Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Very Popular

  Aftonbladet och Expressen lägger ner sina bloggportaler

  Jimi Wikman

  [extract]Jag fick brev från både Aftonbladet och Expressen angående mina bloggar jag har där eftersom båda portalerna stänger ner så gott som samtidigt och även om jag inte bryr mig så mycket så finns det många oroliga och förvirrade bloggare just nu.[/extract]

   

  Att Aftonbladet och Expressen lägger ner sina bloggar är inte förvånande. Det kostar pengar att driva stora portaler och jag tror att tidningarnas hopp om att fånga upp storbloggarna fått båda företagen att bittert lära sig den läxa som många andra lärt sig för länge sedan: bra verktyg ger bra innehåll.

   

  Aftonbladets och Expressens system är urusla, liksom många andra bloggportaler som osar 1999, men idag är det många som är vana med dom extremt avskalade funktionerna från den typen av bloggverktyg och många av dom ska nu försöka hitta nya hem för sin kreativitet. Resultatet blir en ganska stor förvirring vilket inte helt felaktigt kan jämföras med att hoppa fram 15 år i tiden och försöka klura ut allt som är nytt.

   

  Att fler och fler bloggnätverk går i graven eller omformas är inte så konstigt. Allt kostar pengar och även om bloggnätverken lockar med ordet "gratis" så är det långt ifrån sanningen för varje blogg betalar i form av annonsintäkter och när intäkterna inte längre täcker utgifterna, vilket jag tvivlar på att varken Expressen eller Aftonbladet lyckats med på länge, då måste man lägga ner verksamheten.

   

  Det tråkiga i kråksången är inte att Aftonbladet och Expressen lägger ner sina bloggar, även om det självklart är jobbigt för dom som faktiskt har sina bloggar kvar där, utan det är det faktum att väldigt många nu antingen måste ta steget till en egen blogg eller förlora allt som dom byggt upp. Lite krasst kan jag säga som så att om du enbart bloggar på Aftonbladet eller Expressen så är det troligt att din blogg inte är så viktig (som mina) eller så saknar du kunskapen, eller orken, att flytta till en riktig blogg.

   

  Niclas ([twitter]deeped[/twitter]) har skrivit fint om bloggandet och hur det utvecklas alternativt är på väg att dö ut. Personligen så ser jag inte bloggportalerna som bloggar på samma sätt eftersom bloggportalerna är mer som communities snarare än faktiska bloggar. Det betyder inte att dom inte är bloggar, men det är gemenskapen som är det primära snarare än skrivandet och styrkan ligger i volym snarare än kvalitet, med lysande undantag självfallet.

   

  Så när en bloggportal dör så betyder det inte att bloggandet minskar, tvärt om. Istället för att skriva korta inlägg och stödja sig på sina medbloggare på portalen så måste man stå på egna ben, både tekniskt och uttrycksmässigt. Alternativet är att flytta till ett nytt community och börja om igen tills den portalen faller och sen upprepas det tills bloggaren antingen står på egna ben eller finner andra sätt att uttrycka sig.

   

  Det är en svår balansgång för många bloggare som fastnar mellan viljan att stå på egna ben och att slippa pressen att hålla koll på dom tekniska delarna. Mymlan ([twitter]mymlan[/twitter]) är en bloggare som har uttryckt sin önskan att ha något bättre och mer formbart än dom gratisalternativ som finns, men samtidigt inte vill hela sin bloggverksamhet vila hos ett enskilt företag eller låta dom tekniska aspekterna bromsa hennes kreativitet.

   

  Jag tror det är många därute som känner likadant och i slutändan så måste man bestämma sig vilken av balansskålarna som är viktigast när det gäller frihet och trygghet eller söka ett alternativ som man känner tilfredsställer båda behoven så gott det går. Under tiden så ökar antalet bloggare som står på egna ben och varje dag skapas nya bloggportaler, bloggportaler som lever och frodas så länge som dom är ekonomiskt försvarbara och sedan försvinner dom likt dagslädor en sensommarkväll...

   

  Jag säger farväl till Expressen och Aftonbladet och önskar alla bloggare en lysande framtid. Om någon av dessa vilsna själar skulle hitta hit och söker ett nytt hem eller råd om vad man ska göra härnäst så har jag plats för ett par bloggare till på servern och forumet är öppet för alla, även om du inte är kund eller har för avsikt att bli det.

   

  Hemligheten om hälsa för både sinnet och kroppen är inte att sörja för vad som har hänt, oroa sej för framtiden eller att förvänta sig problem, men att leva i nuet, vis och ärlig.

  -Buddha

  Discuss the Guide

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Please sign in to comment

  You will be able to leave a comment after signing in  Sign In Now
   Share

×
×
 • Create New...