Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Very Popular

  Artikel 13 - återigen står girighet mot frihet och EU väljer att döda Internet

  Jimi Wikman

  Artikel 13 som grundtanke är att skydda upphovsrättsinnehavare på Internet. Som vanligt när det gäller EU så tar man i från tårna och det är tydligt att det helt saknas förståelse för hur Internet fungerar. När lagen färdigställs kommer Internet som vi känner den att förändras radikalt.

  Artikel 13 i dess nuvarande form lamslår all form av innehållsdelning. Det är för att lagförslaget ålägger den som äger plattformen för uppladdningen att vara juridiskt ansvarig för det som läggs upp. Rimligt kan tyckas, men effekten blir att alla gemenskaper effektivt stängs ner för alla i EU.

  Det betyder att Facebook, Youtube, Reddit, Pinterest och Snapchat skulle bli tvungna att blockera alla i EU från att dela med sig av innehåll. Även om det är fullt legitimt innehåll. Det är dock inte det enda problemet.

  Alla webbplatser skulle bli tvungna att blockera all form av innehåll som eventuellt kan bestridas. Det betyder att alla bilder som avatarer och memes skulle blockeras. Citat och artiklar blir också föremål för blockering liksom all form av musik och videos så klart.

  Precis som andra lagar från EU så ifrågasätter jag vems rättigheter det är som ska skyddas och till vilket pris? Det senaste årtiondet har vi holkat ut rätt mycket av den frihet som en gång fanns i vad jag ser som ren desperation av film och musikbranschen då de inte mäktade med att göra de anpassningar som krävdes när tekniken förändrade deras monopol.

  Jag är för att kreatörer ska kunna värna om sina verk, men det finns andra sätt att göra det på. Artikel 13 känns mer som att man inte mäktar med att hantera situationen. Dels för att internet är stort och dels för att vi saknar resurser och kompetens för att hantera de anmälningarna som kommer in. Idag är det i stort sett riskfritt att vara cyberkriminell tyvärr.

  Jag är starkt emot artikel 13 men välkomnar ett bättre utformat lagstöd. Vi behöver inte döda Internet för att branscher som musikindustrin, bokindustrin och filmindustrin lägger mer kraft på att  att lagstadga oss tillbaka till 80-talet där de tjänade mer pengar än att möte kundernas nya behov.

  Artikel 13 är just nu framröstat och genomgår en revision innan den ska drivas igen som en lag för alla medlemsländerna i EU. Det betyder att det fortfarande finns tid att stoppa den nuvarande formen och få en lag som skyddar både kreatörer och Internet som helhet. Så det här är mitt bidrag till #SaveYourInternet och jag hoppas att du inte står på sidolinjen i den här frågan?

  Gör gemensam sak med European Digital Rights  och Internet Archive, företag som Reddit, Patreon, Wordpress, och Medium, Internets ursprungliga arkitekter och pionjärer, som Sir Tim Berners Lee, och FN: s särskilda rapportör för yttrandefrihet. Kreatörer på Internet står upp för sin rätt att skapa och uttrycka sig, bland annat

  ,
  , och
  .

   

   

   

  Discuss the Guide

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Please sign in to comment

  You will be able to leave a comment after signing in  Sign In Now
   Share

×
×
 • Create New...