Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Very Popular

  Året som gick och planerna för nästa år

  Jimi Wikman

  2013 går nog till historien som det mest händelserika året hittills i mitt liv. Vi flyttade till Stockholm, jag återgick till träningen, min fru började jobba igen och mina arbetsroller förändrades en del. Några mål uppnåddes, andra fastnade på vägen...

  Året som gick

  2013 måste gå till historien som det mest omvälvande året hittills i mitt liv. Det har varit ett år där egentligen allting ändrades och det känns på något sätt som att det var året då saker och ting kom på plats. Samtidigt så är jag medveten om att den återfödelse som jag, och min familj, genomgår bara har börjat.

   

  Året började med en flytt från Falun till Märsta. Det var en förhållandevis "lätt" flytt rent fysiskt, mycket tack vare fantastiska släktingar som alltid finns där när man behöver dem. Mentalt var det lite svårare att acklimatisera sig och allt blev ett äventyr och en utmaning. Varje dag fylldes med tusen beslut och trevande försök att hitta nya jaktmarker för mat och basbehov. Nya saker upptäcks fortfarande varje dag i vår omgivning och jag är säker på att vi har många smultronställen kvar att upptäcka.

   

  Flytten innebar också lite frustration över en saknad soffa från Trademax och jag hade lite separationsångest över att mitt gamla arbetsrum försvunnit och att få klara mig utan min stationära dator. Näthat och rasism under flera former och trams om att kvotera in kvinnor i olika sammanhang fick mig att skaka uppgivet på huvudet under 2013. Mobila betalningar fick ett uppsving och jag sågade Wywallet och hissade Swish vid flera tillfällen under året. Nät-TV blev stort under året och efter att ha provat olika tjänster som HBO Nordic, Netflix och Magine för att nämna några så står Netflix som obesegrad mästare.

  På Jobbet

  På jobbet så har det varit lite tyst senaste året, men det har absolut inte stått stilla! Det har varit en hektisk tid, men ändå relativt få projekt att föra upp på listan över nya kunder. Jag har suttit i samma projekt i över ett år nu där jag gick in för att "hjälpa till lite" med test och där jag nu sitter som systemtestare på heltid med ansvar som release manager för testmiljöerna, design och konfigurations ansvarig för Digital River och allmän support resurs för allt som rör Hybris från ett användarperspektiv.

   

  Utvecklings och lönesamtalet gick väldigt bra i år och jag fick en hyfsad löneförhöjning tillsammans med ett nytt fokus där jag kommer att lägga mer fokus på systemtest, affärsutveckling, projektledning och GUI utveckling. Det ger mig ett större spann på kunskapsfronten och även om jag inte direkt saknar rekryteringsförfrågningar så har jag inga direkta planer på att byta arbete just nu. Istället vill jag fokusera på att bli ännu bättre på framförallt GUI delen av Hybris så min Hybriskompetens kan nå ytterligare en nivå.

   

  Jag har lagt en hel del extra tid det här året också med några hundra timmars övertid vilket kan låta mycket, men som har varit helt ok faktiskt. Under ett par månader jobbade hela teamet övertid och det gav en ganska bra gemenskap som jag tror att vi alla uppskattade även om övertiden självklart tog en hel del energi.

   

  Under året som gick så försvann det några arbetskamrater och några nya kom till. Tre riktigt bra arbetskamrater slutade som jag kommer att sakna i framtiden, men det kom också en hel del nya arbetskamrater som jag tyvärr inte hunnit bekanta mig med så mycket än. Det har varit en hel del barn som sett dagens ljus och det betyder en del tillfällig frånvaro bland medarbetarna. Även om detta är ganska normalt så känns det ändå som att vi har haft ganska hög omsättning på medarbetare under året, speciellt som vi med ljus och lykta söker efter fler medarbetare och växer så det knakar!

   

  Personligen har jag fått flera förfrågningar från olika rekryterare med olika intressanta jobberbjudanden under året. Det är alltid smickrande och även om det varit ett och annat jobb som intresserat mig så ska det mycket till innan jag lämnar Brightstep. Nu i December kom det flera förfrågningar som vi får se vad det leder till nästa år. Det är alltid intressant att höra och se vad andra tycker att jag är värd och vilka signaler som min CV och min LinkedIn profil ger och är det någonting jag förstått under 2013 så är det att jag är lite smått underbetald i förhållande till min kompetens.

