Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Very Popular

  Snart kan du skriva ut vapen på din skrivare

  Jimi Wikman

  En skrämmande tanke att vem som helst, i en nära framtid, kan skriva ut ett fullt fungerande vapen på sin skrivare helt utan kontroll och helt utan tekniska färdigheter. Ladda ner en fil och tryck på print bara.

   

  Det är 3D printern som ger upphov till den här skrämmande framtidsvisionen där vem som helst, när som helst kan skaffa sig ett skjutvapen. Inga ålderskontroller, ingen bakgrundskontroll, inga serienummer. Tryck på print och ett par timmar senare finns ett dödligt vapen i händerna på vem som helst.

   

  Idag finns det ingen färdig lösning att skriva ut ett helt vapen, men det jobbas på det. Mest uppmärksammat är den så kallade Wiki Weapon som byggs av en universitetsstudent från Texas där tanken är att skapa värdens första "3-D printable personal defense system". Jag ställer mig skeptisk till att ett vapen som skrivs ut hemma kommer att användas på det viset, men det ser det ut som att framtiden får utvisa.

   

  Säkerhetsmässigt är det här en mardröm eftersom det är omöjligt att kontrollera om någon skriver ut ett vapen på sin skrivare. Även om någon form av begränsning läggs på alla 3D printers som säljs så finns det redan project, som RepRap printer, vars syfte är att skriva ut nya 3D printers. Vapen som skrivs ut är dessutom gjorda av plast, vilket betyder att metalldetektorer inte kan upptäcka dem och efter ett brott kan brottslingen helt enkelt smälta ner vapnet och skriva ut något annat.

   

  Lyckligtvis är det än så länge svårt att få tag på plats som är tillräckligt tåligt för att skapa hållbara vapen, men det går at skriva ut till exempel det som kallas för "Lower Receiver", vilket är den enda delen som är reglerad av lagen i USA. Resten av till exempel en AR-15 kan du köpa i affären helt lagligt. Även andra delar kan skrivas ut och flera experiment har gjorts med 3D printade vapen delar med skrämmande resultat.

   

  Visst har det länge gått att skapa hemmagjorda vapen, men det har krävts kunskap och tid. Med en 3D printer så behöver du bara kunna lägga in ett printschema och trycka på print, vilket reducerar tröskeln avsevärt...

   

  Frågan är inte om det kommer att komma vapen ur 3D printers utan när och i vilken kvalitet...

  Discuss the Guide

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Please sign in to comment

  You will be able to leave a comment after signing in  Sign In Now
   Share

×
×
 • Create New...