Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Idag är det testdags för IPV6! #v6day | jimiwikman.se

  Idag är det testdags för IPV6! #v6day

  Posted , 151 views, 0 comments

  Idag drar flera stora företag, däribland Google, Facebook, Yahoo och Bing för att nämna ett par företag, igång med en 24 timmars global test av protokollet IPV6 och vi får se hur det påverkar dom tjänster vi är vana att använda dagligen.

   

  IPV6 är den nya varianten av Internetprotokollen som idag helt domineras av IPV4. Internetprotokollen är dom protokoll som hanterar kommunikation på Internet när det gäller hantering av webbplatser (http) mail (smtp) osv. Kallas ibland för TCP/IP och ligger under nätverksskiktet om man gillar att brilliera med sin kunskap om OSI-modellen. Kort sagt så är Internetprotokollen IPV4 och IPV6 dom "regler" som gör att olika saker hittar rätt IPadress att hämta och leverera information till och från. Typ.

   

  IPV4, som är det protokoll som vi använder idag har en begränsning på hur många IPadresser det kan hantera och där har vi passerat smärtgränsen för ett tag sedan, något som en övergång till IPV6 kan fixa. En IP-adress i IPv4 består av 32 bitar och begränsar protokollet till 4 294 967 296 unika adresser, av vilka flera är reserverade för speciella ändamål som exempelvis multicast och lokala nät. IPv6 använder 128 bitar långa adresser istället. Detta ger en teoretisk möjlighet för 340 282 366 920 938 463 463 374 607 431 768 211 456 unika adresser, något som borde räcka ett tag.

   

  Problemet med att implementera IPV6 är att det fortfarande saknas kunskap och erfarenhet och många är inte helt bekväma att lämna sina trygga IPV4 modeller för en mer oprövad och faktisk lite mer komplicerad IPV6 modell. Därför försöker nu flera stora företag att med den här dagen dels försöka ge lite uppmärksamhet till IPV6 och dels att försöka få fler att våga prova hur det nya protokollet fungerar. Förhoppningen är att fler ska övergå till IPV6 när man väl provat på det.

   

  Enligt IDG så finns det dock en risk att dagens IPV6 test ska störas av DDOS attacker, något som tyvärr blir allt vanligare. DDOS attacker kan bli mer påfrestande under dagens test eftersom IPV6 systemen gör att routrar och annan utrustning bearbetar mer data än jämfört med IPV4. Därför kan en DDOS attack bli mer påfrestande för systemet som drabbas.

   

  Lite spännande tycker jag ändå och hoppas på ett lyckosamt test som får många att börja fundera på IPV6, speciellt här i Sverige så Eva och PatrikFrobbit slipper dra hela IT-sverige i öronen genom utvecklingen.

  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Who's Online   0 Members, 0 Anonymous, 11 Guests (See full list)

  There are no registered users currently online

×
×
 • Create New...