Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
  • Projekt Webshop 2009 | jimiwikman.se

    Projekt Webshop 2009

    Posted , 128 views, 0 comments

    [url="http://mortfiles.se/images/old_blog/2009/01/crystal_clear_app_kview.png">crystal_clear_app_kview.png

     

    Användbarhet

    Användbarheten i det här projektet kommer från en hel del erfarenheter och synpunkter från användare av olika webshoppar och det som fortfarande känns lite löst är just varukorgen som av någon anledning aldrig verkar vara 100% på någon webshop. Jag ska försöka att placera den så synligt som möjligt och även lägga in någon form av "eyecatcher" så att den blir supertydlig utan att för den sakens skull ta uppmärksamheten från övriga innehållet.  Navigeringen blir standardiserad med en topnavigation för sidor, sidomeny för kategorier och en breadcrumb så att det är lätt att se vart på webbplatsen man befinner sig. Fotsektionen dubblerar sidnavigationen och har länkar till integritetspolicy och användarvillkor. Headern får sökfunktion och dom tre standard funktionerna hem, kontakt och översiktskarta.

    Tyngd

    Tyngd är en viktig faktor för alla hemsidor, men för det här projektet känns det extra viktigt. Därför ska jag prova ett par tekniker som förhoppningsvis ska reducera laddningstider rejält utan att för den sakens skull reducera deignen till någonting obrukbart. Det första jag ska göra är att se över CSS filerna och kika på hur jag kan göra dom så små som möjligt utan att för den sakens skull göra det svårt att använda, dvs trycka ihop saker och ting så det blir en enda röra och en plåga att försöka hitta rätt klass. CSS filerna ska sen bundlas ihop för att minimera antalet anrop mot servern. Det gör man genom att lägga alla CSS filerna i ett enda anrop med filnamnen separerade med kommatecken. Samma sak kan göras med Java och liknande för att skära ner antalet anrop så mycket som möjligt.

     

    Dom grafiska elementen har jag tidigare alltid lagt enskilt och normalt som en bakgrund i CSS, men för det här projektet ska jag prova att göra lite annorlunda för att minimera laddningstiderna. Istället för flera små bilder så läggs en stor bild med all grafik för att sedan positioneras med CSS så att rätt bild hamnar på rätt plats i rätt element. Det blir lite knepigt, men jag tror att det kan vara värt det. Även om den stora bilden kanske blir något större än dom enskilda bilderna sammanlagt så blir vinsten i laddningstid antalet anrop mot servern som då skärs ner till en enda för den grafiska delen. Produktbilder och liknade är det inte praktiskt att använda samma metod på, men övriga designen ska det fungera utmärkt för. Mängden bilder ska även skalas ner till minsta möjliga och i största möjliga mån ersättas av färger och text, dels för att göra sidan så lätt som möjligt, men även ur SEO synpunkt.

    Förvandlingsbarhet

    Förvandlingsbarhet är ett ord jag gärna använder mig av, oavsett om det är ett faktiskt ord eller inte, när jag pratar om skript eller skins. Det är helt enkelt hur pass lätt man kan ändra en design  utifrån dess grundutförande. För det här projektet så ska jag prova en helt ny tankebana och i CSS lägga in grundfärgerna i egna klasser så att man genom att ändre dessa färgklasser helt byter färg på hela designen på en gång. Det blir kanske ett tiotal klasser för grundfärger och fonter som ska kunna styra hela designen. Dessa klasser kommer sedan att användas i designen genom att lägga in multiklasser för dom element som ska färgas. Grafiken kommer att finnas i .psd format med ett lager för att enkelt kunna byta grundfärg på alla grafiska element på en gång så att det ska gå att skapa vilken färgskala som helst på bara ett par minuter. All design läggs självfallet in i CSS så att design flyttas ut helt från funktion och så att det går enkelt att skapa funktioner för att surfa på sidan i mobil och liknande.

     

    Tanken är att dels ska kunderna kunna göra ändringar själva med färgsättning och grafiska element på ett par minuter, men också att dom ska kunna göra större ändringar för att anpassa designen till precis vad dom vill utan att röra en enda rad kod. För mig som kommer att jobba med att bygga unika lösningar utifrån grunddesignen längre fram så är det även viktigt att jag ska kunna göra övergripande ändringar snabbt och enkelt så att det går snabbt och smärtfritt att skapa alla möjliga tänkbara designs i framtiden.

    På måndag smäller det!

    Projekt Webshop 2009 har legat lite på is ett tag sedan det först började av olika anledningar, men på måndag så sätter jag mig ner med det här projektet på allvar och sedan är första layouten planerad att vara klar till i februari. Allteftersom projektet fortskrider ska jag försöka posta lite om det och kanske till och med lägga upp lite bilder.

    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.    Guest
    Add a comment...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Who's Online   0 Members, 0 Anonymous, 10 Guests (See full list)

    There are no registered users currently online

×
×
  • Create New...