   

  Under 2013 så la jag till en del nya saker på min redan ganska breda palett av färdigheter. Jag har blivit betydligt bättre på Hybris, speciellt hur man använder HMC och de olika cockpits, men också en hel del om hur olika saker hänger ihop rent tekniskt. Detta kommer sig naturligt när man sitter som systemtestare och har som uppgift att just grotta ner sig i de bitarna och det är just test som jag tycker att jag blivit betydligt bättre på under 2013. Jag har även fått sköta releasehantering för testmiljöerna och det är lite kul att få bryta av test med lite datasynk och relase deployer ibland. Jag har även lärt mig mycket om krav och kravhantering och självklart så snappar jag upp mycket nyttigt om projektledning i allmänhet och SCRUM i synnerhet.

  Träningen

  I Maj påbörjade jag min transformering träningsmässigt. Jag har länge velat komma igång med gym framförallt, men haft svårt att hitta tid och möjlighet som passat mig. Lyckligtvis finns det ett Fitness 24 Seven bara två kilometer bort från dit vi flyttat och det betyder att jag inte längre är fast vid öppettider. Det gav mig möjlighet att träna på mina villkor och jag började kika på vilka tider som passar mig bäst. Det tog ett tag, men jag insåg snart att tidiga gympass passade mig perfekt så jag började sätta klockan på först 05.00 och sedan 04.00.

   

  På våren och sommaren gick det väldigt bra och jag njöt av att kunna se solen komma upp på väg till eller från gymmet. Jag började försöka mig på lite löpning till gymmet och blev belönad med en trasig vad nästan omedelbart. På gymmet gick först axeln och sedan bröstet sönder så smått. Alla skador visade sig dock vara övergående och med lite vila och smart träning med låga vikter så kunde jag fortsätta utan vidare skador.

   

  När sommaren närmade sig gick jag och kikade på MMA/Thaiboxning och beslöt mig för att testa på under sommaren. Trots att det var en bit bort lyckades jag få till några träningar, men det är betydligt svårare att hitta tid för kvällsträning har jag märkt. Det märktes att konditionen inte var i toppform, men långsamt, långsamt så blev det bättre.

   

  Löpningen blev även den långsamt, långsamt bättre och jag hittade en helt fantastisk liten sträcka att gå/löpa runt. Efter sommaren så började det bli naturligt att springa större delen av sträckan till gymmet och även den 5 kilometer långa slingan kändes ganska behaglig trots att den är ganska kuperad.

   

  Kostnadsmässigt så är det dyrt att komma igång med träningen, speciellt när det är flera olika typer av träning som gym, löpning och thaiboxning. Under 2013 spenderade jag en hel del pengar på utrustning, men det ser jag som en viktig och bra investering. Nya löpskor, en löparryggsäck,träningskläder, trådlösa hörlurar, väska, vattenflaskor, boxhandskar, benskydd, tandskydd, träningshandskar och dragremmar är bara några av de saker jag köpt under året. Till det så kommer även kostnaden för gym och thaiboxningen plus en del pengar för olika appar som Weighttraining.com och Runkeeper.

   

  Resultatet av 2013 års träning är ok. Jag ser resultat av min träning och framförallt så känner jag resultatet i och med att jag är piggare och orkar mer fysiskt och mentalt. Jag fick även lov att byta ut hela min garderob då jag gått ner så mycket i vikt att jag inte längre kan ha mina gamla kläder...

  Socialt

  Socialt har det varit förvånansvärt positivt med många nya vänner och återkoppling till gamla vänner under året. Det känns dock som att det är många fler som man borde knyta kontakt med igen, så vi får se om det går att ordna under 2014 när det bör bli lite mindre övertid. Både jag och min fru har jobbat ganska mycket, speciellt sista kvartalet och det märks också i sjukdom och trötthet även om vi båda självklart stormtrivs trots detta.

   

  Jag har under året hunnit med ynka ett möte med fantastiska Bäcke, något som jag får råda bot på under 2014 hoppas jag. Jag har dock hunnit med inte mindre än fem biobesök under året, ett med Bäcke, två med Boutros och två med Ruchir. Det är jag ganska nöjd med eftersom det är ungefär dubbelt antal jämfört med när jag bodde i Falun!

