Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • När ska Internet bli accepterat? | jimiwikman.se

  När ska Internet bli accepterat?

  Posted , 107 views, 0 comments

  [extract]Jag såg en intressant dokumentär häromdagen som tittade på hur Internet har påverkat vårt sätt att tänka och när jag sedan idag ser Nikke's post om hur Polisen faller till korta när det gäller brott på Internet så ställer jag mig frågan när Internet ska bli accepterat?[/extract]

   

  Jag har sett en del dokumentärer om den omvälvande effekten som Internet har på mänskligheten och säkert ett dussin liknande dokumentärer som alla visar på samma trend: Internetgenerationen håller på att utveckla ett helt nytt socialt mönster samtidigt som ett helt nytt tankesätt breder ut sig. Detta faktum skapar två väldigt stora problem som vi måste komma till bukt med och det fort:

   

  • Klyftorna mellan i-länder och u-länder utökas till att inte bara handla om ekonomi utan också fundamentalt olika tankesätt och social samvaro. Risken finns att det kommer att öka på olikheterna och dela mänskligheten ytterligare till den punkt när skillnaderna blir så stora att det blir svårt att kommunicera och interagera socialt. Tyvärr är det enda sättet att lösa det här problemet samma som tidigare: mer resurser för att bygga upp ländernas välfärd och se till att möjligheterna till god utbildning finns.

  • Dom styrande i världens länder faller allt mer till korta och verkar inte ens uppmärksamma att vi lever i en tid när hela vår civilisation förändras. Det nya tempot av hur vi absorberar och bearbetar information tillsammans med helt nya tankesätt där vi långsamt går från ett katalogiserat tankesätt till ett associativt tankesätt omvälver världen snabbare än maktens korridorer hinner reagera och för att förhindra det försöker man lagstifta och bromsa utvecklingen. Vi är redan på bristningsgränsen när det gäller hur världens ledande kan klara av att leda oss med sin begränsade förmåga att förstå vår tids extrema flöde av information och vi ser tecknen tydliga hur denna begränsade förmåga påverkar politik runt om i världen.Lagstiftning, polisväsen, myndigheters sätt att arbeta osv har marginellt tagit steget in i den nya tiden och motståndet och okunnigheten är lamslående. Det mest troliga scenariot för mig är att det kommer att bli ett avsevärt generationsskifte i maktens korridorer inom 10-15 år. Vi ser redan nu att genomsnittsåldern kryper neråt runt omkring i världen och där genomsnittsåldern fortfarande är hög så kommer det utspel som får världens unga att tappa hakan och skaka oförstående på huvudet.

  Jag kan förstå motståndet hos världens ledare inför den förändring som sker. Dessa människor har ett kontrollbehov, annars vore dom inte i den positionen, och för varje dag så förlorar dom lite mer kontroll vilket självklart skrämmer dom. Tyvärr så skapar den rädslan stor oreda och skada som vi kommer att få städa upp under lång tid framöver innan vi ser det generationsskifte som jag är övertygad om att kommer att ske när dom äldre ledarna inte längre klarar av att leda i ett informationssamhälle dom inte har kapacitet att deltaga i.

   

  Jag tror också att vi långsamt rör oss mot en värld som är mer global, på gott och ont. Det är redan nu plågsamt att varje land har egna lagstiftningar och egna förfaranden som dom försöker anpassa till olika situationer när det gäller Internet. Det blir i längden ohållbart att ha lokala lagstiftningar för globala fenomen.

   

  När förändringarna kommer att ske beror på när världens ledare kommer att se på Internet som inte bara ett accepterat fenomen, utan också förstå hur Internet förändrar våra samhällen och därmed kunna låta övriga delar av samhället följa den utvecklingen.

  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Who's Online   0 Members, 0 Anonymous, 6 Guests (See full list)

  There are no registered users currently online

×
×
 • Create New...