Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Very Popular

  Censur när rättsväsendet havererar

  Jimi Wikman

  På flera håll i världen höjs rösterna för censur allt mer när det börjar gå upp för makthavarna vilken makt internet som fenomen har och hur dåligt rustade dom är för att hantera detta "nya" hot som utnyttjas av allt fler kriminella.

   

  Vi kan läsa många skräckexempel på hur till exempel EU föreslår att vissa ord ska blockeras från internet och hur e-handelsplatser som säljer virus och skadlig kod, hur ett brott via internet sker var 10:e sekund och så motsatsen då där man föreslår att man ska lägga över delar av vårt rättsväsen till civila instanser som internetleverantörer, ett förslag som är så korkat så man kan bara fråga sig vad man tänkte när man kläckte den fina idén. Nu har ju dom "utredningar" som gjorts inte egentligen haft någon substans alls utan det är klart och tydligt ett besked om att svenskt rättsväsen är oförmögna att hantera internet och då försöker man lägga över ansvaret på någon annan istället för att ta tag i problemet.

   

  Till och med när man ska inte enbart kritisera utan även ge någonting konstruktivt tillbaka, annars är det bara gnäll och det lämnar vi åt andra. Det man ska göra istället för att försöka "begränsa skadan" är först och främst att se över problemet och då ska man ta in folk som är kunniga inom området som spenderar dagarna i ända på nätet och vet hur det fungerar, inte analytiker eller fackfolk som "kan snacket". En riktig analys av hur internet används, hur man kan övervaka och lamslå kriminella samt vilka lagförslag som bör läggas fram för att hjälpa dom som ska hantera problemet, nämligen rättsväsendet.

   

  Idag har vi alldeles för få poliser i samhället och knappt några alls tillgängliga för internet. Vi skulle behöva minst 10 gånger så många poliser i samhället och en special anpassad polisstyrka för enbart internet brottslighet som har en anpassad lagtext i ryggen så dom kan göra något. Då menar jag inte sätta dit fjortisar för fildelning utan kriminalitet som prostitution, människohandel, terrorism, ekonomisk brottslighet och så vidare. Idag läggs alldeles för stort fokus på fildelning på grund av dess uppmärksamhet och på grund av påtryckningar av större ekonomiska intressen som förlorar enorma summor pengar (på grund av deras egen tjurskallighet och vägran att se den förändrign som sker) snarare än dom sociala problem som fildelning orsakar, vilket i själva verket är tvärtom så till vida att det nu är ett socialt beteende snarare än ett uppsåt att begå brott.

   

  Lagförslag som kan underlätta för polisväsendet är till exempel att varje abonnent hos en internetleverantör tilldelas en fast IP adress som knyts till dennes namn, ungefär som telefonnummer fungerar. Därmed kan man enklare se vem som gjort vad via IP och kan "avlyssna" i samma utsträckning som med telefoner.  Förbjud annonymitets tjänster som dold.se och gör det olagligt att på olika sätt maskera sitt IP samt ge polisen rättigheter att begära in information från internetleverantörer och webbhotell vid misstanke om brott.

   

  Sluta jaga fildelare och fokusera på sätt att legalisera fildelningen istället och ta sedan hjälp av samhället att jaga otäckingarna. Ett enkelt plugin till webbläsaren där man annonymt kan anmäla sidor man hittar med olämpligt material kan göra underverk. Framför allt bör man avsätta betydligt mer resurser till polisen och inte försöka skjuta över problemet på andra eller låtsas om att det inte finns med censur.

   

  Skärp er och se verkligheter i vitögat istället för i brunögat.

  Discuss the Guide

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Please sign in to comment

  You will be able to leave a comment after signing in  Sign In Now
   Share

  • My Swedish Blog

×
×
 • Create New...