Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Extremely Popular

  Tillbaka till läsandet igen

  Jimi Wikman

  När jag var yngre lästa jag mycket. Ibland 3-4 böcker per vecka, ibland ett par böcker på en dag. Jag började läsa så fort så jag ibland missade hela meningar och när jag spenderade mer tid på Internet så kunde jag ibland missa hela sidor! Jag har försökt komma tillbaka till läsandet, men alltid fastnat på att jag har för bråttom. Tills nu...

  När du utvecklar förmågan att läsa fort så blir dina saccadiska ögonrörelser längre, dvs ditt öga hoppar längre mellan orden och din hjärna blir bättre på att fylla i mellanrummen. Du utvecklar också en förmåga att skapa mentala bilder snabbare så du kan "se" det du läser fortare. I mitt fall så blev mina saccader så långa att jag ibland kunde missa korta meningar, vilket resulterade i att jag ibland fick backa tillbaka om det var något viktigt i den meningen.

  Texter på Internet läser vi på ett helt annat sätt än böcker. Det är därför till exempel som alla regler för att utforma texter i print ofta är omvänd i digitala medier. Där vi utformar texter i böcker för hög läsbarhet så utformar vi texter i digitala medier att vara lätta att skanna. Det gör att vi lätt kan tillgodose oss ytlig information i digitala medier, men det blir jobbigare att ta till oss långa text stycken och djupare information.

  För mig som läser mycket på Internet så har det skapat ett slags handikapp där jag får svårt att låta hjärnan gå ner i varv och fokusera på det jag läser. Resultatet blir att jag fortsätter med samma läsbeteende som när jag var yngre med ganska långa saccadiska rörelser. Samtidigt ligger det nya beteendet att skanna text kvar. Resultatet blir att jag får hoppa tillbaka ibland hela sidor och jag får svårt att skapa de mentala bilderna från texten jag läser.

  Det krävs att jag skär bort allt som distraherar och som påverkar min hjärna både medvetet och undermedvetet för att jag ska kunna sakta ner mitt läsbeteende tillräckligt för att skapa de mentala bilderna. Ett lugnt sinne som inte är lätt i dagens stressande samhälle, speciellt inte för någon som mig som hela tiden håller mig uppdaterad inom dussintals områden samtidigt.

  Det jag känner nu är att jag är på rätt mental nivå så jag har börjat läsa lite smått. Jag är fortfarande lite rostig på de mentala bilderna och måste medvetet bromsa mig lite för att få fram dem genom bokens resa, men det går ganska bra. Lite drygt 400 sidor har det blivit på en vecka av Bren Weeks The Way of Shadows som är en del av hans Night Angel trilogi. Efter den har jag laddat upp med boken Omgiven av dåliga chefer : varför bra ledarskap är så sällsynt som verkar lite intressant.

  Det känns bra att hitta lugnet att kunna sätta sig ner och läsa igen och jag ser fram emot att kunna bibehålla det lugnet även efter sommaren. Förhoppningen är att det ska kunna ersätta spel och film lite grand som energiskapare.

  Nu ska jag ta en promenad och njuta av ännu en bokläsardag.

  Discuss the Guide

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Please sign in to comment

  You will be able to leave a comment after signing in  Sign In Now
   Share

×
×
 • Create New...