Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

    8 blogg poster in this category

      Jira software cloud för Mac på väg!

      Som så många andra älskar jag Jira Software Cloud på min iPhone och jag använder en webbläsare när jag jobbar på min Mac. Det kommer att ändras snart för Atlassian har annonserat på Apple’s Worldwide Developers Conference att Jira Software Cloud får en egen app till Mac senare i år!
      Förutom det faktum att Jira Software Cloud kommer att dra full nytta av macOS som notifieringar, keyboard shortcuts, spotlight sökningar, drag and drop, toolbars och så vidare, så kommer du även att synka mellan dina olika enheter.
      Jag ser fram emot att se mer av detta för att se exakt vad fördelarna kommer att bli över att köra den webbaserade varianten. Om du vill få en förhandsnotis när Jira Software Cloud kommer till App Store, då kan du registrera dig på Atlassians sida här.

      Dags att avsluta min tid på H&M...tror jag.

      Efter 16 månader på H&M är det dags att lämna in passerkortet och leta efter nya uppdrag. Iallafall så är det sagt så, fast alla är inte så nöjda med att jag ska lämna så det kan kanske bli en intressant period framåt!
      Efter några turer fram och tillbaka så har mitt slutdatum blivit satt till den sista maj. Det är ett beslut som känns helt ok för mig. Det är några på H&M som är mindre nöjda då jag sitter lite som en spindel i nätet och är drivande på en hel del initiativ som nu hamnar lite i vakuum. Därför pågår det en liten skattjakt efter budget för att eventuellt ta in mig på en annan roll. Vi får se hur framgångsrikt det kan bli med tanke på att det är ganska kort tid kvar och det är inte helt snabbfotat att få till budget resurser.
      Jag blir inte alls missnöjd med att vara kvar på H&M på en ny roll om det skulle vara så. Jag är inte heller missnöjd med att hitta ett nytt uppdrag heller, jag ska bara klura ut vad som kan vara intressant härnäst.
      Den som lever får se som det heter :)

      Jira plugin för Optimizely A/B testning

      Optimizely har annonserat ett plugin för Jira Cloud som visar status på Optimisely's feature flags. Det är ett intressant plugin, men frågan är vem den funktionen är för och hur det ska användas?
      Jag gillar Optimizely och deras produkter, speciellt för att kunna köra A/B tester på ett enkelt och kraftfullt sätt. När Optimizely presenterar ett plugin till Jira så är det så klart dubbelt bra, men tyvärr verkar pluginet inte göra så mycket och jag är lite fundersam till vem det är som faktiskt ska använda det?
      Enligt Optimizely så är det utvecklingsteamen som ska komma närmare när man jobbar med att testa features i produktion. Det låter ju toppen, men hur ska det ska bara genom att dra in statusar från Optimizely? Kanske är det bara första steget, för det jag iallafall egentligen vill ha är att kunna koppla olika brancher till feature test direkt i Jira.
      Det som jag funderar lite på är just vem som den här typen av information är intressant för. Jag vet ju att som utvecklare vill du helst inte gå in i Jira utan sätta upp din IDE så du kan hämta Jira information, skapa brancher och jobba fokuserat. Från ett management perspektiv så är det enklare att ha hela Optimizely informationen tillgängligt
      Oavsett är det ett intressant plugin och jag är glad att se att vi knyter A/B testning närmare utveckling. Jag ska se om jag kan få en kommentar från Optimizely om deras plugin så vi får höra direkt vad deras vision är för pluginet.
      Optimizely's plugin är gratis för Jira Cloud och du kan begära en licens här.
       

      Förlängt kontrakt på H&M

      Mitt uppdrag som Jira metod och process expert har förlängts en andra gång och den här gången ett år framåt. Det betyder att jag fortsätter att supportera användarna i Jira för hela H&M samt representerar systemet i alla metod och process forum under 2019 också.
      Det är inte ofta jag förlänger ett uppdrag, men arbetet på H&M är otroligt spännande och intressant så jag kunde inte låta bli. Jag har fått några förfrågningar från annat håll, men tills vidare så är det H&M där jag känner att jag kan utvecklas mest just nu. Hur det ser ut efter den här förlängningen får jag se, men jag förstår nu varför det är så svårt att lämna H&M.
       
      Uppdraget passar dessutom extra bra med mitt engagemang som Atlassian User Group Leader vilket är ett extra plus :)
       

      BigPicture 7, ett av de mest populära projekt portfolio plugins för Jira tar SAFe på allvar

      BigPicture 7 introducerar en av de bästa Program Boards för PI Planning med visuella beroende jag har sett. Det är bara en av de många nya features som BigPicture 7 presenterar och som vi kan se under våren 2019.
       
