Jump to content
Search In
 • More options...
Find results that contain...
Find results in...
 • Very Popular

  Movable Type och Mortfiles

  Jimi Wikman

  movabletype.pngMovable Type är ett underbart skript som numera inte längre kan sägas vara en blogg, utan ett fullfjädrat CMS system och även ett socialt nätverksliknande verktyg som verkligen är lätt att använda och intuitivt.

   

  Som några kanske har märkt så har det blivit ganska tyst här på bloggen ett tag och det beror på att jag fått en del nya projekt att syssla med samtidigt som vi är sjuka igen, men den största anledningen är ett litet skript som heter Movable Type som jag nyligen trillade in på och nu håller på att anpassa för mina behov här på Mortfiles.

   

  Movable Type har länge varit en av dom stora för bloggning med sin hostade variant TypePad och nyligen släppte man sin Bloggplattform Movable Type under Open Source, vilket innebär att vem som helst kan använda skriptet utan att betala för en licens som tidigare varit fallet. Till skillnad från till exempel Wordpress så har Movable Type den underbara funktionen att skapa flera bloggar under en och samma installation, vilket gör det enkelt att hantera och ger en ny dimension till sättet man kn avända bloggplattformen.

   

  Movable Type är dessutom betydligt mer utvecklad när det gäller CMS funktioner och har ett intressant och mycket användbart template system som, till skillnad från till exempel Wordpress, faktiskt är ganska enkelt att jobba med och har en enorm användbarhet genom dess system med templates och widgets som kan flyttas och ändras efter behov. Det gör systemet mycket modulärt och lättarbetat.

   

  Movable Type har även ett ganska naturligt template tag system som gör att man kan få ut det mesta av systemet utan att behöva pilla i grundkod eller liknande, vilket känns väldigt befriande. Detta gör att Movable Type har ett mycket bra utgångsläge för att fungera för CMS lösningar, speciellt med ett multiblogg system som gör att man kan använda själva bloggfunktionen på flera sektioner på en hemsida från en kontrollpanel istället för att installera flera skript för att få samma effekt.

   

  Detta gör att Mortfiles nu kommer att ha nyheter på varje enskild sektion och att alla sidor kommer att hanteras från Movable Type så att det blir enkelt med uppdateringar och att lägga till nya sidor vid behov. Genom deras professional pack så kommer även funktioner att lägga till egna fält och detta öppnar upp för en hel del skoj som jag ska kika på framöver.

   

  Movable Type har även en community funktion som kan läggas till separat och den ger funktioner som community bloggning där medlemmar kan skapa egna bloggar och en slags forum version som jag hoppas kunna prova snart. Movable Types community funktion expanderar även medlemsprofilerna ganska mycket, vilket jag ser som någonting mycket positivt.

   

  Slutligen så har Movable Type även stöd för olika typer av login, som till exempel Open ID, Live Journal, Vox och TypeKey förutom det inbyggda standard login systemet. Detta ger lite större trygghet och flexibilitet när det gäller just hantering av registrering och inloggning, något som Wordpress är riktigt uselt på.

   

  Jag kommer med stor sannolikhet att börja bygga webbdesign projekt runt Movable Type i framtiden på grund av dess enkla hantering och flexibla template system, men för närvarande så bygger jag om Mortfiles och lär mig mer om alla funktioner som gör Movable Type till ett fantastiskt alternativ till både bloggning och som CMS lösning.

   

  Andra bloggar om: blogg, Wordpress,

  Discuss the Guide

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Please sign in to comment

  You will be able to leave a comment after signing in  Sign In Now
   Share

  • My Swedish Blog

×
×
 • Create New...