Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • 2014 - Året som gick på lågvarv | jimiwikman.se

  2014 - Året som gick på lågvarv

  Posted , 94 views, 0 comments

  Så är 2014 till ända. Det blev ett år som på många sätt gick på sparlåga, både privat och professionellt. En besvikelse, men ändå ett bra år, speciellt de sista månaderna.

   

  Året började i Uppsala på Inkclub där årets första månader gick på högvarv inför lanseringen av deras nya e-handelslösning. Över ett år spenderade jag i Uppsala på Inkclub och det är ett av de mest lärorika åren jag haft på mycket länge. Med skiftande roller och en ständigt uppgående lärokurva så väcktes en passion för test och kravhantering som jag inte trodde fanns.

   

  Efter Inkclub så blev det en långsam period mellan projekt där jag hoppade friskt mellan olika projekt, både kundprojekt och interna. Jag involverade mig i GUI gruppen och drog igång möten för vidareutveckling för alla GUI utvecklare på företaget tillsammans med Ornamo. GUI gruppens arbete visade att vi har en del att kika på när det gäller arbetsprocesser och jag testade flera IDE's och ramverk bland annat för att hitta nya processer med bland annat SASS/LESS.

   

  Jag involverade mig även i testgruppen ledd av Patrik där mycket handlade om att utveckla en ny metod och få in test på ett nytt sätt i arbetsprocessen. Test överlag tillsammans med kravhantering blev allt mer intressant och jag började kika på både ISTQB och REQB certifiering som jag hoppas kunna genomföra under 2015.

   

  Framförallt involverade jag mig i metodarbetet generellt för att se hur den metodik som vi började utforma kunde appliceras rent praktiskt i JIRA och Confluence som är våra primära användningsverktyg. Som ansvarig för Confluence på företaget och som en av de mest aktiva Atlassian nördarna så kunde jag dyka djupt in i JIRA och Confluence för att undersöka möjligheterna med transitions med olika skärmar och  olika flöden beroende på issue type och så vidare.

   

  Jag fick åka till Norge som acceptanstestare för Elkjøp vilket var en stor utmaning eftersom jag varken kunde deras affär eller plattformen, men det gick det också. Tillsammans med Åsa började vi utveckla vårt erbjudande för konverteringsoptimering under arbetsnamnet Optimize, något som jag får ta tag i igen när tiden tillåter nu när Åsa tragiskt nog lämnat företaget.

   

  Sedan var det många småsaker som att kika på blogglösning för Bikbok, test och offert arbete för Reima och många småsaker som estimat för olika projekt och små design uppdrag här och där.

   

  Hela företaget tog en tripp till Courmayeur där det blev konferens, skidåkning och mycket trevligt mingel. Det blev en lång helg, men en mycket givande helg också som jag tror att alla på företaget upskattade.

   

  Under senhösten så ändrades saker och ting och jag fick plötsligt flera stora projekt på en gång. Jag fick i uppdrag att skriva testplan för Martin & servera och bara några timmar senare så blev jag ombedd att återvända till Elkjøp för att sedan bli indragen i ett nytt projekt för Stadium. Som grädde på moset så fick jag dessutom uppdraget att hjälpa Assa Abloy med en prototyp utifrån min tidigare interaktionsanalys. Där blev det lite mycket kan man säga.

   

  Under ett antal veckor så blev det många långa timmar och offrade helger för att kunna leverera i alla projekt. I Assa Abloy projektet fick jag lyckligtvis hjälp av Ornamo och Oliver och testgruppen stöttade i arbetet med testplanen så den passade ihop med vår nya metod och samtidigt följde ISO standard. I Stadium projektet så började jag som design kompetens och motpart mot designbyrån, men så sakteliga så fick jag ta över kravarbetet mer och mer.  Tillsammans blev detta väldigt mycket att hantera samtidigt, men jag fick ihop det med nöjda kunder till slut trots allt.

   

  Nu ser jag fram emot 2015 som kommer att bli mycket spännande!

   

  Privat så började jag året med problem med hosta som ledde till en lungröntgen. Problemen bara fortsatte och jag drogs med flera mindre åkommor som bekymrade mig efter att året innan varit så gott som sjukdomsfri. Efter en del rannsakan kom jag fram till att det berodde delvis på att jag halkat in i en liten depression. Troligen på grund av hög träningsfrekvens kombinerat med ett mycket hårt och stressat arbete med flera hundra timmars övertid under 2013.

   

  Problemen fortsatte under sommaren med inflammerad käke som påverkade örat, något som gjorde att jag fick äta enbart glass i 4-5 veckor och inte kunde sova. Örat fick sig sedan en släng av svamp så jag fick gå med antibiotika för det som grädde på moset. Sedan fortsatte året med flera små, och mest irriterande, småförkylningar.

   

  Lyckligtvis så har jag möjlighet att jobba hemifrån så trots att det är jobbigt att vara sjuk så påverkar det inte jobbet så mycket, speciellt när jag inte är med i något projekt och har medarbetare som jag behöver kommunicera med.

