Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Mortfiles förklarar krig mot CopySwede | jimiwikman.se

  Mortfiles förklarar krig mot CopySwede

  Posted , 116 views, 0 comments

  CopySwede får den tvivelaktiga äran att bli den fiende som Mortfiles kommer att kämpa mot under 2011.

   

  Ett råd som dykt upp när det gäller att utvecklas som person och som företag är att ha en fiende. Det behöver inte vara en fysisk fiende utan kan vara en idé, ett koncept eller i stort sett vad som helst. I mitt fall så har jag funderat på olika saker som är relaterade till mitt arbete som webbdesigner, men när CopySwede kom med sitt senaste utspel så visste jag...

   

  CopySwede är en ekonomisk förening som drivs för att representera 14 medlemsorganisationer i frågor som avtal och avgifter. Syftet ska enligt dom själva vara att samordna licens och upphovsrättsfrågor, men dom senaste åren så verkar dom dela den hybris som mediabranschen i stort lider av. Istället för en organisation för samordning så framstår CopySwede som rena maffian som ska ha pengar för alla möjliga och omöjliga saker som är rent ut sagt löjeväckande.

   

  Deras senaste upptåg är bland annat en fyrdubbling av priset för SVTPlay till tv-operatörerna och så det som skär mest i den logiska delen av hjänan, nämligen en straffavgift på hårddiskar och USB minnen! Det är så man trillar av stolen, men det är faktiskt sant. I april i år så kommer du att få betala straffavgift på dessa medium för att du kan använda dom för att lagra illegalt nedladdad musik.

   

  Bara tanken att jag och du ska betala en straffavgift för att vi kan använda en hårddisk till att lagra illegalt nedladdad musik får mig att se rött. Du och jag blir alltså klassade som kriminella och vi ska därför betala böter för ett brott vi aldrig begått. Bara där gnisslar jag tänder.

   

  För att visa riktigt hur sinnesförvirrad CopySwede verkligen är så ska dessutom den nya straffavgiften bara gynna Musikbranschen och övriga organisationer som CopySwede företräder får inte en spänn. Det har upprört framförallt fotografer, och med all rätt. Fotografer har större behov att hårddiskutrymme än många andra eftersom deras arbete innebär väldigt stora arkiv med fotografier.

   

  Musiker har också stora behov av lagringsutrymme, men är det någon som på fullt allvar tror att dom hårt arbetande musikerna får några pengar av den här nya skatten då? Nej, knappast några summor att tala om misstänker jag, det mesta går till musikbolagen och dom riktiga kulturarbetarna får gott svälta och betala samma skatt som vi andra. En skatt där dom betalar pengar till sig själva, fast som dom aldrig får tillbaka.

   

  Låter det logiskt? Nej, inte ett dugg. Jag som designer har visserligen inte ett behov av lagringsutrymme som kommer i närheten av vad en fotograf har, men jag har iallafall behov av att kunna lagra den grafik som jag använder, dom fakturor jag skriver, epost, fotografier, programvara osv. Ska jag bestraffas då för ett brott jag inte begår? Är mina kreationer mindre värda än dom musikbolag som ska gynnas på min och din bekostnad?

   

  Nej, CopySwede är inte en företrädare för kultur, dom är en cancersvulst som bör skäras bort innan allt som kallas kultur smittas av den stank av girighet som CopySwede och musikbolagen omges av. Därför uppmanar jag alla som vill behålla ett sunt och rent kulturellt samhälle i Sverige att lämna CopySwede och dom organisationer som dom säger sig företräda.

   

  Det finns bättre sätt att se till att hårt arbetande musiker, fotografer, skådespelare med flera får den uppskattning dom förtjänar, både finansiellt och emotionellt än att utöva utpressning och kriminalisera ett helt land för brott dom kanske kommer att begå. Det agerandet är inte värdigt ett kulturellt samhälle och alla som ställer sig bakom den typen av handling och retorik bör skämmas och förpassas från den kulturella scenen för gott.

   

  Den enda effekten av CopySweden vansinne är att Piratkopiering blir mer legalt för från och med april så betalar vi för möjligheten och faktiskt rätten till att använda hårddiskar och USB minnen för att piratkopiera musik. Det förlorar bara musikerna på och det är bara CopySwede och musikbolagen som skor sig på vår bekostnad.

   

  Så, UPP TILL KAMP!

  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Who's Online   0 Members, 0 Anonymous, 17 Guests (See full list)

  There are no registered users currently online

×
×
 • Create New...