Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
  • Very Popular

    Kan kvalitetsmärkning av nyhetsmedia hjälpa branschen?

    Jimi Wikman

    I veckan så har jag lärt mig en hel del om tidningarnas sätt att jobba och det jag har lärt mig har öppnat ögonen för hur nyhetsmedia förlorar i trovärdighet på grund av att många tror att allt som skrivs i en tidning skrivs av journalister, vilket inte alls är sant.

     

    Jag har alltid trott att det jag hittar i en nyhetstidning är skrivet av journalister och därmed ska artikeln ha gått igenom källgranskning och ska vara skriven på ett så opartiskt sätt som det är möjligt (helt opartiskt är självklart omöjligt). Nu visar det sig att det är gott om innehåll som inte alls skrivs av journalister och som är långt ifrån opartiska samt saknar källgranskning. Dessutom så är det många artiklar som är refererade artiklar från andra tidningar, som inte heller nödvändigtvis behöver följa dom regler jag förväntat mig av artiklar i nyhetstidningar.

     

     

    Det som jag blev lite förvånad över var att det finns delar i nyhetsspektrumet där skribenterna egentligen skriver på samma sätt som vi bloggare, dvs det finns inga krav på sanningsenlighet, källgranskningar eller etiska måttstockar som dom ska verka inom, det enda som styr vilka som får publicera är att tidningens redaktör väljer vilka som ska få synas. Plötsligt så blev debatten om att bloggare tar död på nyhetsmedia lite tydligare...det är inte så stor skillnad trots allt.

     

    Ett av problemen som media har är ju att många börjar tröttna på allt skvaller som skrivs och att informationen är vinklad på ett tydligt opartiskt vis och jag tänkte hur det skulle se ut om man applicerade en ansvars aspekt på nyhetsmedia samtidigt som man taggar artiklar med information om artikelns beskaffenhet?  Inte för att sätta någon stämpel på informationen eller påstå att någon nyhet är bättre än någon annan, utan för att läsarna ska veta vad det är för artikel och hur trovärdig den är.

     

    Till exempel så kan en artikel som är skriven av en journalist, skriven med målet att vara så objektiv som möjligt, med fullgod källgranskning och etiskt granskad se ut någonting så här:

     

    [caption id=attachment_1794" align="aligncenter" width="600" caption="Bilden är delvis baserad på DN.se som illustration]mediamarkning11.png[/caption]

    Nu har jag inte lagt någon tid på val av grafik eller design här utan bara lagt in en färgad tagg som säger att det är en journalistisk artikel (jag visar nedan en artikel som är inlänkad som illustration på hur det ser ut), tre små notiser som säger att artikeln är etiskt granskad, dom två källorna man har har granskats och sedan sätter artikel författaren ett självkritisk värde på hur opartisk artikeln är. Är artikeln vinklad åt ett eller annat håll så kan man kanske även skriva det någonstans kanske så läsaren vet om artiklen är riktad eller inte.

     

    En bild på författaren med namn och epost som alla ska leda till en profilsida för den som skrivit artikeln. Jag la till ett litet hjärta också, kanske för att ge lite cred tillbaka eller för att lägga till artikelförfattaren som favorit...vad vet jag :) Själva profilsidan kan hålla all information om skrribenten som utbildningar, artiklar skrivna, bloggar och andra uppdrag osv.

     

    Om artikeln istället inte är en journalistisk artikel utan en insändare, debattinlägg eller inlänkat material från andra tidningar så kan det istället se ut så här:

     

    [caption id=attachment_1796" align="aligncenter" width="600" caption="Bilden är delvis baserad på DN.se som illustration]mediamarkning21.png[/caption]

    Som du ser så syns det tydligare att det här är information från en extern källa som nyhetstidningen inte har haft möjlighet att källgranska och sedan får redaktören eller annan ansvarig sätta ett värde på hur objektiv artikeln verkar. Eftersom objektivitetn sjunkit så ändras färgen på ikonen också och ikonen för källgranskning har en grå länkikon som visar att det är en externkälla utan egen källgranskning. För debattartiklar och insändare använder man lämpligen andra symboler också om man vill.

     

    Vad skulle då det här tillföra till nyhetstidningarnas artiklar? Jag tror att rätt använt kan det öka tidningarnas trovärdighet, men samtidigt också tvinga nyhetstidningarna att ta ansvar för sina artiklar och bli mer självkritiska. Genom att för varje artikel alltid skriva ut som en försäkran att artikeln är etiskt granskad och att källorna blivit granskade ordentligt så måste man sedan kunna hålla det löftet och genom att tvinga skribenterna att själva bedöma sin objektivitet så blir dom förhoppningsvis mer självkritiska och kan se mer objektivt på saker och ting.

     

    Ska man sedan ta det här ytterligare ett steg så kan man låta läsarna ge sin bedömning av hur objektiv artikeln är och kanske även om man anser att den är oetisk i sitt utförande. Sådana funktioner kommer självfallet alltid att vara missvisande eftersom det nästan alltid är extremerna som kommer att rösta och då blir bedömningen lite skev, men det kan kanske vara en bra fingervisning till nyhetstidningen för att förbättra sitt arbete?

     

    Vad tycker du? Är jag helt ute och cyklar eller kan det vara något positivt för nyhetstidningar? Finns det andra sätt för nyhetstidningarna att öka läsarnas förtroende för deras artiklar?

    Discuss the Guide

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Please sign in to comment

    You will be able to leave a comment after signing in



    Sign In Now
     Share

    • My Swedish Blog

×
×
  • Create New...