Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Upplösningstillstånd - kommer enhetskaoset att fortsätta? | jimiwikman.se

  Upplösningstillstånd - kommer enhetskaoset att fortsätta?

  Posted , 130 views, 0 comments

  Idag har webbdesigners en stor utmaning när det gäller att anpassa webbplatser för olika skärmupplösningar och det blir ännu värre av att vi nu måste börja anpassa för pixeltäthet också på ett sätt som vi aldrig gjort tidigare. Frågan är om det är en eskalerande situation eller om det kommer att bli bättre?

   

  Med smartphones och läsplattornas intåg på allvar så har förutsättningarna för webbdesign ändrats radikalt. Istället för att jobba med anpassning för olika browsers, vilket är nog så krångligt ibland, så befinner vi oss idag i en situation där vi också måste anpassa webbplatserna för en myriad av olika skärmupplösningar.

   

  Bara Android har dussintals med skärmupplösningar och till det så tillkommer alla andra olika enheter vilket ger en frustrerande testmiljö för att vara ärlig. Med introduktionen av högupplösta enheter som iPhone med sin retina display och nu även på nya Macdatorer så lägger vi till ytterligare en dimension av anpassningar så att designen fungerar och ser bra ut även på högupplösta enheter.

   

  Som jag ser det så kommer inte ens responsiv design att fungera i längden när allt fler variabler dyker upp och det kommer att komma en punkt när vi designers kommer att bli tvungna att sätta vissa gränser för att kunna ge en acceptabel leverans. Tidigare var det enkelt att sätta den typen av gräns när design för det mesta hade en fast vidd baserad på lägsta accepterade skärmupplösningen (1024 fram tills i år).

   

  Idag skulle den typen av begränsning betyda att vi skulle ha iallafall 11 olika fasta steg, vilket i princip innebär att vi ska designa 11 olika designs för varje webbplats för även med en responsive design så krävs det en designinsats för varje fast steg. Det i sig betyder att webbdesign blir betydligt mer komplex och därmed tidskrävande och kostsam.

   

  Frågan är om vi kommer att se en förändring i enhetskaoset och någon form av enhetlig skärmupplösningsstandard eller om kaoset kommer att eskalera. Jag ser till exempel inga tecken på att framförallt Android utvecklarna ska sluta hitta på egna upplösningar för varje ny enhet och jag tror att microsoft skiter högaktningsfullt i oss designers när de trycker ut sina nya enheter.

   

  Jag tror också att den här utvecklingen är en av anledningarna till att så många ser responsive design som den enda giltiga lösningen på problemet, även om många ändå gör det halvdant och kör adaptivt med mediaqueries istället för steglöst responsivt. Min rädsla är att genom att vi anammar responsiv design så kommer enhetskaoset aldrig att sluta och vi kommer att hamna i en situation där vi inte längre kan leverera information med någon form av kontroll.

   

  Vad tror du om framtiden?

  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Who's Online   0 Members, 0 Anonymous, 8 Guests (See full list)

  There are no registered users currently online

×
×
 • Create New...