Wordpress är ett av dom vanligaste blogg och CMS verktygen idag, men också ett av dom mest misshandlade systemen med ständigt växande databaser och tillräckligt med plugins för att sänka servern som hostar dom.
Wordpress är utan tvekan det vanligaste systemet bland mina kunder och därför är det inte helt ovanligt att jag får rycka in och fixa diverse problem. Det som jag ibland möts av är ett virrvarr av databastabeller och plugins i en salig röra och ganska ofta installationer som är i behov av uppdateringar, både när det gäller Wordpress i sig och framförallt plugins.
Det är inte heller ovanligt att jag ibland får förfrågningar om att städa upp Wordpress installationer, som till exempel [twitter]deeped[/twitter] bad mig göra när Deepedition krånglade för ett tag sedan. Oftast handlar det då om etablerade och långlivade bloggar där plugins kommit och gått genom åren och databasen fått nästan ett eget liv.
En Wordpress installation består av 11 databastabeller och jag kan säga det att det är inte ovanligt att se databaser med 50, 100 eller till och med över 200 tabeller, speciellt på Wordpressinstallationer som har några år på nacken. När databasen börjar krypa uppåt i storlek så behöver den trimmas, ungefär som vildvuxna buskar behöver trimmas.
Vildvuxna databaser är inte ett problem egentligen, men det är ett symptom på ett ganska vanligt fenomen, nämligen att det installeras plugins till höger och vänster. I många fall så handlar det om att man vill testa ett plugin, eller så installerar man flera olika till exempel statistikprogram för att se vilket man tycker känns bäst.
Problemet med det förfarandet är att det dels skapas onödigt många tabeller i databasen, dels så öppnar varje plugin möjligheten att en säkerhetsbrist läggs till i Wordpress och dels så tar varje plugin lite mer resurser. För att göra det hela ännu rörigare så är det väldigt vanligt att det ligger dussintals med plugins kvar, men som inte är aktiverade. Tillsammans så blir det ganska lätt lite rörigt och en säkerhetslucka som inte alltid så rolig om någon utnyttjar den.
För att undvika den här typen av problem så brukar jag rekommendera att ha en separat Wordpress installation för att prova olika saker. Använd den till att testa plugins och liknande innan du bestämmer dig för att installera på din aktiva blogg. När ett plugin inte längre ska användas så avinstallera det och ta bort eventuella tabeller i databasen. Låt inte pluginet ligga kvar som inaktivt och försök att undvika en ständigt växande databas för du kommer förr eller senare att få problem om du inte håller efter.
Om du misstänker att du har en orimligt stor databas och ett virrvarr med plugins som kanske du inte ens vet vad dom gör, prata med någon som jobbar med Wordpress och be dom kika på din installation. Se till att du håller koll på senaste uppdateringarna av Wordpress och beroende på hur många plugins du har försök att hålla reda på hur utvecklingen av dom går. Uppdatera alltid till senaste versionen av både Wordpress och dess plugins, eller låt någon ta hand om det åt dig.
Här på Mortfiles kan du få hjälp med information genom forumet som automatiskt skapar nya ämnen när nya versioner av Wordpress släpps. Du kan också posta på forumet och be om hjälp med olika saker relaterade till Wordpress, vilket kan vara förslag på plugins, temautveckling eller andra tekniska aspekter.
När hemsidan börjar bli klar så kommer jag även att ha en tjänst för att städa Wordpress installationer eller för att se till att plugins och liknande hålls uppdaterade. Tills dess så går det bra att kontakta mig om du vill diskutera den typen av tjänst.
Så, frågan lyder...Misshandlar du din Wordpress installation eller vårdar du den?
Recommended Comments
There are no comments to display.
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now