   

  Under 2014 så jobbade jag en hel del med Wordpress också och jag lyckades sjösätta inte mindre än 5 nya sajter under året. Ett projekt var att skapa en helt ny webbplats för den orden som jag är medlem i, eller snarare för den loge som jag tillhör eftersom Bifrostorden som orden redan har en ok webbplats.

   

  Jag skapade också inte mindre än tre webbplatser med begravningstema åt en god vän. Där var tanken att bara hjälpa till med att sätta upp och hosta en webbplats, men det blev lite mer om man säger så.

   

  Den sista webbplatsen gjorde jag som experiment för egen del. Det blev en e-handelssida för asiatiska svärd som heter e-katana som jag byggde med Woo-commerce som en dropship lösning. Det var ett spännande projekt som jag dessutom testade Facebook's annonsering för med mycket god respons.

   

  Under 2014 så miste jag min morfar. Det är alltid sorgligt när man mister en släkting, men morfar var något speciell ändå även om vi inte haft så god kontakt genom åren. Morfar hade varit sjuk länge och kämpat hårt mot cancer och lunginflammationer, så det var inte oväntat tyvärr. Det var en fin ceremoni bara för den närmaste släkten och även om det är en sorgsen tillställning så blir det alltid mycket skratt när vi träffas. Precis som jag tror att morfar ville att hans begravning skulle vara.

   

  2014 var också året då jag fick en snyting av Getty Images och fick tippa lite på tå för att undvika böter för en bild som det blev lite galet med. I samband med det så tog jag bort bilderna helt på hemsidan tills vidare eftersom det är omöjligt att helt säkert veta vem som äger rättigheterna idag och ännu svårare att veta vad som händer imorgon. Det kommer en egen post på det ämnet vad det lider, men vi kan säga att det gick att lösa det också med lite diplomati och kunskap om psykologi.

   

  Under 2014 så började jag så smått att bidra i liten skala till olika ändamål. En kollega på jobbet har ett privat engagemang i Indien som drivs av hans föräldrar som jag bidrog till sporadiskt och i slutet på året så började jag bidra lite på Kiva. Jag köper tidning varje månad av hemlösa och försöker ge en slant när jag kan till tiggare och hemlösa. Min fru engagerade sig också och tillsammans med alltid fantastiska Magnus Noord från skickatårta.se så fick en familj en gratis tårta genom giving people organisationen.

   

  Under 2015 så ska jag bli månadsgivare till Stockholms stadsmission och jag ska börja donera blod om hälsan bara tillåter (ta i trä). Över lag så vill jag bli mer engagerad i att ge tillbaka till samhället genom att hjälpa de som har det svårast.

   

  Det bästa på året var utan tvekan besöket från mor och far som flög från Norge för att spendera några dagar över jul. Även om hela familjen var lite förkylda så det blev lite låg fart så var det otroligt skönt att ha mor och far hemma över jul. Det är alldeles för sällan vi ses så vi får boka in en repris till nästa år och sedan planera in en resa till Norge framöver också.

   

  Jag är ju som bekant medlem i Bifrostorden och under 2014 så tog jag plats i logens direktorie, dvs den grupp som leder logens arbete. Jag fick rollen som logens webmaster efter att ha frågat om vem som håller i den biten, men sedan av någon anledning halkade jag dit som logens fotograf, korvgubbe och andre skrivare också. Senare så tog jag även på mig rollen som logens utvecklare också, något som kändes naturligt då det på många sätt är liknande roll som jag har professionellt.

   

  Det första jag gjorde var att bygga en ny webbplats och köpa in lite domännamn. Jag byggde webbplatsen på Wordpress med ett färdigt tema och köpte in lite plugins så vi får en början iallafall. Under 2015 så hoppas jag kunna bygga på lösningen med lite bättre community känsla, kanske baserat på Invision Power Board.

   

  På fotosidan så införskaffade jag en blixt som jag köpte av en mycket trevlig fotograf som tog sig tid att träffas med kort varsel. Det är lite knepigt att lära sig hur man skjuter med blixt och jag behöver införskaffa en diffuser, men det börjar arta sig iallafall.

   

  Över lag så är jag mycket nöjd med mitt val att gå med i Bifrostorden och jag hoppas att kunna få med mig några vänner in i orden framöver. Jag har också många saker jag vill se inom orden som ännu ligger lite efter digitalt och som en del av det arbetet har jag börjat med ett nyhetsbrev genom MailChimp som blivit mycket uppskattat.

   

  Under 2015 så hoppas jag kunna fokusera mer på ordens arbete med framförallt gällande hjälpverksamhet där jag vill ta mitt engagemang ett litet steg ytterligare.

  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Who's Online   0 Members, 0 Anonymous, 16 Guests (See full list)

  There are no registered users currently online

×
×
 • Create New...