   

  Årets höjdpunkt var att få fira min Morfar när han fyllde år i somras och då få träffa hela "tjocka" släkten som jag aldrig tycks kunna träffa annars. Morfar och Sonya var det nästan 20 år sedan sist om man bortser från det korta mötet på lillebrors begravning, kusinerna Patrik, Susanne och Madeleine har jag inte sett sedan jag tog studenten (fast jag och Patrik hade ett smygmöte tidigare tillsammans med Moster Helene och kusin Hanna). Mamma och Pappa var det ett tag sedan sist vi sågs och så var det så klart kul att träffa Bosse och Karin igen efter så många år.

   

  Under många år så har tanken på att tillhöra ett ordenssällskap varit intressant. När jag var yngre så var det tempelriddarna som lockade med sin mystik och gemenskap, men senare år så har även sällskap som Odd Fellow och Timmermansorden varit lockande. Under 2013 fick jag erbjudande om att besöka Odd Fellow, men av olika anledningar fick jag hoppa över den introduktionen just då. Istället så fick jag erbjudande om att bli medlem i Bifrostorden, en av de yngre ordensällskapen som baserar sig på en mer Nordisk atmosfär. 31 oktober i år så blev jag officiellt medlem i Bifrostorden och nästa år kommer jag att ta en plats i det som kallas direktorium, dvs en av de officiella ansvarspositionerna. Under 2014 hoppas jag kunna besöka Odd Fellow också och eventuellt ta en plats även där om jag passar in.

  Planerna inför 2014

  Under 2014 så har jag satt upp en del mål som jag vill uppnå, framförallt med träningen, men även på andra områden. Jag tänkte att jag ska lista några saker så får vi se vilka av målen jag uppnår under 2014 och vilka som jag inte lyckades uppnå.

  På Jobbet

  På jobbet så har jag som mål att dyka djupare ner i Hybris och det finns planer på att jag ska gå den GUI kurs som Hybris har planerat ett tag nu. Frågan är om den kommer under 2014 eller inte nu när Hybris ägs av SAP. Jag vill bli en bättre systemtestare och testledare så en av de saker jag kikar på är om jag ska certifiera mig som testare under 2014. Det känns som en bra investering, både för mig personligen och för Brightstep som företag.

   

  I slutet av 2013 så startade vi en GUI grupp på Brightstep, men på grund av tidsbrist så blev det inte så mycket av det än. Där vill jag ta tag i saker och ting och verkligen sätta fart med GUI gruppen så vi kan få internt utbyte av den otroliga kompetensen som finns.

   

  Jag har även som mål att få sätta mig ner och jobba med Hybriskoden, helst tillsammans med Ornamo som kan koden utantill vid det här laget. Syftet med det är att bli bättre bekant med Hybris frontend rent kodmässigt så jag kan bli ännu bättre på Hybris. Jag vill också försöka vara med lite på de tekniska presentationerna för Hybris för att lära mig mer om arkitektur och kodbas när det gäller Java och Spring bland annat.

  Träningen

  Mina mål med träningen under 2014 är att inte ge upp, utan hålla igång med träningen. Ett sätt jag tänker göra det på är min smått vansinniga utmaning #10kpushups där jag utmanar resten av världen att göra 10.000 armhävningar under 2014. Syftet med det är att man måste verkligen träna varje dag för att lyckas med utmaningen, vilket bör göra att det motiverar till att hålla igång hela året. Ett annat mål jag har är att kunna göra 6 repetitioner på 100 kilo i bänkpress och att kunna göra 10 pull-ups i rad. Idag ligger jag på 70 kilo i bänkpress när jag kör och jag kan knappt göra 2 reps på pull-ups.

   

  Jag har köpt ett års medlemsskap på Weighttraining.com som är min favorit bland alla träningssajter och under 2014 så kommer jag att fokusera på just weighttraining.com när det gäller all träning. Jag kommer till exempel inte att förnya mitt Elite medlemskap på Runkeeper under 2014 utan jag kommer att nöja mig med gratisvarianten. Däremot så kommer jag att investera i Lifesum fört att logga vad jag äter då jag ska försöka komma så nära 10% gränsen för kroppsfett under 2014. Målet är att börja äta rätt, inte mindre under första 4-6 månaderna och sedan köra 1-3 månader superstrikt för att se hur lågt jag kan komma.

