Ehandel och fysiska butiker – inte så enkelt som man kan tro

0 87

Under julen har det skrivits om hur ehandel och fysiska butiker ska samverka i framtiden och jag tänker då främst på Mattias Pihlströms artikel om att hämta ut paket i butik och Niclas Heurlins artikel om att näthandeln slår ut jättegalleriorna. Min syn på saken är att det inte är så enkelt som man kan tro och relationen mellan fysisk och näthandel inte är så strömlinjeformad som man kan tro.

Det är lätt att dra slutsatsen att ehandel är framtidens handel eftersom näthandeln ökar hela tiden och butiksförsäljningen inte går riktigt lika bra. [url=”http://www.dn.se/debatt/stockholmsdebatt/vaxande-nathandel-slar-ut-jattegalleriorna”]Niclas Heurlin förutspår att näthandeln kommer att slå ut jättegalleriorna för ingen vill handla där. Istället tror Niclas att näthandeln kommer att vara det som gäller i framtiden.

[url=”http://jimiwikman.se/forum/user/7-mattias-pihlstroem/”]Mattias Pihlström är inte lika dyster i sin prognos utan ser [url=”http://www.ehandel.se/blogg/mattias/bestalla-pa-natet-och-hamta-i-butik/”]en framtid där butikerna kommer att fungera både som visningshallar, försäljningskanaler och distribution. Jag gillar den tanken, men om näthandeln slår ut butikshandeln, hur ser den utopin ut och hur snart kan den förverkligas så det inte blir för sent att införa? Idag finns det redan initiativ som fungerar ganska bra, men om den prognosen ska bli verklighet krävs stora förändringar, framförallt när det gäller tankesätt hos företagen själva.

Själv tror jag att både Mattias och Niclas har både rätt och fel. Mattias har helt rätt att hämta i butik är nästa logiska steg och jag tror det kommer fler initiativ på den fronten under 2013. Samtidigt så kommer antalet butiker förmodligen att minska i takt med att näthandeln stärker sin position, så då betyder det att hämta i butik får en mindre betydelse ju längre företagen väntar. Det kommer också att ha olika värde beroende på placering, så utlämning i butik i storstäderna kommer att fungera väl, medan utlämning i butik på landsbygden där det kan vara ett par mil eller mer till närmaste butik inte kommer att fungera lika väl.

Vad det gäller tanken att stora köpcenter ska försvinna som Niclas är inne på så ser jag inte det som en risk på landsbygden, men kanske i storstäderna på sätt och vis. På landsbygden ser vi redan nu att allt fler köpcenter fokuseras och fungerar som landningsplatser för den stora massan som föredrar butikshandel. Skulle vi dessutom ha möjlighet att ha utlämning i butik på dessa köpcenter så tror jag att det skulle ge ytterligare attraktionskraft till dessa köpcenter.

I storstäderna så är frågan inte om jättegalleriorna kommer att försvinna, utan mer om vad som kommer att finns där. Idag är det dyrt att ha en lokal och i takt med att färre butiker har råd med de höga hyrorna så är det troligt att hyrorna kommer att falla. Det kanske till och med blir plats för fler butiker med mindre butiksytor för att passa nya köpbeteenden. Det kommer att ge utrymme för mindre, mer nischade butiker att ta plats. Det i sig gör att utbudet i köpcentren diversifieras, vilket gör att varje köpcenter blir mer unikt. Det gör även att de olika köpcentren kan konkurrera utbudsmässigt på ett helt annat sätt än idag.

Så kommer köpcentren att försvinna i takt med näthandelns framfart? Nej, jag tror det är en stark övertro på ehandeln såvida vi inte på något mirakulöst sätt löser direktleveranser till dörren 24/7 för det kommer alltid att finnas tillfällen när det är bekvämare att besöka ett köpcenter och handla direkt. Det finns även sociala aspekter och rent praktiska som behovet at känna och se varan innan köp, tidsaspekter och avstånd som gör att ehandel inte blir ett lämpligt alternativ.

Kan vi se den stora förändringen att butiker även fungerar som leveranscentraler för beställningar online så kommer det ytterligare stärka köpcentrens överlevnadschanser för om jag kan göra beställningar på 5 butiker och hämta alla varor i ett och samma köpcenter samtidigt som jag handlar mat och går och fönstershoppar med goda vänner så är det väldigt svårt att slå…

0 som gillar detta