      BigPicture från SoftwarePlant har länge varit ett av de bästa alternativen till Jiras egna Portfolio for Jira och med BigPicture 7 så tycker jag att de tar klivet upp till en topp position för projekt portfolio plugins för Jira. Det är framförallt deras visuella board för program nivå som saknas i andra produkter, men det finns en hel del annat smått och gott också.
      Roadmap(s)
      The BP6 roadmap remains available in BP 7 in the “Boards” section. © SoftwarePlant. All rights reserved. The new roadmap, designed with SAFe in mind, is available in BigPicture 7. © SoftwarePlant. All rights reserved. BigPicture 6 hade en fantastisk översikt och även om man lägger till en ny vy så finns den gamla vyn kvar också. Personligen älskar jag den gamla vyn som för mig är en perfekt blandning av tidsplanering och översikt över det som utvecklas. Den nya vyn i BigPicture 7 är anpassad till SAFe.
      Scope Module
      Scope module of BigPicture 7. © SoftwarePlant. All rights reserved.
      Scope Module ger en bra översikt och det enda som jag kan känna kan förbättras är själva trädstrukturen och listningen av issue types. Jag föredrar layouten som Portfolio for Jira har där issue types och trädstrukturen sitter ihop. Det ger för mig en enklare och tydligare översikt över strukturen och nedbrytningen.
      Skill planner
      Skills allocation in the resource module of BigPicture 7. Observe the two red ellipses. © SoftwarePlant. All rights reserved. För mig så har BigPicture 7 den överlägset bästa översikten över resurser och kompetenser. Det är enkelt och lättöverskådligt att se vart det fattas kompetenser och resurser. Med funktionen att mappa in kompetenser i Jira ärendena direkt får du rätt översikt (nästan) alltid. Det gör också att det blir mer naturligt att bryta ner ärenden så det blir rätt typ av aktiviteter.
      Skills needed to complete a task can be assigned to that task in BigPicture 7. © SoftwarePlant. All rights reserved.  
       
      Board 2.0
      The new SAFe compliant Program Board module is to debut in BigPicture in Spring 2019. Pictured is the Program Increment, or PI level of planning. © SoftwarePlant. All rights reserved. BigPicture 7 kommer med en ny board, fast den följer samma fantastiska layout som i BigPicture 6. Nytt är att den nya boarden är anpassad för just PI Planning enligt SAFe standard. Det här är en vy som ofta efterfrågas och som saknas stort i Jira idag. Det här är för mig den stora säljpunkten för BigPicture 7 för den här funktionen är verkligen spot on som man säger.
      Gant Chart 2.0
      Gantt chart module of BigPicture/BigGantt © SoftwarePlant. All rights reserved. Alla älskar en bra Gant Chart och BigPicture har alltid haft en av de bästa för Jira. I BigPicture 7 så introducerar man två nya funktioner som efterfrågats av kunderna: Live Sync och Sandbox.
      Live sync är egentligen lite missvisande för det handlar om kollaborativ editing. Nu kan flera användare jobba samtidigt utan att riskera att förstöra något för de andra. Du behöver inte längre trycka på uppdatera och hoppas att ingen annan gjort något som ställer till det. Nu ser du allting när det händer. Ungefär som collaborative editing i Confluence med andra ord.
      Sandbox låter dig experimentera med din planering utan att påverka den aktiva planen. Du kan göra olika scenarion och sedan implementera den du gillade bäst när du så önskar. Det gör det möjligt att direkt se hur olika förändringar slår på olika områden utan att du behöver oroa dig för att det ska påverka den aktiva planeringen. Ett ovärderligt verktyg för att hantera oplanerade ändringar med andra ord.
       
      BigPicture 7 kommer under våren 2019 och senare under 2019 kommer BigPicture 7.5 som innehåller Portfolio Management Module som ger Full Safe i BigPicture. Du kan läsa mer om detta och detaljerna för BigPicture 7 på SoftwarePlants hemsida.
      Personligen tycker jag att detta är den största om mest intressanta uppdateringen bland Jira plugins hittils under 2018. BigPicture 7 ser ut att bli en stor hit under 2019 och jag kommer självklart att skriva mer om det så fort jag vet mer eller har haft möjlighet att prova på. Ganska troligt att BigPicture 7 kommer att bli ett ämne för Atlassian User Group Stockholm också under 2019.
      Vad tycker du om BigPicture 7 av vad du ser här och hur gillar du BigPicture 6 om du använt det?
       
       
       
       

      Nya Jira upplevelsen presenteras i ett webinar

      Atlassian omvärderar Jira Software Cloud för framtiden när det gäller mjukvaruutveckling med en helt ny erfarenhet. I detta on-demand webbseminarium ger Jiras produktchef, Jason Wong, och chefen för produktmarknadsföring, Jake Brereton, en pedagogisk demonstration av den nya Jira-upplevelsen. De diskuterar även de bästa metoderna och trenderna som skapat Jira Software Cloud.

