Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • HTTP 451 Otillgänglig av rättsliga skäl är ny statuskod i HTTP-protokollet | jimiwikman.se

  HTTP 451 Otillgänglig av rättsliga skäl är ny statuskod i HTTP-protokollet

  Posted , 148 views, 0 comments

  Internet Engineering Task Force (IETF) har äntligen skapat en standard för när en sida har tagits ner på grund av juridiska skäl. Den nya statuskoden, 451, indikerar att en värd har mottagit ett lagkravet att neka åtkomst till en resurs.

   

  HTTP 451 Otillgänglig av rättsliga skäl är en statuskod i HTTP-protokollet som ska visas när användaren begär en olaglig resurs, såsom en webbsida censurerad av en regering.

   

  Numret 451 är en referens till Ray Bradbury 1953 dystopiska roman Fahrenheit 451, där böcker kriminaliseras.  451 kan beskrivas som en mer beskrivande variant av 403 Forbidden.

   

  Exempel på situationer där en HTTP 451 felkod kan visas inkluderar webbsidor betraktas som ett hot mot den nationella säkerheten, eller webbsidor som anses kränka upphovsrätten, integritet, hädelselagar, eller någon annan lag eller domstolsbeslut.

   

  Dock kan vissa webbplatser tvingas att producera HTTP 404 (Filen hittades inte) eller liknande om de inte har laglig rätt att avslöja att resursen har tagits bort. En sådan taktik används i Storbritannien av vissa Internetleverantörer som använder Internet Watch Foundation svartlista. Där ges ett 404-meddelande eller annat felmeddelande istället för att visa ett meddelande som anger platsen är blockerad.

   

  Statuskoden formellt föreslog 2013 av Tim Bray, efter tidigare informella förslag från Chris Applegate  under 2008 och Terence Eden  2012. Den godkändes av IESG den 18 december 2015.

   

  Läs mer om Error 451 på den dedikerade hemsidan http://www.451unavailable.org/ där du bland annat kan se att PirateBay är blockerad i UK genom flera juridiska beslut.

   

   

  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...