Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Very Popular

  Låt bli mina tabeller!

  Jimi Wikman

  Återigen har jag observerat den stora kampen mellan dom tre arketyperna bland webbdesigners och jag kan bara skaka på huvudet åt deras enfaldighet. I webbdesign branschen finns det tre stora grupper, nämligen den glada amatören, kodnarcissisten och konstnären. Det finns flera typer också, men låt os börja med dessa tre. Hur tänker dom? Vilken är deras motivation? Vad kan man förvänta sig av dessa grupper om man skulle råka på dom på internets gömda guldgruvor? Är dom farliga?

   

  Låt oss bryta ner dom och förklara dom lite närmare för att se vilka dom är...

  • Den Glada Amatören - Bygger hemsidor med passion och en entusiasm som är svårt att klanka ner på. Lånar hejvilt från alla källor och lägger in bilder och text helt utan tanke på äganderätt och stöld av bandvidd genom direktlänkning. Kan hittas på gratis webbhotell och på alla communities inriktat på webbdesign där dom helt ogenerat frågar frågor om grundläggande html och ibland till och med css. Bygger hemsidor som sällan validerar och som i många fall orsakat stort lidande bland folk med färgsinne och känsla för design, men det finns undantag som trots sin okunskap skapar fantastiska kreationer. Skrämmer ibland slag på folk genom att lägga in musik på sidan eller orsakar epilepsi med animerade giffar som bakgrunder. Kan ibland hittas grubblandes i dom mörka hörnen av webbdesign communities långsamt fundera på någonting nytt underbart och oförklarligt dom just hört.   "Doctype......"

  • Kodnarcissisten - Logik och mattematik är a och o för kodnarcissisten. Ordning och reda ska det vara och eftersom kodnarcissisten ofta föredrar programmering över grafik läggs all energi åt att kontrollera programmering och css så att dom validerar enligt deras stora vägledare w3.org. Kodnarcissistens liv är vigt till att försöka bringa ordning i den kaos som är internet och därför söker dom referens källor som kan fungera som dom mallar dom så desperat behöver och när dom väl hittats så dyrkas dom med en hägivenhet som få kulter kan uppbringa i sina medlemmar.  Bygger hemsidor med en hängivenhet som är få förunnade och spenderar timtals för att få en design att följa dom standarder som dom ser som heliga, även om en tabell skulle kunnat ge samma resultat på 2 minuter.  Grafisk design är ett onödigt ont som om möjligt plockas bort eftersom dom är nyckfulla i CSS baserade kreationer och föredrar färger och bakgrundsbilder som läggs direkt i CSS. En del säger lite elakt att deras kreationer är platta och livlösa, men även om det skulle förefalla sig så ibland kan du vara förvissad om att deras kreationer laddas snabbast av alla och att oavsett om du är blind, lam eller surfar i din mobil så kan du se deras sidor kristall klart. Hittas oftast på mer avancerad design och programmerings communities där dom muttrar okvädes ord över den glada amatören och pikar avundskjukt konstnärerna för deras brister eftersom dom inte följer "stadarden". Finner trygghet i den standard som w3.org fastställt även om dom inte alltid kan förklara just varför standarden finns eller vilka olika standarder som finns. Kan ofta hittas sittandes med andra kodnarcissister och muttra deras heliga mantra: "Tabeller är för tabulära data, Du ska använda CSS till allt, fin sida men dåligt kodad...den validerar inte"

  • Konstnären -  Bygger inte hemsidor utan konstverk. Färg och form är a och o för konstnären och även om validering och standarder har en hög prioritet så går layout alltid före. Är ständigt på jakt efter nya funktioner och skript som kan lyfta en kreation eller skapa ögongodis och likt en mytisk drake samlar dom på sig enorma mängder material till sitt älskade photoshop. Använder sig av både CSS och tabeller för att får den effekt dom söker och mängden grafik får oftast dom stackare som har långsamt internet att gråta i vanmakt medans laddningstiderna närmar sig episka proportioner. Hittas oftare på communities relaterade till grafik av all dess slag än på programmerings baserade communities där dom glatt visar upp sina senaste alster för sina fans. Konstnärens kreationer kan väcka känslor hos besökaren som kanske inte alltid är önskvärda, som en wow känsla som helt får besökaren att glömma bort att handla på sidan utan istället surfar dom runt för att njuta att "utsikten".  Kan ibland hittas smygandes på någon community muttrandes för sig själv i sökandet på perfektion:"Photoshop...my precious!"

  Dessa 3 grupper kan man ibland hitta inblandade i gigantiska forum baserad stridigheter där det oftast är kod narcissisten som för diskussionen med sitt obönhörliga mantra att allt ska validera, tabeller är för tabulära data och så vidare. Den glada amatören känner sig ofta underlägsen kodnarcissistens hårdföra mantra och tar en defensiv ställning, eller så börjar dom ställa frågor, något som är tabu i kodnarcissistens värld. W3 är gud och får inte ifrågasättas...dessutom så kan dom ibland inte svara på varför utöver det grundläggande svaret att det är på grund av att allt material ska vara tillgänglig för alla, men varför och hur webbstandarderna åstakommer detta kommer sällan eller aldrig fram. Konstnären är stingslig och känslig och kritiseras deras senaste konstverk på grund av av en tabell eller en validering så åker nävarna fram verbalt för att försvara deras bräckliga ego.

   

  Att ge sig in i en sådan diskussion ledar aldrig till någonting positivt, men det är oftast så väldigt lockande att göra det. I väldigt få fall kan man ha turen att träffa på dom mycket sällsynta undantagen eller en av dom "andra", vilket kan leda till oanade konsekvenser som att man faktiskt lär sig något eller att en syn på saker och ting ändras om än så lite. Generellt kan man dock säga att det är en dålig idé att ge sig in i en ordväxling mellan dessa grupper.

   

  Själv hamnar jag nog i kategorin konstnären, även om jag känner mig hemma i alla tre till viss del. Däremot kan jag bara säga till alla kodnarcissister som klagar på tabeller....tabeller behövs ibland eftersom div taggarna inte kan utnyttjas på samma sätt som tabeller när det gäller att bygga en grafisk kreation, så Låt bli mina tabeller!

  Discuss the Guide

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Please sign in to comment

  You will be able to leave a comment after signing in  Sign In Now
   Share

×
×
 • Create New...