Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Extremely Popular

  10 oskrivna gymregler för nybörjare

  Jimi Wikman

  Då är det nytt år igen då och gymmen kommer att svämma över av personer som vill försöka ändra sina liv. För att lyckas krävs disciplin motivation och kunskap om de regler som gäller på gymmet. Dessa regler är oftast oskrivna, men gäller i högsta grad på samtliga gym.Som ny på gymmet så är det inte lätt att ha koll på alla regler som gäller, men att bryta dem brukar leda till en tillsägelse förr eller senare och innan dess en hel del sura miner från oss mer erfarna gymbesökare. Har du otur så kan det till och med leda till konflikt och i värsta fall så blir du utkastad från de mer fokuserade gymmen, så läs och begrunda så du kan undvika den typen av problem.Som ny besökare på gymmet så hjälper reglerna dig att kunna fokusera på träningen så du slipper gå och irritera dig för det är nog så svårt att bibehålla disciplin och motivation som det är. Att du själv följer reglerna hjälper således inte bara dig själv utan du visar även hänsyn gentemot andra.Reglerna:
  1. När du är klar med din övning så plockar du undan efter dig.

   Det låter som en självklar regel, men det är förmodligen den regel som flest bryter mot.  Det betyder inte bara att du sätter tillbaka hantlar och skivstänger, men också att du plockar bort viktskivor efter dig, både från golv och utrustning. Jag hör kommentarer som "det är ju standard vikt så den kan vara kvar", vilket är väldigt egoistiskt. I ett normalt gym så finns inga "standard vikter" eftersom spannet på besökare  är alltifrån svaga/ovana besökare till superstarka/proffs besökare. Att tro att någon vikt kan vara standard när spannet är så stort är bara latmasken som får hjärnan att tänka fel.

   Om du inte plockar undan efter dig så betyder det att den som kommer efter dig måste plocka av vikterna som du lämnar. Om du haft stora vikter så kan det till och med betyda att den som kommer efter inte ens kan plocka av vikterna, vilket i sin tur minskar den personens självkänsla och motivation och det kan leda till att den personen slutar träna som resultat. Viktskivor på golvet är inte bara stökigt och irriterande, de kan även orsaka stora skador. Jag har sett personer som snubblat på viktskivor och gjort illa sig ordentligt och bär du på utrustning när du snubblar så är det oftast inte bara fot/knä/korsled som kan fara åt fanders för du landar oftast på utrustningen du bär med katastrofal utkomst.

  2. Torka av möbler när du är klar.

   Inte heller något konstigt, men konstigt nog så struntar många i det ändå. Även om de flesta möbler på gymmen är gjorda så att de är enkla att torka av så börjar de lukta om de inte torkas av, något som de flesta inte uppskattar. På samtliga gym så finns det papper och någon form av tvållösning som ska användas och det spelar ingen roll om du svettas som en gris eller inte. Du har fett och svett på kroppen och lämnar alltid saker efter dig i form av hudavlagringar och bakterier, så det ska alltid torkas av när du använt en bänk eller maskin.

  3. Om det ligger en handduk/vattenflaska på en maskin eller om det ligger hantlar/skivstänger på golvet är de upptagna.

   Under förutsättning att #1 fungerar så betyder en handduk eller vattenflaska på en maskin att den är upptagen. Oftast är det så att den används i kombination med något annat under ett så kallat superset. Samma sak om det ligger hantlar eller skivstänger på golvet, då är det någon som använder dem.Normalt så ska maskiner och annan utrustning inte utnyttjas för länge, så det finns en 3 minuters regel som säger om ingen återvänt till utrustningen på tre minuter så används den inte längre. Om du kör ett superset där den ena övningen tar mer än 3 minuter så ska du lägga undan utrustningen och kan inte räkna med att det finns kvar när du behöver den.

  4. Fråga om det går bra att köra mellan / Släpp in mellan set om någon frågar.

   Om någon kör i en maskin eller använder vikter som du behöver, så fråga om det går bra att köra mellan. Kliv aldrig in och kör utan att fråga för det är oartigt och respektlöst, speciellt om personen som kör blir störd i sin träning. Om personen säger nej så respektera det och vänta, eller ta nästa övning i ditt schema för då har personen förhoppningsvis en anledning som att hen kör blitz-sets, dvs set med väldigt kort tid mellan så det inte finns tid för någon att köra mellan.

   Om du kör mellan så återställ vikterna efter dig i varje set för att visa respekt till den som kör tillsammans med dig.Om du själv kör och någon frågar om de får köra mellan så släpp in dem om det inte påverkar din egen träning negativt.  Om du inte vill släppa in så ge en ungefärlig tid för hur lång tid du behöver för att göra klart dina sets. Om du inte släpper in så se till att det finns en giltig anledning, som att du kör blitzar eller att det tar för lång tid att ändra vikterna.

  5. Släng inte vikter omkring dig och låt som en brunstig älg.

   Visst det ser coolt ut när jättarna kastar ifrån sig vikterna och låter som att de just lyft en mindre buss, men såvida du inte just spräckt dina kläder och blivit grön eller är själv på gymmet så gör inte likadant. Att kasta ner vikterna görs endast när vikten är så stor att det finns risk för skador att lägga ner vikterna och på de flesta gym så finns det inte tillräckligt stora vikter för att det ska vara en giltig anledning.

