Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Very Popular

  E-handelsdagarna i Sundsvall 2012

  Jimi Wikman

  Att återvända till det evenemang som blev startskottet på mitt nya liv kändes fantastiskt bra, lite som att komma hem igen och få träffa bekanta ansikten och få en chans att ge lite tillbaka till alla de fantastiska människor som finns i vårt avlånga land.

   

  Det var lite spänt att åka till Sundsvall då jag visste att det skulle komma en hel del personer som jag känner och eftersom årets ämne var något så kontroversiellt och nytt som Mobil E-handel. Lite extra spännande och kul var det att åka med chefen, Mattias Pihlström, som är en gigant i e-handelsbranschen och som jag har stor respekt för.

   

  Andra bekanta ansikten i form av Fredrik Lennström från Klarna, Magnus "mr SEO" Bråth och Arne på posten kändes väldigt kul, liksom att få träffa Jonas Ogvall som jag bara haft mailkontakt med tidigare. Sedan fanns så klart alla underbara E-handlare där som förgyllde tillställningen som alltid och som grädde på moset världens mest fantastiska Katrin och Erik som arrangörer.

   

  Väl på plats på hotellet där jag delade rum med Mattias så blev det en gemytlig pratstund som var härligt avslappnad innan det blev middag i goda vänners lag. Hela kvällen kändes som ett enda långt leende och även om jag gav upp ganska tidigt för att jag ville förbereda mig lite inför onsdagens presentation så infann sig känslan att vara "hemma" igen väldigt fort. Jag hann dock med en snabbkik på Katrins hemliga projekt och noterade med stor förnöjsamhet att jag lämnat av Swecat i händerna på en mycket kompetent bekant bara ett stenkast hemifrån!

   

  Onsdagen började med frukost och möten med både bekanta och obekanta ansikten där konversationerna hoppade vilt mellan alla möjliga ämnen. Återigen drog jag mig undan för att se över och finslipa min presentation innan det var dags att påbörja E-handelsdagarna med en presentation av Swecat med Katrin. Det var med viss nostalgi jag såg mina första designs på Swecat från 2007 och kunde förlja Swecats resa efter det.

   

  Efter Katrin var det dags för Alexander Bergqvist att visa lite om statistik ch optimering, något som alltid är spännande! Tyvärr hann jag inte fånga Alexander efter hans presentation, men jag skulle gärna vilja sitta ner och prata om hur han arbetar och utbyta lite tankar och ideér om optimering kollegor emellan. Jag hoppas att det kan gå att åtgärda nästa år om inte annat.

   

  Efter lunchen drog jag mig undan för att höra hur det hade gått med min son som var hos doktorn med min fru och för att prata en stund med min morfar som nyligen fått beskedet att han har fått lungcancer. Det kändes skönt att få göra båda samtalen och jag kunde sedan fokusera lite bättre på att förbereda för min presentation.

   

  Vid 3 var det dags för mig och Mats Ingelborn att prata mobil ehandel där jag fick ställa mig på scenen först. Min presentation var kort och ganska allmän om mobil design över lag och Mats visade mer konkret hur han hade gjort sin mobila satsning. Responsen efteråt var ganska tam och det var tydligt att de flesta ehandlare fortfarande var ganska främmande för fenomenet och jag kunde inte låta bli att le en del åt kommentarer som kändes bekanta från när den traditionella handeln såg att e-handeln började ta fart för 10-15 år sedan.

   

  Efteråt var det dags att vara designexpert och det blev en hel del tips till en del nyfikna ehandlare som fick rejäla genomgångar av sina webbshoppar. Det kändes kul att få ge den typen av hjälp då jag vet att varje krona i ökad försäljning är välkommet tillskott och jag försökte ge så många tips jag kunde på den korta tid som fanns. Förhoppningsvis kan det ge både en och två procents ökning i konvertering, minst!

   

  Kvällsmaten var god, men inte så väl tilltagen som jag kanske hade önskat då jag var utsvulten, men jag blev mätt trots allt. Konversationen vid bordet flöt bra och det var toppenstämning där jag bara satt och myste och lärde känna nya personer såväl som återupptog gamla bekantskaper. Fram mot 11 snåret började dagens spänningar och långa genomgångar ta ut sin rätt och jag drog mig tillbaka för några timmars välbehövlig sömn.

   

  Torsdagen började med att Jonas Ogdal gav en presentation av Svenska Distanshandel och Trygg E-handel där jag fick vara med på ett hörn då jag är ansvarig för den nya designen på Trygg E-handel som är på gång. Stämningen blev snabbt lite bitsk och det var tydligt att det är en känslig fråga med Trygg E-handel för mindre ehandlare som känner sig lite utanför på grund av de höga kostnaderna att vara med i trygg E-handel. jag ska skriva ett inlägg om det lite senare då det är ett intressant fenomen.

   

  Efter fika blev det dags för säkerhet med Patrik Jonasson och Fredrik Lennström från Klarna. Tyvärr tror jag att säkerhet inte riktigt liger i fokus hos mindre ehandlare för diskussionen sprang fort iväg att handla om Klarna och polis mm. Många frågor om bedrägerier och tips på hur man hanterar det och väldigt lite om hur man som ehandlare skyddar sig mot dataintrång som kan leda till mycket allvarliga konsekvenser.

   

  Sedan blev det dags för Magnus Bråth som i år gjorde en SEO Clinic där han gick igenom olika webbplatser och visade allmänna tips på hur man jobbar med onsite SEO. Det var tydligt att Magnus är betydligt mer bekväm att prata SEO i praktiken än att prata rent allmänt och gå igenom slides som förra året. Han var stabil, tydlig och hela presentationen gav mig personligen mycket mer än förra året då det hela tiden kom med praktiska referenser. Förmodligen var det här årets mest matnyttiga presentation i mitt tycke.

   

  Efter fika var det dags för Mattias Pihlström och Arne från Posten att tala om hur man växer och vilka skillnaderna är mellan stora och små företag. Båda är erfarna talare och jag vet inte om det berodde på att det var årets sista presentation och många skulle till tåget, men det kändes som att deras presentation saknade mer konkreta förslag på hur man som liten ehandlare kan växa, bortsett från förslaget att skaffa en styrelse eller mentor för det gav mersmak och jag har sett flera av deltagarna som försöker spinna vidare på den tanken.

   

  Jag smet iväg innan sista presentationen var slut och blev haffad av Magnus Bråth på väg till tåget som vi delade taxi till. Väl på stationen så hade tåget blivit till buss vilket kändes sådär, men efter tre timmar i en buss som inte riktigt hade alla rätt med värmen så var det faktiskt helt ok ändå och jag fick iallafall ta tåget till Falun från Gävle som utlovat. Sent omsider kom jag hem, trött men mycket nöjd.

   

  Jag ser redan fram emot nästa år om jag får äran att komma en tredje gång...

  Discuss the Guide

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Please sign in to comment

  You will be able to leave a comment after signing in  Sign In Now
   Share

×
×
 • Create New...