Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Antisocial och psykisk störd - många onlinespelare utsätts för främlingsfientlighet av sina närmaste | jimiwikman.se

  Antisocial och psykisk störd - många onlinespelare utsätts för främlingsfientlighet av sina närmaste

  Posted , 103 views, 0 comments

  Jag läser DN's debattartikel om spelberoende och nickar igenkännande. Samhället har en lång tradition av att kategorisera saker vi inte förstår som farliga och ohälsosamma, därför känns det skönt att frågan tas upp på allvar.

   

  Jag har hört frasen om och om igen av vänner och bekanta: deras barn, syskon, någon man känner osv, är spelberoende. Inte av poker eller hästar utan av online spel av typen World of Warcraft eller Skyrim som är populärt just nu. I DN tar Daniel Kardefelt-Winther upp fenomenet och utmanar oss att tänka till lite.

   

  Varje gång jag hör det så blir jag lika förvånad över hur upprörda personerna är för att personen väljer att spendera tid och pengar på onlinespel, men än mer förvånad över ordvalen som sjukt beteende, antisocial och psykiskt störd. Vart kommer dessa fördomar ifrån och varför accepterar vi dem?

   

  Jag är själv ingen storspelare och skulle aldrig hitta den tid som krävs för att spela online på den nivå som de flesta ser som antisocialt eller psykiskt störd, men jag fascineras ändå över att de personer som kastar ur sig dessa okvädes ord över onlinspelande ungdommar nästan uteslutande är aktiva när det gäller utomhusaktiviteter.

  Lägger för mycket tid på onlinespelande

  Dessa personer gör alltså skillnad på att spendera mycket tid på utomhus- eller sportaktiviteter och att spendera tid på onlinespelande. Det är ok att träna fotboll 4-5 gånger i veckan, ha match varje helg och sedan tillbringa ett par timmar i olika utomhusaktiviteter varje dag, men sätter du dig ner framför datorn, då är du plötsligt psykiskt sjuk och behöver vård?

   

  Skillnaderna ligger inte i hur mycket tid man spenderar för jag vet personer som anses väldigt hälsosamma som spenderar gott och väl över 20 timmar i veckan på olika sportaktiviteter. Några klämmer i med ännu mer och lägger kanske ner 30 eller 40 timmar i veckan. Vi kallar dessa människor för dedikerade eller professionella och hyllar deras besatthet, som Gunde Svan tex.

  Skolan bli lidande

  Många tycker att ungdomar som sitter fast i "spelträsket" gör att skolan blir lidande och det har de helt rätt i. Aktiva onlinespelare riskerar sämre betyg när deras tid absorberas av deras onlineaktiviteter. Det är precis samma som händer med aktiva sportutövare eller musiker också, men då är det ingen som tycker det är problematiskt av någon anledning.

   

  Sedan kan vi visserligen lägga in hela debatten om dagens skola ens är anpassad för dagens skolelever och om onlinespelande lär ut mer användbara färdigheter som strategiskt och kreativt tänkande, koordination och samspel osv, men det kan bli ett ämne för framtiden. Själv har jag inte mycket gott att säga om min skoltid som var ren korvstoppning utan någon egentlig nytta i livet så här långt.

   

  Något som är värt att nämna är att många onlinespelare spelar på konstiga tider för att då är risken mindre att någon familjemedlem hackar och kritiserar dem hela tiden. Det kan också bero på att man ska samordna ett möte med personer från andra tidszoner. Därför är det inte konstigt att många spelar nattetid och det påverkar såklart skolan negativt om man är trött i klassrummet.

  Ohälsosamt

  Om det inte är någon skillnad när det gäller hur mycket tid vi lägger ner eller påverkan på skolarbete och liknande, hur är det då med hälsan? För nog är det väl ruskigt ohälsosamt att inte vara ute och röra på sig?

   

  Jo, men visst är det så. Motion och bra mat är väldigt viktigt och det är inte nyttigt att sitta inne hela dagarna. Så om vi tar en vanlig skolklass i säg nian med 30 elever och så tar vi ut 5 stycken som vi låtsas är onlinespelare, hur stor skillnad tror du att det är mellan de fem personerna och resten av klassen när det gäller motion och att få frisk luft? Förmodligen betydligt mindre än vad du tror.

   

  Det ÄR dock viktigt att både komma ut från den ohälsosamma innomhusmiljö som vi alla spenderar allt för mycket tid i, men det gäller inte bara onlinespelarna utan det är ett samhällsproblem. Samma sak gäller maten vi stoppar i oss för det är också ett samhällsproblem snarare än ett problem specifikt relaterat till onlinespelande.

