bombardemang av information som vi utsätts för på sociala medier?

   

  På den andra sidan så har jag sett några som funderar på att dra sig ur Facebook med motiveringen att "det händer ingenting", dvs interaktionen med de vänner man samlat på sig känns ointressant. Visst kommer det en hel del saker som inte är speciellt intressant alltid, det är oundvikligt när du har många vänner då alla inte kan dela samma intressen som du har. Lösningen på det problemet är att prenumerera på sidor och personer som du finner intressant så att du alltid har intressanta saker i ditt flöde. I mitt fall så är majoriteten av inlägg från den typen av källor och jag använder Facebook både som en kontaktbok över vänner, familj och bekanta, men också som ett slags nyhetsflöde över ämnen som jag är intresserad av.

   

  Att inte ha ett konto på Facebook är för mig som att bli lite smått handikappad då så många tjänster fungerar med Facebook och jag tror att mitt liv online skulle bli betydligt krångligare utan ett Facebook konto. Jag ser också Facebook som min främsta källa för samhällsinformation då jag oftast får nyheter och information om saker som händer långt innan tidningarna eller TV rapporterar om det. Jag får också betydligt större spektrum på informationen och inte bara den vinklade nyheten som gammelmedia ger. Därför ser jag det lite som att jag väljer bort information utan ett Facebook konto.

   

  Att sociala medier är osocialt  i den benämningen att det sociala handlar om fysiskt interaktion står utom tvivel. Det var samma sak när telefonen kom och sedan när smartphone kom. Det blev helt enkelt lättare att interagera utan att behöva träffas och det blev också betydligt lättare att stämma träff med varandra. I mitt tycke så är det precis samma med sociala medier att det underlättar möjligheten till att träffas fysiskt. För mig är det betydligt mer naturligt att bestämma ett möte över Facebook, än över telefon till exempel. Sociala medier är dessutom överlägset när det gäller att hålla koll på vänner och bekanta och på så sätt hitta varandra fysiskt i mitt tycke.

   

  I framtiden tror jag att personer utan kopplingar till sociala medier hamnar utanför det snabba informationsflödet som sker online och jag har redan sett exempel på personer som av olika anledningar vägrat skaffa Facebook konto som blivit socialt isolerade. Det blir också allt svårare att interagera med information online och i slutändan så kommer det betyda att den sociala samvaron blir mer fokuserad och därmed även mer isolerad.

   

  Jag tror även att detta är ett tecken på att ett begynnande socialt problem börjar bli mer tydlig. Ett problem där vissa personer upplever sociala medier, och det snabba informationsflödet, som krävande och stressande och där vissa individer inte klara av att själva begränsa sin tid på sociala medier.

   

   

  User Feedback

  Recommended Comments

  Det gäller som mycket annat (kost, jobb/liv) att hitta en balans som passar just dig. Det kan ibland innebära att självdisciplin måste styrkas upp lite, vilket är jobbigt för många, och ibland är det lättare att avsäga sig helt hållet.

   

  Själv, liksom du, upplever jag sociala media som ett bra komplement för kamrater och familj. Jag troligtvis en bit mer än dig, givet att jag numera bor långt ifrån alla.

   

  Kommer ihåg när jag var ung att det fanns gott om vänner som satt i telefon med kompisar i flera timmar, i mångt och mycket tror jag att sociala medium inte är så nytt fenomen, bara ett gammalt i annan tappnng.

  Link to comment
  Share on other sites  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Who's Online   0 Members, 0 Anonymous, 7 Guests (See full list)

  There are no registered users currently online

×
×
 • Create New...