      Atlassian börjar fasa ut AUI för Jira server till fördel för Atlaskit

      I torsdags hade designteamet från Atlassian en öppen session där man berättade om arbetet med att slå ihop design guiderna för Cloud och Server.  Det betyder att man påbörjar arbetet med att fasa ut AUI mot Atlaskit för server, något som kommer att ta en lång tid för man vill gör det rätt.
      Alex Skougarevskaya som är  design manager för Atlassians design system presenterade vad ett design system är och varför man vill slå ihop dem för alla plattformar.  Natalie Johnsson modererade och totalt hade vi ungefär 40 personer i presentationen inklusive Tim Swan från Server teamet.
      Det var inte direkt någon nyhet att det finns problem med att utveckla och designa två olika produkter. Att man vill samla ihop och skapa ett design system låter inte bara logiskt, det är något som man borde gjort för länge sedan. Alex var tydlig med att detta är ett arbete som man påbörjar, men det finns ingen deadline för när det ska vara klart. Faktum är att man duckade ganska bra när frågan kom om vi får se design ändringarna redan version 7 eller om det kommer först med version 8.
      Frågorna som ställdes handlade mest om hanteringen av React och vilket stöd som kommer att finnas för olika versioner av Rect. Även några frågor och hur man skulle hantera bakåtkompatibilitet dök upp och även om man svarade så var det lite svävande. Det kändes tydligt att detta är väldigt tidigt i processen och att alla svar inte var på plats. Det betyder för mig också att man gör helt rätt och sonderar tidigt för att se vad användarna tycker.
      Tim gick igenom tankarna från server teamet där man nu tittar på hur man ska på bästa sätt röra sig mot Atlaskit. Även Alex var tydlig med att det är en resa där man kommer att leva med båda systemen över en ganska lång tid för att inte påverka plugin ägarna allt för mycket på ett negativt sätt. I framtiden så är det dock Atlaskit som gäller så tanken är att nya plugins ska känna det naturligt att bygga på Atlaskit.
       
      Det kom lite input från en an deltagarna om att Sketchfilerna har börjar växa ganska mycket och det Alex bekräftade att man var medveten om problemet och att man tittade på lösningar internt. Det kom också en förfrågan om ändringar i design guiden och framför allt design assets kunde släppas lite mer frekvent. Detta för att minska problemen med stora releaser en gång per år eftersom det leder till an hel del jobb att anpassa plugins och liknande.
      Med förändringarna i den underliggande arkitekturen för Jira Server i version 8 och nu sammanslagningen av design systemen så känns det som att man vill börja resan att närma sig en produktkatalog istället för tre som man har nu. Det är något som jag absolut ser fram emot även om resan så klart är väldigt lång.
       
       
       
       
       

      Jira Roadmaps i Jira Cloud är en light variant av Jira Portfolio

      Atlassian fokuserar på de små projekten med Jira Software och det märks i deras nya funktion Jira Roadmaps. Det är en hårt efterfrågad feature som gett upphov till flera plugins. Tyvärr så är Jira Roadmaps idag inte så kapabel som vi skulle behöva då den saknar flera viktiga funktioner.
      Låt oss börja med att kika på vem det är som faktiskt har användning av Jira Roadmaps och vilket behov som de personerna har. Som jag ser det så är det framförallt projektledare och team leads som vill ha en översikt över sitt projekt.
      Man skulle kanske kunna tro att även programledare och ledning skulle vara intresserade också? Eftersom Jira Roadmaps är för ett enskilt projekt så fungerar inte det riktigt, såvida du inte bryter mot en av dödssynderna och trycker in flera teams och projekt i ett Jira projekt (Fyyyy!). Även då ger det inte den informationen som du behöver.
      Jira Roadmaps är en "enkel" visuell representation av värdena "Start Date" och "Due Date". Det är allt det är. För målgruppen som är enklare projekt med ett team så är det en fantastisk funktion som ger alla i teamet en bra översikt över vart vi befinner oss och hur planen ser ut för projektet.
      Det som saknas, och som jag hoppas kommer i framtiden, är beroenden. Det är en av de bästa funktionerna med det mer kapabla Jira Portfolio och det är en väldigt viktig del av en fungerande planeringsvy.
      Något annat som saknas, som också finns i Jira Portfolio, är milestones eller brytpunkter för till exempel leveranser eller releaser. Tillsammans med beroenden kan jag direkt se när en leverans är i fara. En försening i en epic slår omedelbart mot en milestone, antingen direkt eller genom ett beroende och som programledare kan jag agera på en gång.
      Jag personligen älskar Jira Roadmaps som planeringsverktyg. Det ger mig en perfekt plattform för att lägga ut mina Epics och får en översikt över min plan. Det fungerar fint för mig till exempel när jag planerar nästa års event för Atlassians Stockholm Usergroup som jag leder.
      Ska jag hålla ihop ett större projekt där jag behöver kunna agera snabbt på förändringar och där jag inte sitter direkt med teamet, då är det Jira Portfolio eller Big Picture Enterprise som gäller för mig.
       
      När Jira Roadmaps vidareutvecklas med till exempel möjligheten att lägga in Jira Roadmaps direkt i Confluence och andra vyer för Jira Roadmaps, då kommer vi att se helt nya användningsområden tror jag!
      Vad tycker du om Jira Roadmaps? Är det något som du kommer att använda och i så fall vilka funktioner saknar du i den här första versionen?
       
       
       
×
×
  • Create New...