Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Att bygga en projekthanterare med Invision Power Board | jimiwikman.se

  Att bygga en projekthanterare med Invision Power Board

  Posted , 111 views, 0 comments

  En projekthanterare är en viktig del av varje seriös företagares arsenal och jag har under många år använt mig av Active Collab , men nu vill jag bygga en egen!

   

  En projekthanterare fyller två viktiga funktioner: att samla kommunikationen mellan kund och företagare och att ge en överblick över projektet och alla dom saker som sak göras. Active Collab gör detta bra, men det är framförallt på kommunikationsfronten jag tycker att det finns utrymme för utveckling.

   

  Om vi tittar på vilka funktioner som Active Collab har så hittar vi följande:

   

  • Milestones - större saker som ska göras.
  • Discussions - forumliknande diskussioner.
  • Files - filhantering.
  • Checklist - mindre saker som ska göras.
  • People - personer som är inblandade i projektet.

  Förutom det så har vi även en progressbar som ska visa ungefär hur långt vi har kommit i projektet baserat på hur många milestones och checklistor som finns och som är avklarade. Det ger en ganska skev bild av projektet tyvärr...

   

  Så, om vi då tittar på vilka av dom här funktionerna vi hittar hos Invision Power Board och andra IPB produkter så hittar vi följande:

   

  • Milestones / Checklist - IP.Tracker är egentligen gjord för att hantera buggar, men kan användas till att hantera saker som ska göras med bravur! Versionshantering och severity gradering gör det hela lite enklare att se vad som ska göras och vad som är viktigast.
  • Discussions - IP.Board är så mycket mer utvecklad när det gäller kommunikation i forum form att det blir onödigt att ens nämna alla fördelar. Möjligheterna är oändliga...
  • Files - IP.Downloads har alla fördelar som Active Collab har med versionshantering för uploads och det går att knyta ihop downloads med forumet så att diskussionerna blir samlade eller så går det att använda ett separat diskussionsformat.
  • People - Profilhantering i IPB är så mycket mer utvecklad än Active Collab någonsin kan hoppas bli. Ett starkt permission system och expanderbart profilsystem gör IPB överlägset mycket bättre.

  Förutom dessa funktioner så får jag som liten bonus även ett internt PM system och en kalender där jag kan lägga in en tidslinje för projektets olika delar. Eftersom jag kan lägga in alla projekt i samma kalender där varje projekt endast kan ses av projektgruppen samtidigt som jag kan se alla projekt samtidigt så får jag en perfekt överblick över hur jag ska lägga upp mitt arbete.

   

   

  IP.Content och dess databassystem gör det också möjligt att skapa olika specialanpassade databaser för olika ändamål. Det kan vara artiklar, Wikis eller länkar till olika saker med mera. IP.Content har oändliga möjligheter!

   

  På alla plan vinner IPB, men det som är lite problematiskt är hur jag ska kunna få systemen att fungera som jag vill eftersom alla systemen är designade att fungera som en enhet, inte uppsplittade i projektform med en kategori från varje system.

   

  Lösningen blir lite annorlunda minst sagt och för att lyckas behöver jag använda mig av IP.Content för att skapa en databas av projekt. Jag skapar sedan en mall för projekthanteraren baserat på projektdatabasen och använder mig av jQuery tabbar som genom Ajax hämtar in externa sidor. I databasen lägger jag in URL till dom olika sektionerna som ska hämtas in i dom olika tabbarna så att det skapar en enhetlig projektbild.

   

  För att det ska fungera så behöver jag skapa en design för IPB som strippar bort allt förutom själva innehållet och sedan ska jag fundera över vilka funktioner jag vill behålla när det gäller profilerna och det interna PM systemet mm. Troligen får jag skapa ett block och extrahera dom funktionerna så jag kan lägga in dom i IP.Content.

   

  Tanken är också att jag skapar projekthanteraren separat från övriga Mortfiles, men delar inloggningsuppgifter mm. Det är för att jag inte ska blanda ihop projekthanteraren med övriga funktioner eftersom projekthanteraren blir en privat funktion som andra inte ska ta del av. Däremot vill jag se till att den enhetliga inloggningen fungerar på hela Mortfiles så att en registrering ger full tillgång till alla delar.

   

   

  Det blir en riktig utmaning, men jag tror att det ska gå!

  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Who's Online   0 Members, 0 Anonymous, 11 Guests (See full list)

  There are no registered users currently online

×
×
 • Create New...