Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Right to be forgotten och dataägande nu en EU fråga | jimiwikman.se

  Right to be forgotten och dataägande nu en EU fråga

  Posted , 95 views, 0 comments

  [extract]Tommy postade en artikel som ledde mig till en märklig rörelse om rätten att bli bortglömd på Internet, något som nu blivit så aktuellt att det till och med hamnat hos EU.[/extract]

   

  Right to be forgotten är en intressant företeelse som i grund och botten handlar om att ha kontroll över sin data när den hamnar på Internet. Anledningen till varför man vill ha den kontrollen varierar troligen och handlar om allt från ägandeskap av text och bild till rätten att ta tillbaka dumheter som råkat slinka ut på Internet.

   

  Peter Fleischer tar upp en del problem gällande införande av någon slags lag eller regel för hur information ska sparas på Internet och hur det verkar leda till censur snarare än en vettig informationshantering. För mig så är frågan lite mer problematisk än så och vi måste dels beakta vem som äger informationen egentligen och dels titta på vilka rättigheter som redan finns.

   

  Alla bilder, videofilmer och texter som du och jag producerar äger vi och därmed har vi rätt att bestämma över hur den informationen ska användas av andra. Det är iallafall tanken, men verkligheten ser ju lite annorlunda ut eftersom vi i allt högre utsträckning ger andra rättigheter till våra kreationer, som Facebook till exempel. Det gör vi dock medvetet och då får vi också stå för det valet tycker jag.

   

  Vill jag ta bort en bild eller inlägg som jag gjort så är det inte längre lika självklart att det går. Dels beror det på tekniska utmaningar där det kanske inte finns inbyggda lösningar och hanteringen av hundratusentals gigabyte i datatabeller gör det opraktiskt eller omöjligt att radera innehåll. Det kan också vara så att företaget som äger insamlad data inte vill ta bort informationen av olika anledningar.

   

  I många fall så ställs min rätt i kontrast till andras rättigheter, till exempel om jag vill ta bort ett inlägg som sedan har diskuterats av andra. Om mitt inlägg tas bort, hur påverkar det dom övriga deltagarnas innehåll? Måste allt tas bort eller kan diskussionen fungera även utan mitt inlägg? I en allt mer social värld så blir ägandefrågan och påverkan inte längre lika självklart. När jag tar bort min information kanske det påverkar tusentals andra.

   

  Dataägande ligger inte bara hos sociala medier utan vi lämnar elektroniska spår på alla möjliga sätt och vi blir kartlagda av många källor, som Google och EU med deras Datalagringsdirektiv och samarbete med USA dit alla våra bankuppgifter skickas av outgrundlig anledning. Eftersom vi inte vet vilka källor som samlar in uppgifter om oss blir det svårt att lagstifta om hur den typen av information ska hanteras. Ska staten få lagra sjukjournaler hela mitt liv, men bara behålla information om mina Internetvanor i 6 månader till exempel? Ska varje land göra sina egna lagstiftningar? Om det blir konflikt, vilket lands lag gäller då? osv...

   

  Därmed hamnar dataägande i fokus när det gäller integritetsfrågor och lagstiftningar när det gäller Internet blir allt mer... intressant kan vi säga. Lagstiftning i stort när det gäller internationella frågor är lite vilda västern och när sedan gamla lagar ska försöka appliceras på Internet så blir det som bäst ankskit av alltihop. Vi är helt enkelt inte redo för en global lagstiftning och majoriteten av våra lagstiftande organ i världen verkar inte förstå vad Internet är.

   

  Tanken att vi ska kunna "äga" information och ha rätten att den informationen ska "glömmas" på olika sätt låter kanske som en bra tanke, men med ett Internet som allt mer utvecklas till att bli responsiv baserat på din historik på så sätt att du får rekommendationer baserat på dina intressen osv så är frågan om vi verkligen vill att vår information ska "glömmas" eller raderas? Frågan är också hur det ska göras och av vem? Vi har redan problem med identifikation på nätet och jag kan lika gärna ta bort legitim information från någon jag blivit osams med om borttagandet inte kontrolleras av någon på ett vettigt sätt.

   

  Så även om jag är för tanken att kunna kontrollera hur min information syns på Internet så tycker jag att rörelsen Right to be forgotten tyder på en viss naivitet och okunskap om hur Internet i allmänhet och sociala medier i synnerhet fungerar. Vill du kontrollera din information så se till att du bara publicerar på plattformar som du själv kontrollerar och följ den gyllene regeln så ska du inte ha något behov av att censurera dig själv.

   

  Den gyllene regeln:

  "Kan du inte stå för vad du säger, så håll käft"

   

   

  Kom ihåg att säger du något dumt i på stan så kan du inte radera det där heller...

  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Who's Online   0 Members, 0 Anonymous, 3 Guests (See full list)

  There are no registered users currently online

×
×
 • Create New...