   Om du kastar runt vikterna så är risken stor att de studsar och skadar såväl andra besökare som inredning, vilket är respektlöst och korkat. Håll dig till vikter som du säkert kan sätta ner för annars gör du förmodligen inte övningen strikt nog iallafall.Att stöna och stånka är oftast inga problem så länge det görs med måtta.

   När du börjar låta som om du ska invadera en medelstor by i slutet på 900 talet eller som en brunstig älg med storhetsvansinne, då är det inte längre ok och du är respektlös till de andra besökarna på gymmet. Kom ihåg att även om du själv har hörlurar på dig så hörs du ändå...

  6. Sitt inte och snacka skit eller pilla på mobilen.

   Att gå runt och snacka med kompisen är ok så länge det görs med respekt, dvs håll tonen nere och undvik att snacka när det är andra som tränar i närheten. Om du ska snacka skit, så stå upp och håll dig ur vägen så du inte sitter och tar upp träningsplats på bänkar eller maskiner. De är till för att tränas på, inte för att sitta och snackas på. Om du är pigg nog att snacka skit på gymmet är du pigg nog att stå upp också.Samma sak med mobilen. Stäng av knappljud och ringsignal när du är på gymmet så du inte stör. Många lägger idag in sin träning direkt i mobilen så det är ok att pilla på mobilen, men gå åt sidan när du gör det så du inte stör eller tar upp träningsplats.

  7. Tänk på hygien och dofter.

   Kom inte in på gymmet och lukta som en askkopp, parfymavdelningen på Åhlens eller som om du jobbar som mögelsanerare. Om du måste röka innan gymmet så gör det i god tid innan så du kan vädra bort lukten och om du kommer från en parfymfabrik så tvätta av dig innan du börjar träna. Samma sak om du tränar varje dag så se till att du har tillräckligt många uppsättningar med kläder så du kan tvätta kläderna ordentligt mellan passen så de inte stinker mögel eller gammal svett.Om du svettas mycket och har en kraftig svett-doft så se till att du har en tjock tröja och ordentligt med deo (inte parfym!) så doften hålls under kontroll. Tänk på att kraftiga dofter kan påverka de andra besökarna på gymmet negativt och för vissa, som för mig, så kan starka dofter medföra fysiska obehag som illamående, huvudvärk och yrsel, så försök kontrollera dina dofter i den mån det går.

  8. Ha rätt utrustning.

   Se till att du har träningskläder som är passande för ingen vill se ditt underliv när du kör squats i för små shorts utan underkläder eller kliva i lera och grus när plastskydden du har på dina uteskor går sönder och börjar läcka. Inte heller vill någon sitta i oljefläckarna du lämnar när du kör i arbetsbyxor eller kliva runt i din fotsvett med vårtor, fotsvamp och annat för att du kör i strumpor eller barfota. Ett par gympabyxor, t-shirt och lämpliga inneskor är allt som behövs, så se till att det är vad du har på dig. Personligen kör jag med handskar för att inte svetta ner utrustningen och för att inte lämna hudavlagringar, men det är inte ett krav.

  9. Gå/stå inte framför någon när hen tränar.

   Att gå eller stå framför någon när denne kör är respektlöst och kan störa dennes koncentration. Ofta kör man framför en spegel för att kontrollera sin form och för att bibehålla fokus på det man gör och om någon kliver in i synfältet så blir det en störning. Så istället för att kliva framför så gå bakom om du ska hämta vikter eller passera till en ny maskin för att undvika att störa.

  10. Be om hjälp om du behöver.

   Om du är helt ny på gymmet så boka en tid med en personlig tränare. Det kostar en del, men det kan förhindra skador som tar år att läka ut om ens någonsin. När du fått den introduktionen så var inte blyg att be om hjälp på gymmet. Ett sätt är att fråga om du får gå mellan någon som kör en övning du vill lära dig och sedan fråga om du kan få hjälp att köra den. Många på gymmet hjälper gärna till om du frågar snällt, men ibland så är de för fokuserade på sin träning och då säger de nej.

   Om du kör tungt och känner att du skulle behöva lite hjälp att krama ut det sista, så fråga om någon kan hjälpa dig att spotta som det kallas. Om den du ber om hjälp får träna mer än dig så kör du för tungt och ska gå ner i vikt nästa gång istället.När du ber om hjälp, se till att personen du frågar verkar mottaglig. Du ser oftast på blicken och personens fokus om personen är mottaglig eller vill vara ifred. Om personen har hörlurar och en frånvarande eller "aggressiv" framtoning så är det oftast inte läge att fråga just den personen om du inte vet att hen brukar vara vänlig nog att hjälpa till ibland.

  Med dessa regler så kommer du långt med ditt gymbesök, men kom ihåg att det absolut viktigaste är att balansera ditt självfokus som ett gymbesök betyder med respekt för alla andra på gymmet. Respektera lokalen och den positiva förändring den representerar, både för dig själv och andra. Var en förebild, både i din träning och din attityd gentemot dina medbesökare på gymmet.

  Discuss the Guide

  Recommended Comments  Please sign in to comment

  You will be able to leave a comment after signing in  Sign In Now
   Share

×
×
 • Create New...