Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Very Popular

  Vilken plats har forumen idag?

  Jimi Wikman

  Under snart 20 år har forumen haft en framträdande roll i communities och jag har förmodligen testat de flesta under mina år som forumdesigner, men hur ser framtiden ut för forumen nu när de sociala medierna och smartphones ritat om hur vi kommunicerar och konsumerar information?

   

  Året var 1996 när jag satte upp mitt första forum tillsammans med ett ganska avancerat chatsystem för online rollspel. Plattformen var då Ez-Board, ett nytt forumsystem som var enkelt och snabbt att jobba med. Under åren så har det sedan följts av många plattformer som Ikonboard som jag skapade många teman till, PHPBB, MyBB, Vanilla, Simple MachinesPunBBYaBB och många, många fler. Under många år så var floran av forumplattformar väldigt flytande, men till slut så stabiliserades det och det var tre plattformar som gällde: vBulletin, InvisionPowerBoard och PHPBB som gratis alternativ.

   

  Mitt val föll ganska snart på Invision Power Board som fortfarande är den bästa plattformen i mitt tycke. IPB skapades av Matt Mecham, skaparen av Ikonboard så för mig var det naturligt att följa efter och fortsätta att göra skins. Jag började med IPB 1.2 som släpptes omkring 2003 om jag minns rätt och jag jobbade ganska mycket med att modifiera och skapa skins till IPB fram till omkring 2010 då jag fokuserade mer på Wordpress.

   

  Under de 18 år som jag jobbade med communities så fanns det många saker som jag är stolt över, men kanske mest stolt är jag att jag lyckades samla ihop människor över hela världen till ett forum där vi inte bara utrotade de så kallade flamewars och omvandlade alla troll till konstruktiva och produktiva medlemmar. Vi lyckades dessutom så väl att vi hade fler anställda på vårt forum är på företagets egna sida! Under en tid så var Shadownessence en oas av kreativ skaparglädje och moget diskuterande där jag basade över ett 50-tal individer från hela världen som tillsammans ledde månadsvis tävlingar med fantastiska priser som skänktes gratis av olika personer. Inte nog med att vi hade officiella författare som skänkte signerade alster och hjälpte nya talanger att hitta sina stilar, vi hade dessutom några av världens främsta konstnärer som lät oss presentera deras alster exklusivt.  Tiden med Shadownessence har gett mig vänner över hela världen, vänner som jag än idag har kontakt med trots att jag lämnat Shadownessence sedan nästan 10 år nu.

   

  Länge så var forum det system som användes för att diskutera olika saker och det är många saker som fötts på olika forum, både bra och dåliga. Bara för några dagar sedan så var jag inne på IPB's hemsida för att se hur det går med deras nya release som är ett år försenat ungefär och jag blev lite förvånad av att se förfrågningar om vad man egentligen ska använda IPB till i framtiden nu när allt fler fördrar snabbare kommunikationsformer som chat och sociala medier?

   

  Frågan är inte ny på något sätt, men diskussionerna som följde där det önskades tightare integrationer med Facebook och enklare registreringsprocess kändes märkligt bekanta. Det är nästan exakt samma önskemål som funnits de senaste 6-7 åren gällande integrationer med Wordpress där en stor grupp människor vill ha något bättre än BBPress eller Simple:Press som båda är väldigt simpla forum plugin i jämförelse med de mer avancerade plattformarna.

   

  Så frågan är vilken plats har forumet idag och hur stor påverkan har egentligen sociala medier och chat? Många vill peka på att forumen är på väg att dö ut och att allt fler flockas till sociala medier, men det är egentligen ingen skillnad idag mot hur det var för 10 år sedan. Då var det PHPNuke och intåget av CMS systemen som var det stora hotet och sedan var det Wordpress och bloggen som skulle vara den stora forum-dödaren.

   

  Sanningen är att det är otroligt svårt att få igång ett forum och ännu svårare att få det att överleva mer än ett  eller två år. Lösningen är inte att integrera med Wordpress, Facebook eller något annat för ett forum är ett speciellt sätt att kommunicera som attraherar en viss typ av människor. Det är inte för alla utan det är för personer som vill diskutera och inte bara kommentera.

   

  Så det är nog ingen fara för forumen, även om det är fasligt få svenska forum därute idag av någon anledning. Vi får se om vi kan åtgärda det framöver för jag funderar på vart jag bäst kan använda nya IPB under 2015. Kanske blir det här, eller så blir det på mitt webbhotell Mortfiles. Vi får se vart det bär hän...

  Discuss the Guide

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Please sign in to comment

  You will be able to leave a comment after signing in  Sign In Now
   Share

×
×
 • Create New...