Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Very Popular

  Kön upprör på Twitter under Internetdagarna

  Jimi Wikman

  Det har gått hett till på Twitter de senaste dagarna när Brit Stakston noterar att antalet penisar i panelerna på Internetdagarna är betydligt fler än antalet vaginor och plötsligt är könsdebatten i full gång. Som alltid när det handlar om könsfrågor så reduceras allt till sandlådenivå...

   

  Att se den twitterfars som bryter ut på Twitter får mig att förvånat titta i kalendern. Jodå, det är fortfarande 2012. Trots det så verkar debatten, om vi nu ska kalla det så, om människors värde baserat på deras kön fortfarande få folk att bli upprörda. För mig är det nästan overkligt att se hur @britstakston går från att framföra en seriöst framförd fråga som jag ser som klart befogad till att haspla ur sig småbarnsretorik i korta twitterstycken som knappast gjorde något för att föra debatten framåt.

   

  För mig som inte ser några skillnader mellan kön, ras eller liknande attribut så ter sig debatten så väldigt märklig. Spelar det verkligen någon roll hur många av ett visst kön som sitter i de olika panelerna på Internetdagarna? Är kön så väldigt viktigt så att kvotering till och med tas upp på fullt allvar? Vad säger det egentligen om de kvinnor som faktiskt var med i panelerna och vad säger det om kvinnor i allmänhet?

   

  Är det så att kvinnor inte tillåts sitta i panelerna, dvs vi pratar om utfrysning eller exkludering då är det ett allvarligt problem absolut. Även om det inte är så och det helt enkelt handlar om att arrangörerna väljer fler män än kvinnor av olika anledningar så visst bör man ta upp det och diskutera saken...men då får man göra det sakligt och i ordentliga diskussioner och inte sitta och småfjutta ut tweets som bara blir ankskit.

   

  Av de diskussionerna som presenteras av till exempel Fredrik WassBakjour och Hanna Gustafsson bland annat så förstår jag att @jocke tröttnar och säger saker han förmodligen inte riktigt menar till Brit. Det är bristfälliga försök till kommunikation som framstår som rent dumhet från båda sidorna. Problemet ligger i att Twitter INTE är menad för konversation av någon seriös magnitud och missförstånden haglar i takt med att frustrationen ökar från båda sidorna.

   

  Jag har ingenting emot att könsfrågor tas upp och diskuteras, men när folk blir bindgalna för att ett evenemang inte har 50/50 kvotering mellan penisar och vaginor då vill jag bara ställa en liten fråga: Hur många blinda och andra funktionsnedsatta satt det i panelerna?! Är det någon grupp som är riktigt dåligt representerade i sammanhanget så är det väl den gruppen?

   

  Sist vill jag bara säga det att visst, det finns tillfällen när man måste bränna en BH på barrikaderna och riva ner etablissemanget, men är det verkligen på den nivån i det här fallet eller hade det gått att kasta ett mail eller slå en signal och faktiskt be att få en stund att diskutera om det gick att ordna till nästa år?

   

  Av någon anledning tror jag inte att debatten om könsfördelning fick någon positiv push av den här fadäsen, snarare tvärt om och med handen på hjärtat...nog är det väl fan så mycket bättre med 5 riktigt duktiga och starka kvinnor på scen som på eget bevåg visar gammelgubbarna vart skåpet ska stå än 50 som är inkvoterade?

   

  Så Brit och ni andra...ta absolut upp könsfrågorna om ni känner att det är en viktig fråga, men använd inte Twitter som kommunikationsmedel för det fungerar inte speciellt bra som ni förhoppningsvis märkte de senaste dagarna. Medan ni ändå håller på så varför inte ta upp frågan om funktionsnedsatthet, etnicitet och religion om ni verkligen är intresserade av en mångfaldig panel? Jag är säker på att om syftet med de senaste dagarnas ylande handlade om mångfald så finns det många fler saker att bli upprörd över än skillnaderna mellan antalet testiklar och äggstockar...

  Discuss the Guide

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Please sign in to comment

  You will be able to leave a comment after signing in  Sign In Now
   Share

×
×
 • Create New...