   

  På gymmet så kommer jag att fortsätta med mina sexor första kvartalet för att bygga upp styrka. Tanken är att jag ska öka vikt i alla övningar löpande under året, men under första 3-6 månaderna kommer det att ha högsta fokus. Under 2013 så var det en hel del experimenterande och lite si och så med disciplinen, men under 2014 måste det bli bättre. Beroende på hur min fru jobbar så kommer det att bli lite mixtrande med vilka dagar som blir träningsdagar, men målet är att minst träna 4 dagar i veckan, helst 5. Jag kommer att fortsätta med basövningar som bänkpress/hantelpress, squats (både i och utanför smithmaskinen), hammer-/preacher curls och långsamt jobba fram en bra form för stående rodd och deadlift bland annat.

   

  Lite piller och pulver tänkte jag prova under 2014 också då jag har känt att det ibland tär på immunförsvaret och att återhämtningen inte alltid är optimal då jobbet kan vara ganska krävande. Därför så kommer jag att börja med flytande aminosyror och kreatin som bas tillsammans med proteinpulver. Jag fick en burk PWO av min fru i julklapp (världens bästa fru!) så jag kör nog den istället för vanlig kreatin under Januari för att se hur den fungerar. Utöver det så blir det förmodligen någonting av typen Mivitotal eller Mighty Sports som komplement, alternativt någon multivitamin för att se till att kroppen har allt det den behöver.

   

  När det gäller Thaiboxningen så är planen att ta mig dit så ofta som möjligt. Under 2014 var jag lite lat och det blev lite för lätt att skippa träningen på kvällen. Jag skippade också all träning i Hope eftersom jag tycker att det är lite krångligt att ta mig dit. Sådana tankar får vi undvika under 2014 om det ska bli någon ordning på träningen. Målet är att kunna träna minst två gånger i veckan utav fyra, även om det betyder sena kvällar. Eventuellt så kommer jag att iallafall prova på MMA senare under 2014 då det är väldigt bra träning.

   

  Jag funderar på om jag ska köra Vansbrosimningen under 2014 och i så fall i vilken utsträckning. Det har funnits en tanke att försöka klara av en tredagars i Vansbro, dvs klara tre lopp under tre dagar. Nu har man utökat antalet lopp så det skulle teoretiskt gå att köra hela 4 lopp på tre dagar och jag ska erkänna att jag är sugen på att försöka mig på det. Problemet är kostnaden och om jag hinner komma i tillräckligt bra form för att klara en sådan utmaning.

  Socialt

  När det gäller den sociala biten så har jag ingen direkt brådska. Jag kommer att fokusera på att bli mer delaktig i Bifrostorden och ta mig till bion när andan faller på och tiden tillåter. Nu när min fru jobbar också så blir det lite mindre flexibelt med fritid så det gäller att ta tillvara på de stunder som finns. Det känns viktigt att inte låta familjen förlora tid tillsammans när vi jobbar så mycket och när jag har kvällsaktiviteter iallafall två dagar i veckan.

  Allmänt

  Under 2013 så hände det inte speciellt mycket här på min webbplats och mycket av det berodde på att jag hade för många planer och det fanns för många funktioner och möjligheter med IPB. Samtidigt så var det väldigt svårt att jobba med plattformen då plattformen saknar både dokumentation och aktiv användarbas. Därför gick jag över till Wordpress igen inför 2014 och även om det finns lite saker här nu så är det långt, långt ifrån den webbplats jag tänker mig.

   

  Under 2014 så kommer jag därför att bygga upp webbplatsen igen och jag ska verkligen försöka undvika att "spreta" så mycket som jag gjort tidigare. Det blir en del innehåll om mig självklart med kanske ett dussin sidor till och ett nytt galleri, men huvuddelen av sajten kommer att bestå av den här bloggen. Jag hoppas att jag kan locka till mig några trogna läsare som är pigga på att kommentera för jag uppskattar några väl valda ord som respons på mitt skrivande.

   

  Kanske du är en av dessa läsare?

  Discuss the Guide

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Please sign in to comment

  You will be able to leave a comment after signing in  Sign In Now
   Share

  • My Swedish Blog

×
×
 • Create New...