Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Very Popular

  Vargmördare och kåta kineser

  Jimi Wikman

  [url="http://mortfiles.se/images/old_blog/2010/01/vargmördareochkåtakineser.png">vargmördareochkåtakineser.pngTKJ och .

   

  På tal om oliktänkare så dominerades gårdagen av dom hetsiga debatterna mellan vargälskare och varghatare efter att gårdagens vargjakt visade sig gå helt över styr, något som knappast kan vara en överraskning för folk? Skickar man ut 12.000 jägare i skogen som är blodtörstiga och kåta på en vargtrofé och man har en gräns på 27  offer så kan det inte gå bra. Igår sköt man 22 vargar och vargkramarna var inte sena att yla mot slakten. Mest intressant är att det talas om att ett antal vargar har påskjutits, men ingenting om hur det har gått med dom sedan dess. Ett skadeskjutet djur kan bli farlig varelse, precis som ett djur som förgiftats (folk som lägger ut gift bör skjutas utan rättegång!) eller på annat sätt torterats av idioter som inte har något i naturen att göra.

   

  Varför har man egentligen tillåtit jakt på varg (eller björn för den delen)? Skyddsjakt kallar man det, men vad är det mans ka skydda? Senast en varg dödade en människa i Sverige var i början på 1800 talet (1821?) och det dödas många fler jakthundar av jägarna själva, olyckor i skogen eller trafikolyckor än vargen någonsin kan skyllas på. Jag ska erkänna att jag, trots att jag har haft hund och förstår mycket väl sorgen att mista en familjemedlem, ändå tycker att släpper du ut din hund i vildmarken och där blir dödad av varg, lo, björn eller något annat sjur som försvarar sig mot hunden så ska man fan inte skylla på djuren!  Det är den risk man tar när man utsätter sina nära och kära för vildmarkens obevekliga verklighet och kan man inte hantera den förlusten så ska man fan stanna hemma och skjuta på lerduvor eller nått istället.

   

   

  En del som bor i skogen klagar högjutt över vargens och björnens närvaro som hotar deras barn, husdjur och bruksdjur och jag kan bara säga: men snälla, hur tänkte du när du bosatte dig där? Kom det helt plötsligt björn och varg från ingenstans tror du? Om du känner dig hotad så flytta eller ta åtgärder, svårare än så är det inte. Släpper du ut barn och husdjur utan tillsyn så är det inte skogens djur du ska skylla på, det är direkt oansvarigt när du vet att det finns rovdjur runt knuten! Dom som jag däremot förstår är dom som förlorar bruksdjur till varg eller björn för jag vet hur svårt det är att få ekonomin att gå ihop för Sveriges bönder. Det "stöd" man får från staten är direkt löjeväckande så där borde man kunna göra betydligt mer, både från regeringen, naturskyddsverket, vargkramare och jägare, som delvis är skyldiga till problemet eftersom man nöjesmördar vargarnas naturliga föda så dom får se sig om efter andra källor.

   

  Vad kan man egentligen göra för att sådana här löjliga debatter ska stävjas? Personligen tycker jag det är ganska enkelt att lösa problemet. Lagstadga att varje jägare får jaga enbart det som det egna hushållet kan förtära och att inte trofeér får sparas. Förbjud försäljning eller att ge bort rester efter en jakt. I samma anda gör det lagstadgat att alla kvarlevor av lo, varg och björn måste lämnas in till myndigheterna. Plötsligt så blir jakt lite mindre skoj, för vem vill ha 3 älgar i kylen och vem skulle kunna kasta bort 12 taggarens krona eller vargens päls om man väl lyckats fälla en? Det skulle aldrig gå för jägare är nöjesmördare där matbehovet är sekundärt i många fall, även om det för många jägares familjer är ett välkommet och ibland nödvändigt tillskott till hushållets matkassa. Varför skulle man annars sätta upp kvarlevor från döda djur på väggen och skryta om hur man "lyckades" fälla vad det nu kan vara för djur.

   

  Lite mer seriöst så är det väl inte så långsökt att dom personer som vill bevara vargen skapar en fond för att hjälpa dom boskapsägare som har problem med varg, lo och björn? Om alla som skriker sig hesa om vargmördare kastar in 100:- i månaden så att boskapsägarna kan få kompensation för rivna djur och sätta upp dyra viltskydd så tror jag debatten skulle vända lite. Dessutom så kan ju alla vargkramare faktiskt göra något och inte bara hytta med näven och skrika svordommar år jägarna, något som inte direkt ger speciellt mycket i ärlighetens namn. Så, vem är med på att skapa en fond för boskapsägare här och nu?

   

  Så, tillbaka till frågan: Vad är det man ska skydda genom skyddsjakten? Människor? Husdjur? Bruksdjur? För att rikta frågan tillbaka till sex så undrar jag...får jägarnas fruar mer sex om jägaren lyckats fälla en varg, eller är sexbehovet mättat hos jägaren då?  Hur kåta är egentligen kineser om man bara lyckats få tag i 5394 personer i ett land med 1.3 miljarder invånare och 360 miljoner internetanvändare?  Så många frågor, så få svar...

  Discuss the Guide

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Please sign in to comment

  You will be able to leave a comment after signing in  Sign In Now
   Share

  • My Swedish Blog

×
×
 • Create New...