Hur får jag min sida att synas på Google?

0 110

Det är en av dom vanligaste frågorna jag får när jag skapa en ny webbplats och jag är säker på att många andra som jobbar med webbdesign får samma fråga.

Dom flesta av mina kunder är småföretagare och föreningar omkring min ålder (30-50) och många har ganska liten erfarenhet av webbsidor och hur sidor mystiskt ploppar upp i sökningarna på Google. Därmed är det en ganska vanlig fråga och en ganska berättigad fråga egentligen även om själva formuleringarna av frågan brukar vara … ska jag säga roande?

En ny webbplats brukar plockas upp av sökmotorerna genom att en av deras små program som kallas bottar eller spindlar snappar upp att en ny sida har skapats. Dessa program får information om nya sidor antingen genom att en annan sida länkar till den nya sidan eller genom att sidan på något sätt anmälts till sökmotorn.

Jag brukar alltid skriva om mina kunder och deras nya sidor så jag skapar automatiskt en inlänk till den nya sidan. Det är också vanligt att skapa en så kallad sitemap, eller översiktskarta, i XML format som sedan kontaktar Google bland annat och talar om att en ny webbplats finns. Ibland lägger jag in Google Analytics som också kan hjälpa till att få sökmotorerna att se att din nya sida finns. Ibland så kan det även vara lämpligt att anmäla sidan manuellt, speciellt om det är specifika sökmotorer som kunden vill synas på.

Följdfrågan brukar sedan alltid bli varför syns jag inte på första sidan eller hur kommer jag på förstasidan på Google och då blir det lite knepigare att förklara hur sökmotorer fungerar och hur det krävs mycket jobb för att ranka högt. Själva förklaring vad sökord är och hur ranking på sökord fungerar brukar vara extra spännande Facebook