Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Very Popular

  Släpp alla måsten och må bra!

  Jimi Wikman

  Träning och kost för att blir smal, perfekta superkalas, städning till förbannelse, event hit, ut och grilla med vänner dit. Kraven vissa sätter på sig själva är många och av någon anledning så verkar det vara ok att ha åsikter om andra som inte vill göra detsamma. varför?


  Du har säkert också släkt och vänner som lever som om världen går under vilken sekund som helst. Städfanatiker som lever varje vaken sekund som om att någon påhittad städkommitté ska storma in och kritisera dig offentligt för damm på skåpens ovansida.


  Personer där det måste hända något varje vaken sekund och att ligga på sofflocket är en dödssynd. Personer som inte bara gör det för egen del, utan som högt måste beklaga sig över att andra inte följer samma vansinnga tempo.


  Som om man var en lägre stående varelse för att man inte tränar som Gunde Svan eller äter senaste hälsomaten medans man håller fest för 200 personer man knappt känner. Eller för att man inte dammsuger varje timme eller spenderar de få timmar man inte är ute och ”har kul" inom hemets väggar med skurhink och diskborste.  Magnus Bråth skriver om detta med anledning av en artikel i Sundsvalls tidning där Lina Norberg Juuso skriver hur trött hon är. Jag känner att jag vill ta upp detta också för det är för mig ett sjukt beteende som många mår dåligt av.


  Missförstå mig rätt. Det finns många som får energi av att flänga runt på events och vara social. Det är ett helt naturligt sätt att leva för personer som har den dispositionen. Det som däremot INTE är ok är att påtvinga andra detta beteende för det är lika många som finner detta oerhört betungande.


  Jag till exempel har en dubbel disposition där jag mår bra av att vara social, men bara till en viss gräns. När den gränsen är nådd så tillför den sociala kontakten ingenting till mitt välbefinnande utan det kostar energi så jag blir trött. När detta sker så vill jag vara lite ensam och gå in i mig själv.


  Jag tillbringar 50-60 timmar i veckan med måsten i mitt jobb. Det är saker som måste göras, ofta under tidspress och kaotiska förutsättningar. Jag byter kontext konstant och hoppar mellan problemlösning av olika ämnen och att producera alla möjliga saker till olika personer samtidigt som jag ska koordinera aktiviteter mellan flera olika team, ofta i flera länder, samtidigt. När jag kommer hem behöver jag vila och vill inte ha en massa måsten.


  Tanken på att låta någon annan diktera vad jag borde göra med min tid är rent av löjeväckande för mig. Jag skiter högaktningsfullt i om någon tycker jag är tråkig för att jag behöver ligga i sängen och skriva eller se på film på helgen. Jag skiter i om någon har åsikter om vad jag äter eller hur mycket jag tränar av den enkla anledningen att jag bestämmer själv hur jag ska leva mitt liv för att må så bra som möjligt.


  Jag vet många som lever under andras måsten och som mår otroligt dåligt av detta. Vissa så dåligt att de fundera på att ta sina liv för att komma undan från alla måsten som begraver dem i ett till synes ändlöst mörker av att aldrig vara tillräckliga. Oftast handlar det om människor som är introverta eller vars liv är svåra nog som de är utan en massa måsten.


  Så jag vill säga till alla er som känner stressen från omgivningens krav på perfektion att du är perfekt precis som du är. Så du orkar inte gå på den där festen och ligger istället i sängen och kikar på en komedi samtidigt som du äter ostbågar med mysbrallorna på dig? Du är inte usel för det, faktum är att hälften av alla på den där festen önskar förmodligen att de kunde byta plats med dig.


  Så du orkar inte träna 5 dagar i veckan för du jobbar heltid, har barn som kräver all uppmärksamhet, du ska handla, laga mat, tvätta och städa innan du somnar framför tvn? Om träningen inte gör dig glad utan bara gör dig stressad, skit i den då. Du är inte usel för det.


  Orkar du inte fixa en lyxmiddag med de senaste hälsomaten eller baka den där perfekta glutenfria, laktosfria, äggfria, sockerfria, nötfria tårtan till kalaset? Men skit i det då. Makaroner och korv eller en burk ravioli funkar lika bra och vad är så förbaskat fel med knykalas egentligen?


  Låt aldrig någon lägga krav på dig. Någonsin. Om något får dig att må dåligt så gör det inte. Livet är för kort för att leva det som någon annan tror att de vill att du ska leva. Ta hand om dig själv och lär dig vad som får dig att le varje dag.


  Om träning eller gå på fest får dig att må bra så gör det. Om ligga hemma och läsa får dig att må bra så gör det. Alla har olika sätt att ladda batterierna och bara du vet vad som fungerar för dig.


  Om någon har problem med det så är det deras problem, inte ditt. De som faktiskt bryr som om dig förstår dig och accepterar dig som du är. Alla andra stjäl bara energi från dig.


  Släpp alla måsten och må bra.

  Discuss the Guide

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Please sign in to comment

  You will be able to leave a comment after signing in  Sign In Now
   Share

×
×
 • Create New...