Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Very Popular

  Varför så många egenföretagare ger upp

  Jimi Wikman

  core.pngVarje år starta mängder av nya företag i sverige och varje år kastar många av dessa in handduken och ger upp sin dröm. En del skyller på det hårda ekonomiska klimatet, men sanningen är att det är släkt och vänner som orsakar flest drömmar att gå i kras.

   

  Att starta ett eget företag och få rå sig själv är än dröm som många delar och ett fåtal vågar sig på att förverkliga sin dröm varje år med varierande resultat. För en del går det alldeles lysande och för andra inte riktigt så bra, men gemensamt för dom alla är den press som släkt och vänner utsätter dom för dagligen, oftast helt omedvetet.

   

  Att starta ett eget företag är ett stort steg för dom allra flesta, både rent ekonomiskt och tidsmässigt beroende på vilka förutsättningar men har vid företagets bildande. En del går från en etablerad firma till att bli egen innom samma område, vilket är betydligt lättare än att starta från grunden helt utan kontakter eller kundunderlag. Oavsett förutsättning så krävs många, många timmar utöver rent arbete för att bygga upp ett kontaktnät och marknadsföra sig själv och sitt företag samt självfallet att hela tiden hålla sig uppdaterad innom sitt arbetsområde och sköta kontorsarbetet.

   

  Alla dessa extratimmar som måste göras innan en verksamhet tar fart syns oftast inte och ger ingen direkt inkomst vilket ibland leder till en del kommentarer från släkt och vänner, något som i längden blir betydligt jobbigare än något ekonomiskt klimat eller krångliga regler. Det blir som en kätting runt midjan när du kämpar desperat att hålla dig flytande i ångestens djupa hav och förr eller senare måsta du antingen göra dig av med kedjan eller ge upp din dröm för att inte gå under. Få väljer att ta konflikten med den eller dom man älskar av förklarliga skäl.

   

  I ett förhålllande är det vanligt att ens partner blir irriterad över dom många timmar du måste lägga ner för att få igång verksamheten och eftersom det oftast inte syns något resultat direkt så är det ganska naturligt att partnern blir lite fundersam över varför hom eller han måste dra ett tyngre lass i hemmet när du inte verkar få något för dom timmar du spenderar framför datorn, i garaget eller på kontoret beroende på vilken verksamhet du valt och ingenting är så jobbigt som att höra den du älskar klaga på dig när du sliter dygnet runt för att få din dröm att gå i uppfyllelse.

   

  Mentalt så ökar dessa kommentarer den känsla av osäkerhet som man som nyföretagare dras med från det att man tagit steget ut i det okända. Många nyföretagare upplever dom första åren som att springa över ett minfält där du får kritik och ekonomiska problem om du går för långsamt fram och där du förr eller senare springer in i en mina och blir ett mentalt vrak om du springer för fort. Krångliga regler och krav på dokument hantering är som att kasta in matteprov till orienterar, det är frustrerande och tar tid, något som man har märkligt lite av som egenföretagare och som ens omgivning anser att du har ännu mindra av än vad du trodde.

   

  Familjens oförmåga att förstå den ångest deras kommentarer skapar är den vanligaste anledningen till att nystartade firmor går under för få personer orkar med att uthärda att slitas mellan en dröm och dom man älskar. Till slut blir kraven att lyckas och kraven att lyckas utan att lägag mer tid än vid ett vanligt arbete så orimliga att det inte går längre. Inkomsterna kommer inte in i den takt dom måste, ekonomin blir lidande och klagosången från familjen blir allt högre tills dess att det inte längre finns något alternativ än att ge upp och återvända till ekorrhjulet med en krossad dröm och trasig självkänsla.

   

  Det finns visserligen dom lyckliga nyföretagare som har stöd och trygghet i sin familj och det är oftast dom som lyckas bäst tillsammans med dom elaka djävlar som ber alla i sin omgivning att fara och flyga, inklusive familj och vänner, men dom är i stor minoritet. För dom allra flesta innebär den första tiden som nyföretagare väldigt lite sömn, oändligt långa timmar och ständig ångest över ekonomi och situationen med familj och vänner. Det är en jobbig tid när drömmen måste förvandlas till verklighet och entusiasm och glädje långsamt bryts ner till ångest och depression, men det finns en ljusning vid horisonten...det gäller bara att nå ända fram.

   

  Andra bloggar om: starta eget,

  Discuss the Guide

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Please sign in to comment

  You will be able to leave a comment after signing in  Sign In Now
   Share

  • My Swedish Blog

×
×
 • Create New...