Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Very Popular

  SVT hävdar äganderätt för bilder taggade med #mittos14

  Jimi Wikman

  Det är med viss skepsis och ett snett leende jag läser SVT's absurda tilltag att försöka hävda äganderätt för bilder som taggas med #mittos14 för någonstans så borde någon på SVT förstått att de är ute och cyklar när de försöker sig på att sätta upp ett "luftkontrakt" för att friskriva sig från att använda andras bilder. Det är lite humoristiskt och samtidigt lite tragiskt på något sätt.

   

  SVT har alltså gått ut med ett slags "kontrakt" ungefär i samma stil som TV-licensen där man hävdar någon slags esoteriskt, generell äganderätt över alla bilder som publiceras med hashtaggen #mittos14. Precis som TV licensen försöker kringå teknikens framfart genom att hävda att alla apparater är TV apparater och därför ska betala TV licens så försöker nu SVT att "äga" en hashtagg och därmed tillskansa sig rättigheterna att publicera dessa bilder för egna syften, obegränsad i tid och utan ersättning till upphovsmakaren.

  SVT #mitto214

   

   

  Den här texten känns skrämmande verklighetsfrämmande och det har verkligen en känsla av okunnig naivitet inför sociala medier alternativt ett rejält storhetsvansinne från någon som på fullt allvar tror att man faktiskt kan tilltvinga sig rättigheter över en hashtagg på sociala medier. Jag väljer att tro att det handlade om en liten tankevurpa från någon som antingen inte tänkte hela vägen eller som inte riktigt förstår sociala medier och dess hashtaggar.

   

  Sedan detta uppmärksammades av bland annat Feber, Deepedition, fotosidan och Anders Sikvall med flera så har SVT backat och ändrat sin hemsida med en mer resonabel text som faktiskt kan fungera rent juridiskt. Jag ser det som en viktig indikation på att även stora och stela organisationer som SVT kan se reson och logik ibland. Nu får vi bara se om vi kan banka in samma vett i TV licensen och CopySwede också...

   

   

  Discuss the Guide

  Recommended Comments

  Guest Daniel KO Pettersson

  Posted

  Aja, de kan inte kringgå vad som står skrivet i datainspektionens lagar, men det är ju ett bra försök.

  Link to comment
  Share on other sites  Please sign in to comment

  You will be able to leave a comment after signing in  Sign In Now
   Share

×
×
 • Create New...