Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Very Popular

  Ska vi knolla?

  Jimi Wikman

  crystal_clear_app_kword.pngDet surras på nätet angående Googles senaste projekt som går under namnet Knol och som jämförs med Wikipedia av media och bloggare, men frågan är vad är det och hur snart kommer allmänheten att knolla runt?

   

  Knol beskrivs som en wikipedia liknande tjänst trots att funktionerna mer liknar en gammal hederlig artikel katalog ihopbakat med ett socialt nätverk i mina ögon. Till skillnad från Wikipedia som är öppen för vem som helst att skapa, ändra och ta bort information så är Knol skribent baserat, även om funktioner för att ändra finns inbakat i paketet tillsammans med andra sociala aspekter som kommentarer. betygsättning och recensioner.

   

  Knol är alltså fokuserad på att enskilda peroner med expertkunskap skapar artiklar som sedan en community hjälper till att utveckla genom dom olika funktionerna att ändra och kommentera. Tanken är dels att få ett mer fokuserat innehåll och öka trovärdigheten genom att författaren presenteras i bild och med namn och dels att skapa ett verktyg för att publicera fokuserad kunskap på ett nytt sätt. Google erbjuder även möjlighet att lägga in google adsense i enskilda knols och dela intäkterna med google, vilket kan vara ett mycket intressant sätt att få lite inkomst för sitt engagemang.

   

  I mitt tycke har Knol en mycket god chans att inte bara rivalisera med Wikipedia utan även att helt slå ut det innom ett par års tid som källa för information. Framgången kommer att ligga på hur Gooogle väljer att lägga upp tjänsten och hur användarvänligt det blir. Wikipedia har ett stort försprång, men är krångligt att komma igång med och har liten om ens någon funktion som motiverar eller inspirerar till medverkan. Knol däremot kommer inte bara att älskas av SEO folket som kommer att lägga ut tusentals artiklar som en del av deras SEO strategier, utan även varje adsense spammare som spottar ut webbplatser enbart för att tjäna pengar på annonsering.

   

  Beroende på hur väl man utvecklar gemenskapen och hur verktygen för funktionerna innom gemenskapen läggs upp kommer det antingen att bli en jättehit, eller en begränsad framgång med ett fåtal eldsjälar som håller saker och ting vid liv som hos Wikipedia. Jag sätter nog en peng på att det blir en rejäl fråmgång.

   

  Vad kommer Knol att betyda för Wikipedia? Troligen ingenting eftersom dom personerna som lägger till information på wikipedia kommer att fortsätta även i framtiden och till skillnad från Knol som verkar vara mer fokuserat på artiklar så är wikipedia mer ett uppslagsverk och således kommer båda att utvecklas på olika sätt av olika personer. Wikipedia kommer att utvecklas av tekniskt lagda personer som lärt sig Wikipedias märkliga värld och Knol kommer att utvecklas av alla andra med SEO folket i spetsen.

   

  Vilka kommer att använda Knol? Min första tanke gick till SEO folket som kommer att älska möjligheten till att öka på sin pagerank med fler inlänkar från vad jag bara kan gissa bli en ganska högt rankad tjänst. Dessa personer jobbar redan idag med att lägga ut artiklar till diverse artikelkataloger och jag ser ingenting som skulle få dom att undvika Knol som ytterligare en källa av viktiga inlänkar.

   

  Till skillnad från till exempel en blogg eller wikipedia så kräver en knol mer tid och engagemang eftersom en enskild person skriver en artikel och inte bara en åsikt eller kortfattad information i ett uppslagsverk så det borde rimligen betyda att personer med mer journalistisk ådra eller personer som är vana att skriva artiklar blir dom mest framträdande skribenterna på knol, men man vet aldrig riktigt innan man sett tjänsten i aktion. 

   

  Enligt Opassandes något anti-google influerade post eller knol.jpgAndra bloggar om:

  knol,

  google,

  google knol,

  wikipedia,

   

  Discuss the Guide

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Please sign in to comment

  You will be able to leave a comment after signing in  Sign In Now
   Share

  • My Swedish Blog

×
×
 • Create New...