Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Very Popular

  Communities går från forum till chat

  Jimi Wikman

  För en gammal forumälskare som mig, som jobbat med communities sedan jag byggde mitt första rollspelscommunity 1996, så är det med ett litet höjt ögonbryn jag ser hur forumen ersätts med chat. Samtidigt så är det helt logiskt och jag måste erkänna att jag gillar det!


  Under slutet på 1990 talet och början på 2000 så byggde jag communities baserade på en uppsjö av forum varianter. Jag har förmodligen spenderat mer tid på att bygga och administrera olika forum än de flesta spenderat framför tv apparatern under min aktiva period. Ständigt en kamp mot troll för att kunna skapa en lämplig miljö för diskussion.


  De senaste 10 åren så har attraktionskraften hos forumen långsamt falnat tills de nästan dött ut. Fortfarande finns de stora och de nischade forumen kvar och mår förhållande vis bra, men det är inte samma glöd som tidigare.


  Chat blir allt vanligare och det är med en viss skepsis jag observerade hur de tog över de långsammare forumen. Jag skulle vilja påstå att idag så är chatrummen etablerade som alternativ till forumen och det är framförallt Slack som används.

  Istället för stora forum där diskussionerna äger rum så är det idag i chatrummen där det händer. Snabba, direkta konversationer blandas med öppna och lite långsamma diskussioner mixade med direkta meddelanden. I stort så är det samma typ av konversation, men snabbare och mer i smaken för de yngre generationerna.

  Lite intressant är det att vi nu gått ytterligare ett varv då forumen på många sätt ersatte chatkanalerna på IRC (ja jag är så gammal). Jag ser att samma problem som pågade de systemen är problematiskt i dagens chatsystem. Det saknas riktiga community funktioner och chatsystemen är fortfarande väldigt trubbiga i sin funktionalitet.

  Trots detta så är det ganska trevligt att tillbringa tid i de olika chat communities som finns även om det kan kännas lätt överväldigande och om inställningarna är fel så blir man lätt galen på alla notifieringar.


  Om du är intresserad så har jag självklart både ett forum och en slack som du kan gå med för att diskutera de ämnen som jag tycker är intressant. Annars kan jag tipsa om några communities som är värda att nämnas:

  Feds on Slack


  Ett community med 2000+ medlemmar som diskuterar allt som är spännande med frontendutveckling. Ett community för de lite mer avancerade utvecklarna där det aldrig är tråkigt.  Designer Hangout


  Ett av de största chat communities som finns för UX och design med 5000+ medlemmar. Selektiva med vilka som får vara med, men väl värt om du kan komma in för här finns de bästa diskussionerna och de bästa resurserna.  Team Sketch


  Ett lite annorlunda community som är ansett som det inofficiella Sketch forumet. Lite annorlunda också eftersom de använder Spectrum som är en slags hybrid mellan chat och forum. 3000+ medlemmar helt dedikerade till Sketch.


  Det finns så klart mängder av olika communities som dessa och frågan är om du är intresserad av att jag postar fler av dem så du kan hitta dem?


   

  Discuss the Guide

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Please sign in to comment

  You will be able to leave a comment after signing in  Sign In Now
   Share

  • My Swedish Blog

×
×
 • Create New...