Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • När stressen slår till så måste man ha is i magen | jimiwikman.se

  När stressen slår till så måste man ha is i magen

  Posted , 83 views, 0 comments

  [url="http://www.jimiwikman.se/wp-content/uploads/2010/03/stress1.png">stress1.png

   

  Nu börjar mörkret klarna och jag smider planer för att lösa tidsbrist och komma ikapp med saker som måste göras. Det betyder bland annat att jag från och med imorgon börjar mina dagar klockan 5 istället för klockan 7 så jag med gott samvete kan ha helt datafritt efter klockan 17 och kan vara med min familj med både kropp och sinne. Jag hoppas att det ska ge resultat och jag är inte helt avig till tanken att gå upp ännu tidigare om det skulle behövas. Av någon anledning jobbar jag bäst tidigt på morgonen eller sent på natten...

   

  Det här är inte något ovanligt fenomen, utan det händer lite då och då. Inte bara för mig, utan för många som är egenföretagare där arbetsbördan tornar upp sig och tiden inte känns som den räcker till. Studenter känner säkert någonting liknande även om det kanske då mer är pressen att prestera och få bra betyg som är det viktiga. Frågan är bara när det händer och hur illa det blir.

   

  Hur hanterar man när man kommer i ett sådant här läge då? Det varierar självklart från individ till individ, men mitt råd är att när mörkret kryper på dig och det  känns mer jobbigt än roligt med det du gör, ta en paus. Kryp in i ditt skal, försök att vara själv utan kontakt med andra, både fysiskt och virtuellt, stäng av telefon, fax, dator och alla andra kommunikationsmedel. För en del fungerar det bäst att komma ut i naturens tystnad, för andra så är det sömn och mörka tysta rum som är bästa medicin och för en del så är det verklighetsflykt genom bok, film eller spel om är det enda som fungerar.

   

  Hitta det som fungerar för dig, för saknar du ett sätt att fylla på positiv energi så kommer den där väggen farande ofantligt fort och när du väl slagit huvudet i den så tar det väldigt lång tid att komma tillbaka.  Jag vet, för jag har levt nästan ett år med panikångest, rehabilitering och känslan av att vara helt värdelös innan jag äntligen hittade tillbaka till en positiv tillvaro och det är ingenting jag rekommenderar. Som egenföretagare finns det inte en chans att ditt företag överlever en sjukskrivning med den omfattningen, så tänk efter innan du hamnar där.

   

  Många känner att det är svårt att när man har så mycket som måste göras kunna ta dom där 2-3 dagarna utan dåligt samvete, men min erfarenhet är att om man bara gör det på ett smart sätt, till exempel över en helg, så märker kunderna det oftast inte och om dom gör det så är dom oftast väldigt förstående, speciellt som deras projekt sedan brukar få en rejäl skjuts framåt när du fått förnyad energi jämfört med vad du hade presterat under helgen utan energi eller kreativt fokus. Undvik däremot att låta det gå så långt så att du klappar ihop som jag gjorde nu i helgen, för då får du skriva många ursäkter till kunder som undrar vart du försvunnit...

   

  En viktig sak att förstå är att det är inte bara den där arbetshögen som stjäl energi utan din frustration och dom extra timmar du försöker klämma in för att styra upp problemet påverkar din omgivning också. Vänner och familj som normalt är en stor källa till att återfylla din energi minskar i takt med att deras frustration växer och snart är du inne i ett ekorrhjul av negativ energi där alla blir förlorare. Om du inte är försiktig kan din stress faktiskt leda till trasiga förhållanden och bortstötta vänner och oavsett hur mycket du älskar ditt företag så är det inte värt en sådan uppoffring.

   

  Om jag ska säga något positivt om stress och hur den kan helt förlama dig och förstöra ditt liv så är det att när du väl hittar rytmen, lär dig se symptomen när stressen börjar bli för stor och hittar dom där små sakerna som fyller på din falnande energi så kommer du att bli en mer produktiv och fokuserad företagare. Du organiserar ditt arbete bättre och ger dig själv utrymme för fritid och kanske bäst av allt...du lär dig att oavsett hur skrämmande arbetshögen blir, så går den alltid att lösa...om du bara ger det lite tid.

   

  Världen går inte under för att du säger nej till ett projekt eller tar lite extra tid på dig när livet är körigt, däremot kan du gå under om du inte gör det.

  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Who's Online   0 Members, 0 Anonymous, 6 Guests (See full list)

  There are no registered users currently online

×
×
 • Create New...