Bredband 40GB/sekund

0 111

IDG Rapporterar att i Karlstad sitter Sigbritt Löthberg med världens snabbaste bredband – 40 Gbit per sekund! Ett ladda ner en DVD skiva tar 2 sekunder, vilket inte är fy skam.

Sigbritt Löthberg är mor till internet legenden Peter Löthberg som av många ses som svenska internets fader eftersom han var  en av drivkrafterna bakom internets intåg i sverige. Peter har tillsammans med Karlstad Statsnät satt ihop den uppkoppling som hans mor nu alltså får nöjet att använda som ett bevis på hur mindre orter kan få blixtsnabbt internet med fiberteknik.

Ny modulations teknik ligger bakom den häpnadsväckande  hastigheten somgör det möjligt att skicka signaler upp till 2000 kilometer utan mellanliggande transpondrar. Den nya tekniken behöver enbart användas i ändarna av anslutningen vilket gör det möjligt att använda befintliga nät något som bevists genom att använda Sunets fibernät som byggts för en max hastighet på 10GB/sekund.

”Jag ville visa att det finns andra vägar att gå än de gammaldags metoder man använt i Värmland i lvrigt, som till exempel koppar och radio, vilka saknar de obegränsade framtidsmöjligheter som fibern har. Att vi har lyckats är bevis för att det lönar sig att samarbeta”, säger Peter Lötbherg i en kommentar.
Källa: IDG

Jag får erkänna att jag är lite avundsjuk på Sigbritt, men samtidigt lite hoppfull att dagens begränsade bredband kanske kan utvecklas vidare och ge riktigt snabba uppkopplingar. Eftersom tekniken inte innefattar stora förändringar i fibernäten utan kan implementeras på befintlig teknik ska det bli intressant hur snart den här tekniken kan bli tillgänglig i större skala och hur det påverkar oss i framtiden.

0 som gillar detta