Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Very Popular

  Spotlife och att flytta en blogg

  Jimi Wikman

  [url="http://www.jimiwikman.se/wp-content/uploads/2010/02/spotlife_v41.png">spotlife_v41.png

   

  Spotlife är en exklusiv bloggportal som är på väg att bli ännu exklusivare efter att dom säger upp samarbetet med flera duktiga bloggare och i samband med detta så har jag fått en del förfrågningar angående hur man flyttar sin blogg. Det sammanfaller ganska väl med min planerade dag där jag tänkt skriva om just detta!

   

  Så hur gör man då när man flyttar en blogg och hur svårt är det? Svårighetsgraden beror väldigt mycket på hur van du är med datorer och databaser, men tar man det bara lugnt och har någon att fråga så brukar det gå bra. Är du inte alls på humör för att försöka själv så går det också bra att höra av sig så ordnar jag flytten åt dig´.

   

  Låt oss kika på hur man utför en flytt om du vill göra ett försök själv:

  • Det första du behöver är ett nytt webbhotell dit du ska flytta din blogg. Här finns det många olika webbhotell som fungerar olika bra. Oftast beror kvaliten på webbhotellet på antalet kunder per server och vilken fas som företaget befinner sig i. Det som är viktigt att ta reda på är om hotellet kör med safe_mode (inte bra...) och vilken mängd minne du som kund kan använda dig av. Är det för lite minne så fungerar inte bloggen bra och automatiska uppdateringar och liknande kan fastna och orsaka problem. Se också över vilken miljö webbhotellet kör så att du inte riskerar att få din webbplats hackad på grund av något som en "granne" gör eller så att servern inte är överbefolkad så din blogg blir seg eller kanske försvinner helt.

  • Med ett nytt webbhotell klart så ska vi flytta över bloggen. Det gör du genom att först flytta över själva filerna och sedan exportera databasen där själva innehållet finns. Hur man gör det beror på vilken typ av kontrollpanel ditt gamla webbhotell har. Om du har tillgång till PHPMyAdmin så brukar det vara att föredra så du får med alla inställningar och liknande. Har du inte det så brukar man kunna be det gamla webbhotellet om hjälp med att exportera databasen. I sista hand kan man använda sig av export funktioner om det finns i bloggen. Wordpress till exempel har den funktionen. Problemet med en sådan export är att du normalt bara får med dig poster, sidor och kommentarer, men inte inställningarna.

  • Importera databasen är det som ska göras härnäst och det gör du också enklast genom PHPMyAdmin, men först måste du skapa den nya databasen på ditt nya webbhotell. När databasen är skapad lägger du in det gamla datat från din gamla databas, vilket normalt går ganska fort och inte alls är så komplicerat som det låter.

  • Ändra konfigurationsfilerna måste du göra härnäst så att namnet på databasen och det login som den nya databasen har stämmer med konfigurationsfilerna. Ofta så får du nämligen ett unikt namn som alltid följer med när du skapar databaser och det är ovanligt att det gamla namet stämmer överens med det nya.

  • Nu när databasen är flyttad och filerna är på plats så måste ditt domännamn pekas om så att när en besökare försöker hitta din blogg så hamnar dom på det nya webbhotellets server. Det görs enklast genom att helt enkelt byta namnservrar, vilket är det register där din domän finns med hänvisning till vilken server domänen ska finnas. När man gör en domänflytt så tar det ett tag innan ändringen slår igenom över hela internet. Normalt så brukar det gå på bara ett par timmar, men ibland kan det ta längre tid av olika anledningar. Upp till 72 timmar kan det ta om man har lite otur, men inte längre än så.

  • Klart!

  Så svårt är det att flytta en blogg om man vill göra det själv, men annars så finns det alltid möjligheten att be Mortfiles om hjälp så sköter jag allt åt dig. Så har du råkat ut för Spotlife's rensning, eller bara vill byta miljö, så är du välkommen att höra av dig om du funderar på att flytta till ett nytt hem, men är osäker på hur du ska göra.

  Discuss the Guide

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Please sign in to comment

  You will be able to leave a comment after signing in  Sign In Now
   Share

  • My Swedish Blog

×
×
 • Create New...