  Antisocial

  Ok, men den sociala biten då? Man blir ju väldigt osocial när man bara sitter inne och spelar "data"? Svaret där är både ja och nej och det beror på. Dessa personer blir mindre sociala på grund av att de inte lika ofta kommunicerar med kroppsspråk som är en stor del av hur vi kommunicerar, däremot så får de bättre social kompetens när det gäller att samarbete, organisera, planera och "läsa mellan raderna" i skriftlig kommunikation.

   

  Hur vi ser på det sociala samspelet beror mycket på hur pass villig vi är att acceptera att vårt samhälle omformas socialt varje dag och att det som ansågs normalt för 20 år sedan är på många sätt förlegat idag bland dagens unga. Med det vill jag säga att det beror på hur vi ser på begreppet att vara osocial och i vilket sammanhang vi sätter det begreppet.

   

  Så jag skulle säga att onlinespelare inte blir mindre sociala än några andra, snarare tvärtom på många sätt. Hur många tillbringar inte tid i aktiviteter där kommunikation är underordnat aktiviteten eller där kommunikationen är minst sagt osocial?

   

  Kan vi säga att hockey är en social sport? Hur mycket kommunicerar personerna i hockeylaget under träning och match? Inte så mycket, däremot blir det en del före och efter, men det stora sociala samspelet ligger i hur vi växer socialt genom delade upplevelser och erfarenheter.

   

  Onlinespelare kommunicerar på flera nivåer och interagerar med många personer från olika nationaliteter, religioner och kulturer där man delar upplevelser och erfarenheter som i många fall inte kan delas utanför onlinespelandets gränser på grund av omgivningens fördomar. Ändå anses lagsport vara mer socialt än onlinespelande...

  Lagom är bäst

  Att säga att onlinespelande är antisocialt och skadligt på något sätt är en grov generalisering där extremfallen lyfts fram som normen. Det är för mig ett själviskt beteende att sätta sina egna värderingar före de värderingar som ens barn eller bekanta upplever, speciellt om man själv aldrig provat eller försökt förstå vad onlinespelande faktiskt är.

   

  Som med alla aktiviteter så är lagom alltid bäst och de allra flesta onlinespelare balanserar sitt spelande med andra sociala och fysiska aktiviteter, men det finns förstås undantag som   går till ytterligheter, precis som Gunde Svan tex.

  Visa respekt och ringakta inte onlinespelande

  Någonting som jag föreslår om du känner någon som du anser spenderar (för) mycket tid på onlinespelande är att ta dig tid att försöka förstå fenomenet och därefter förstå att det är en aktivitet som vilken som helst. Precis som du kanske anpassar kvällsmaten utifrån någon familjemedlems musiklektion, fotbollsträning eller ridskolelektion så bör du anpassa den för den som sysslar med onlinespelande.

   

  Sätt upp tider för när och hur spelandet ska hanteras och förstå att tiden inte alltid blir som det är tänkt när man ska samordna grupper av människor från hela världen. Hitta aktiviteter som onlinespelaren tycker är roligt att göra utomhus, men tvinga inte personen att göra något bara för att få personen utomhus.

   

  Visa samma respekt och förståelse som för vilken annan person med fritidsaktiviteter och sätt samma gränser och regler så kommer din onlinespelande vän eller barn att må mycket bättre. Många onlinespelare blir idag deprimerade och tillbakadragna just för att deras omgivning inte förstår dem eller ens försöker förstå deras passion och intresse.

   

  Dina fördomar och bristande förståelse för ett av vår tids många antropologiska förändringar påverkar med största sannolikhet din onlinespelande vän eller ditt barn på ett negativt sätt som kan leda till depressioner, psykoser och i värsta fall till och med självmord.

   

  Det gäller inte bara onlinespelande utan det gäller alla aktiviteter där du brister som medmänniska och förnedrar personer genom att ringakta något som denne älskar och är passionerad för. Tänk dig hur Gunde Svan skulle må om hans vänner och föräldrar hade ansett att skidåkning var slöseri med tid och att han skulle hålla på med något nyttigt som bowling istället...

  Är du främlingsfientlig?

  Att bemöta en onlinespelare på det sätt som många gör idag, speciellt bland föräldrar som inte förstår eller bryr sig om vad onlinespelande är ligger för mig i samma kategori som rasism. Ett kategoriskt förakt för en kultur man inte förstår helt enkelt.

   

  Så frågan är om du är en öppensinnad, kulturellt omfamnande person eller om du är en främlingsfientlig och kulturellt fördömande individ?

  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Who's Online   0 Members, 0 Anonymous, 11 Guests (See full list)

  There are no registered users currently online

×
×
 • Create New...